1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Riscuri Globale in 2023: Tensiuni ...

Riscuri Globale in 2023: Tensiuni majore de la criza acuta a mijloacelor de trai la nevoia unor actiuni climatice sustenabile

In ultimii 17 ani, Global Risks Report, realizat de World Economic Forum a avertizat cu privire la riscurile globale profund interconectate. Conflictele si tensiunile geoeconomice au generat o serie de riscuri globale, interconectate, potrivit editiei din acest an a publicatiei. Printre acestea, se numara crizele de aprovizionare cu energie si alimente. Acestea vor continua, probabil si in urmatorii doi ani si vor conduce la cresteri semnificative ale costurilor mijloacele de trai precum si a gradului de indatorare. In acelasi timp, aceste crize risca sa afecteze eforturile de diminuare a riscurilor pe termen mai lung, in special a celor legate de schimbarile climatice, de biodiversitate si de investitii in capitalul uman.

Acestea sunt concluziile celei de-a 18-a editii - Global Risks Report 2023. Raportul sustine ca posibilitatea de a contracara amenintarile grave pe termen lung este diminuata. In plus, este necesara o actiune comuna coerenta, inainte ca riscurile mentionate sa devina critice.

Raportul publicat de World Economic forum este realizat in parteneriat cu Marsh McLennan si Zurich Insurance Group. Publicatia se bazeaza pe opiniile a peste 1.200 de experti in domeniul riscurilor la nivel global, factori de decizie si lideri din zona de business. Raportul prezinta o perspectiva noua a peisajului riscurilor globale si in acelasi timp straniu de familiara, pe parcursul a trei intervale de timp, in conditiile in care lumea se confrunta cu multe riscuri preexistente, pe care le considera de mult perimate.

In prezent, pandemia si razboiul din Europa au readus in prim-plan crizele energetice, de inflatie, alimentare si de securitate. Acestea creeaza riscuri, care vor domina urmatorii doi ani: riscul de recesiune; cresterea gradului de indatorare; o criza continua a costului aferent mijloacelor de trai; societati diseminate din cauza dezinformarii si a lansarii unor informatii false; o pauza de la actiunile rapide de gestionare a problemelor de mediu; razboiul geoeconomic, fara finalitate.

Daca liderii globali nu vor depune eforturi comune si coerente pentru diminuarea schimbarilor climatice si pentru adaptarea la acestea, situatia va conduce la incalzirea globala continua si la degradarea sistemului ecologic.

Esecul in diminuarea riscurilor de mediu si al adaptarii la schimbarile climatice, dezastrele naturale, pierderea biodiversitatii si degradarea ecositemului reprezinta cinci dintre cele 10 riscuri principale - pierderea biodiversitatii fiind considerata unul dintre cele mai grave riscuri globale, pentru urmatorul deceniu. In acelasi timp, actiunile liderilor globali, care pot avea drept consecinte crize si rivalitati geopolitice, risca sa creeze probleme sociale de o gravitate fara precedent, in contextul in care dispar investitiile in domeniul sanatatii, al educatiei si al dezvoltarii economice, ceea ce implica accentuarea divergentelor sociale.

In cele din urma, rivalitatile dintre tari ar putea conduce nu doar la intensificarea utilizarii armelor geo-economice dar si la remilitarizare, in special cu noi tehnologii si a actorilor statali imprevizibili.

 

 

In urmatorii ani, guvernele vor avea de facut alegeri dificile, in contextul preocuparilor simultane pentru societate, mediu si securitate. Riscurile geoeconomice pe termen scurt au pus deja presiune pe initiativele organizatiilor de reducere a emisiilor de carbon si au evidentiat o diferenta clara intre ceea ce se impune din punct de vedere stiintific si ceea ce este acceptabil din punct de vedere politic.

Pentru a limita consecintele incalzirii planetei, este nevoie de un efort colectiv din partea liderilor globali pentru gestionarea crizei climatice. Intre timp, preocuparea pentru securitate si cresterea cheltuielilor militare pot conduce la o capacitate fiscala redusa, pentru diminuarea impactului unei crize prelungite a mijloacelor de trai. In lipsa unei abordari revolutionare, tarile vulnerabile ar putea ajunge intr-o stare de criza perpetua, care nu le va permite sa investeasca in dezvoltarea economica, in cresterea capitalului uman, sau in tehnologie verde.

Raportul indeamna liderii globali sa actioneze in mod colectiv si decisiv, imbinand viziunile pe termen scurt cu cele pe termen lung. Pe langa actiunile urgente si coerente in ceea ce priveste clima, raportul recomanda eforturi comune ale natiunilor, precum si o colaborare intre sectorul public si cel privat, pentru a consolida stabilitatea financiara, gestionarea tehnologiei, dezvoltarea economica si investitiile in cercetare, stiinta, educatie si sanatate.

"Peisajul riscurilor pe termen scurt este dominat de energie, alimente, datorii si dezastre. Cei care sunt deja vulnerabili, sunt in suferinta - iar in fata multiplelor crizelor, numarul acestora este in crestere, atat in tarile bogate, cat si in cele sarace. Clima si dezvoltarea umana trebuie sa se afle in centrul preocuparilor liderilor mondiali, chiar si in timp ce se lupta cu crizele actuale. Cooperarea este singura cale de urmat pentru viitor", a declarat Saadia ZAHIDI, Managing Director, World Economic Forum.

John SCOTT, Head of Sustainability Risk, Zurich Insurance Group, afirma: "Interactiunea dintre impactul schimbarilor climatice, pierderea biodiversitatii, securitatea alimentara si consumul de resurse naturale reprezinta o combinatie periculoasa. In lipsa unor schimbari politice sau a unor investitii semnificative, acest mix va accelera prabusirea ecosistemelor, va pune in pericol aprovizionarea cu alimente, va amplifica impactul dezastrelor naturale si va limita progresele viitoare in materie de diminuare a schimbarilor climatice. Daca acceleram actiunile, exista o oportunitate pana la sfarsitul deceniului de a atinge o traiectorie de 1,5 grade C si de a aborda urgenta naturii. Progresele recente privind implementarea tehnologiilor de energie regenerabila si a vehiculelor electrice ne ofera motive intemeiate pentru a fi optimisti."

Carolina KLINT, Risk Management Leader, Continental Europe, Marsh afirma: "Anul 2023 va fi marcat de o crestere a riscurilor legate de alimente, energie, materii prime si securitate cibernetica. Acestea vor genera noi perturbari ale lanturilor de aprovizionare globale si vor avea un impact asupra deciziilor de investitii. Intr-un moment in care tarile si organizatiile ar trebui sa isi intensifice eforturile de rezilienta, dificultatile economice vor limita capacitatea lor de a face acest lucru. Confruntandu-se cu cele mai dificile conditii geoeconomice din ultima generatie, companiile ar trebui sa se concentreze atat pe gestionarea preocuparilor pe termen scurt, cat si pe dezvoltarea unor strategii care sa le pozitioneze bine in fata riscurilor pe termen lung si a schimbarilor structurale."

Global Risks Report este un pilon al Global Risks Initiative, care are ca scop promovarea unei intelegeri comune, clare, a riscurilor globale pe termen scurt, mediu si lung,care sa le permita liderilor sa fie pregatiti si sa gestioneze riscurile. Raportul din 2023 analizeaza, de asemenea, modul in care riscurile prezente si viitoare pot interactiona, formand o "policriza" - un grup de riscuri globale conexe cu impact agravant si consecinte imprevizibile. Raportul analizeaza "Resource Rivalry" (Rivalitatea Resurselor), un grup de riscuri de mediu, geopolitice si socioeconomice interdependente, referitoare la oferta si cererea de resurse naturale, inclusiv alimente, apa si energie.