1asig.ro
1asig.ro
Romania aloca cea mai mica suma ...

Romania aloca cea mai mica suma din UE pentru ingrijirea medicala preventiva

5 min. / 1.540 cuvinte
In aceasta perioada, marcata de pandemia de COVID-19, este interesant de stiut cat cheltuiesc tarile Uniunii Europene pentru ingrijirea preventiva care are ca scop evitarea sau reducerea numarului sau gravitatii imbolnavirilor, precum si a consecintelor si complicatiilor acestora. Romania si Slovacia sunt tarile cu cele mai mici cheltuieli pentru ingrijirea medicala preventiva din UE, raportat la dimensiunea populatiei - ambele cu 8 euro/locuitor.

PROMO


Cele mai recente date ale Biroului European de Statistica - Eurostat arata ca cele mai ridicate cheltuieli pentru ingrijirea medicala preventiva din UE, raportat la dimensiunea populatiei, au fost inregistrate in 2018 in Suedia (165 euro pe locuitor), Finlanda (152 euro), Germania (148 euro) si Olanda (146 euro).

La nivelul UE, cheltuielile publice si private pentru ingrijirea medicala preventiva au reprezentat 2,8% din totalul cheltuielilor pentru sanatate in 2018, cel mai ridicat nivel fiind in Italia (4,4%) si Finlanda (4%), iar cel mai scazut in Slovacia (0,8% din totalul cheltuielilor pentru sanatate), Grecia, Cipru si Malta (toate cu 1,3%) si Romania (1,4%).

Ca procentaj din Produsul Intern Brut, la nivelul Uniunii Europene cheltuielile cu sanatatea au reprezentat 9,9% din PIB in 2018. In randul statelor membre, cele mai mari ponderi au fost inregistrate in Germania (11,5% din PIB), Franta (11,3% din PIB) si Suedia (10,9% din PIB). Si in acest caz, Romania este la coada clasamentului, in conditiile in care cheltuielile cu sanatatea au reprezentat 5,6% din PIB, doar in Luxemburg fiind mai mici (5,3% din PIB).

Asigurarile private de sanatate, tot mai apreciate de romani

Conditiile din sistemul de sanatate de stat, pandemia de Coronavirus (COVID-19), dar si o mai mare contientizare a riscurilor care le ameninta sanatate i-au facut pe romani sa achizitioneze mai multe asigurari private de sanatate in ultima perioada.

Asigurarile de sanatate au cumulat, in primele 9 luni ale anului 2020, prime brute subscrise in valoare de aproximativ 351 milioane de lei, in crestere cu aproximativ 18% fata de aceeasi perioada a anului 2019, se arata in raportul ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara. Cititi AICI cat a subscris fiecare companie, conform calculelor realizate de XPRIMM Publications!

Barometrul IRES-UNSAR privind Perceptia riscului si cultura asigurarilor din Romania arata ca 28% dintre romani sunt mai interesati de asigurarile voluntare de sanatate, posibil ca urmare a pandemiei COVID-19, in conditiile in care riscul de imbolnavire este unul dintre principalii factori care pot afecta situatia financiara actuala - fiind mentionat ca motiv de ingrijorare pentru 58% dintre respondenti.

1.268 accesari