Aon Romania, unul dintre liderii internationali in brokerajul de asigurari, organizeaza azi 7 decembrie, webinarul Global Risk Management in care vor fi prezentate rezultatele celui mai recent studiu din 2023 asupra riscurilor cu care se confrunta companiile.
Specialistii in managementul riscului vor discuta despre riscurile cu care se confrunta companiile in perioadele de volatilitate economica, despre nevoia de a atrage si de a pastra talentele in organizatie, impactul atacurilor cibernetice si de asemenea despre riscurile care genereaza perturbarea si intreruperea operatiunilor organizatiilor, unele dintre principalele probleme cu care se confrunta companiile la nivel global.
Companiile care s-au adaptat conditiilor pandemice se confrunta acum cu o multitudine de provocari derivate din instabilitatea geopolitica, cresterea inflatiei, fluctuarea dobanzilor , care incetinesc economia globala, modifica pe termen mediu-lung lanturile de aprovizionare si genereaza volatilitate si lipsa de predictibilitate, care pun sub presiune strategia pe termen lung a companiilor. La fiecare doi an, Aon realizeaza studii globale pentru a analiza perspectivele liderilor cu privire la risc si gestionarea acestuia. Anul acesta, studiul Global Risk Management a adunat raspunsuri de la 2,842 de manageri, incluzand manageri de risc, trezorieri si profesionisti in resurse umane din 16 industrii din 61 tari.
"Riscurile la care companiile internationale sunt expuse variaza de la esecul de a atrage noi talente, pana la schimbari legislative, cresterea competitiei sau problemele lanturilor de aprovizionare. Cu toate acestea, securitatea cibernetica, intreruperea activitatii si incetinirea economica sunt atat de volatile si imprevizibile incat organizatiile au dificultati in ceea ce priveste gasirea unor modalitati optime de a le raspunde. In contextul in care aceste provocari genereaza numeroase dificultati si noi vulnerabilitati, liderii organizatiilor trebuie sa colaboreze pentru a intelege modalitatea in care aceste riscuri se interconecteaza", declara Eugen Anicescu, CEO Aon Romania.
Comparativ cu rezultatele anterioare, anul acesta se contureaza o schimbare in mediul de business. Esecul in atragerea si retinerea talentelor in cadrul organizatiilor a crescut rapid, urcand noua pozitii in clasament si situandu-se in prezent pe locul patru in topul riscurilor de business. In plus, deficitul de forta de munca calificata si specializata reprezinta un impediment major ce incetineste progresul inovatiei in companii, afectand simultan competitivitatea si capacitatea acestora de a se adapta rapid la dinamica schimbarilor din mediul de afaceri.
"Avand in vedere contextul international in care companiile se confrunta cu un deficit al fortei de munca, organizatiile acorda o atentie sporita eforturilor de a atrage si de a pastra talentele de top, iar beneficiile extrasalariale reprezinta un element important in acest sens si un factor diferentiator. Daca in pandemie companiile au trebuit sa recurga la reducerea personalului, in prezent aceasta problema este completata si de imbatranirea fortei de munca. Desi analizele anterioare anticipau aceasta situatie, raspunsurile chestionarului realizat de Aon demonstreaza ingrijorarea companiilor de top la nivel global fata de problema capitalului uman", declara Adrian Low-Vesa, Head of Health Solutions, Aon CEE.
In ceea ce priveste activitatea de mitigare a riscurilor, rezultatele studiului demonstreaza cel mai mare nivel de pregatire pentru cele mai stringente probleme globale, respectiv 60%, cea mai mare cifra din ultimii 10 ani. Acest lucru demonstreaza ca din ce in ce mai multe organizatii adopta strategii menite sa le asigure continuarea activitatii, indiferent de riscurile care pot aparea. Cel mai mare procent s-a inregistrat in categoria riscurilor cibernetice, de peste 80%, urmate apoi de intreruperea afacerii, 75%, deficitul de materiale, 65%, si problemele lanturilor de aprovizionare, 63%.
In cadrul evenimentului organizat de Aon Romania, reprezentantii companiei vor discuta despre cele mai mari riscuri cu care se confrunta companiile internationale, raspunsul acestora la riscuri, precum si previziuni in ceea ce priveste evolutia acestora in urmatorii ani.