1asig.ro
1asig.ro
Romania, a doua tara din UE dupa ...

Romania, a doua tara din UE dupa ponderea cheltuielilor pentru protectia impotriva incendiilor

5 min. / 1.540 cuvinte
Statele membre ale Uniunii Europene au alocat, in anul 2018, 29,5 miliarde de euro pentru servicii de protectie impotriva incendiilor, echivalentul a 0,5% din totalul cheltuielilor guvernamentale, conform datelor publicate luni de Eurostat.

PROMO


Tarile unde aceste servicii au cea mai mare pondere in cheltuielile guvernamentale sunt Bulgaria, cu 0,9%, si Romania, cu 0,8%.

La polul opus, cheltuielile pentru servicii de protectie impotriva incendiilor au o pondere de doar 0,1% din totalul cheltuielilor guvernamentale in Danemarca, 0,2% in Malta si 0,3% in Irlanda, Austria si Portugalia.

Romania a cheltuit, in 2018, o suma de 584,4 milioane de euro pentru servicii de protectie impotriva incendiilor, echivalentul a 0,3% din Produsul Intern Brut si a 0,8% din totalul cheltuielilor guvernamentale, conform Eurostat.

Pe ansamblu, cheltuielile publice pentru servicii de protectie impotriva incendiilor au ramas stabile la 0,4-0,5% din totalul cheltuielilor guvernamentale de la inceputul publicarii datelor statistice cu privire la acest indicator, in 2001.Eurostat mai arata ca, in 2019, erau aproximativ 240.000 de persoane angajate ca pompieri in cele 22 de state membre UE pentru care exista date disponibile, reprezentand 0,1% din totalul persoanelor ocupate in Uniune. Estonia, Cipru si Letonia au cea mai mare pondere a pompierilor in randul fortelor de munca (toate cu 0,4% din totalul persoanelor ocupate).

Comunitatea internationala celebreaza anual, la 4 mai, Ziua internationala a pompierilor, cu scopul de a recunoaste si onora sacrificiile pe care pompierii le fac zi de zi pentru comunitatile lor. Ziua internationala a pompierilor este cunoscuta si ca Ziua Sfantului Florian, celebrata de mai bine de 150 de ani in Europa.

Pe 4 mai este sarbatorita anual Ziua Internationala a Pompierilor. Sarbatoarea a fost instituita pe 4 ianuarie 1999, dupa decesul a cinci pompieri in circumstante tragice intr-un incendiu de padure din Australia.

Incendiul, risc asigurat

Pentru protectia financiara in cazul in care locuinta este afectata de un incendiu, exista asigurarea facultativa a locuintei, pe care romanii ar trebui sa o aiba in vedere pe langa incheierea unei polite obligatorii PAD (care acopera doar riscurile catastrofale - inundatii, cutremur, alunecari de teren).

65% dintre romani plaseaza incendiul pe primul loc in topul riscurilor care ii ingrijoreaza cel mai mult in legatura cu locuintele lor, arata studiul "Perceptia romanilor fata de asigurarile de locuinte", realizat in septembrie 2019 de catre IRES, la solicitarea UNSAR.

Numarul incendiilor inregistrate pe teritoriul tarii noastre a crescut considerabil anul trecut, comparativ cu 2018, arata datele furnizate de reprezentantii Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta - IGSU, la solicitarea 1asig.ro.

Astfel, "in 2019 s-au inregistrat, la nivel national, 41.040 incendii, 6.807 dintre acestea manifestandu-se la locuinte (17% din numarul total de incendii)", au explicat reprezentantii IGSU. Numarul incendiilor de anul trecut este cu 44% mai mare fata de cel inregistrat in 2018, cand fusesera raportate 28.468 de cazuri.

De altfel, in 2019 s-a inregistrat cel mai mare numar de incendii din ultimii 6 ani in tara noastra. Cu toate acestea, numarul locuintelor afectate de acest risc a scazut usor anul trecut fata de 2018, cand fusesera afectate 6.918 de case si apartamente.

849 accesari
Sondaj

Cui considerati ca ii revine cea mai mare sarcina de a creste educatia financiara a romanilor?

- Institutiilor din domeniul financiar (ASF, BNR etc)
- Asociatiilor din domeniu
- Companiilor (asiguratori, banci, administratori de pensii etc)
- Scolilor
- Institutiilor statului
- Altele (va rog mentionati la rubrica de comentarii)


PROMO