1asig.ro
1asig.ro
Riscurile macroeconomice: nivel ...

Riscurile macroeconomice: nivel ridicat pentru companiile de asigurare din UE

5 min. / 1.540 cuvinte
Tabloul riscurilor pentru sectorul asigurarilor din UE, in baza datelor Solvency II aferente trimestrului IV al anului 2020, indica faptul ca expunerile societatilor de asigurari la riscurile macro raman la un nivel ridicat, se arata in cel mai recent Raport de tendinte si riscuri pe pietele financiare, elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Supraveghetorii europeni se asteapta la o crestere a riscurilor de credit in urmatoarele 12 luni, reflectand ingrijorarile legate de indatorarea corporativa.

In ceea ce priveste riscul macro, estimarile privind evolutia PIB-ului si a ratei inflatiei au consemnat revizuiri in crestere, iar pietele financiare au ramas stabile, pe fondul unei cresteri a volatilitatii obligatiunilor si a ingrijorarilor fata de investitiile imobiliare comerciale.

Pozitiile de solvabilitate ale asigurarilor de viata au inregistrat o imbunatatire, pe cand cele ale asigurarilor generale s-au deteriorat.

Profitabilitatea societatilor de asigurari, masurata prin randamentul activelor si excedentul activelor fata de datorii, s-a imbunatatit ca urmare a performantelor de piata pozitive.

Cu toate acestea, profitabilitatea societatilor de asigurari este mai mica comparativ cu nivelurile inregistrate inainte de pandemia COVID-19. Riscurile de asigurare se mentin la nivel mediu in ciuda deteriorarii anumitor indicatori, acelasi nivel fiind pastrat si in ceea ce priveste perceptiile de piata.

In Romania, la finalul anului 2020, companiile de asigurari si-au orientat 79% din investitii in obligatiuni guvernamentale, in vreme ce in SEE doar 31% din investitii au fost in obligatiuni guvernamentale si un procent de 27% in obligatiuni corporative.

Mai multe detalii despre riscurile si tendintele saptamanii pe pietele financiare gasiti in editia nr. 19/12.05.2021 - Raportul Tendinte si riscuri pe pietele financiare locale si internationale, ce poate fi accesat AICI.

3.207 accesari
Sondaj

Cui considerati ca ii revine cea mai mare sarcina de a creste educatia financiara a romanilor?

- Institutiilor din domeniul financiar (ASF, BNR etc)
- Asociatiilor din domeniu
- Companiilor (asiguratori, banci, administratori de pensii etc)
- Scolilor
- Institutiilor statului
- Altele (va rog mentionati la rubrica de comentarii)


PROMO