1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Revolutia fiscala: Guvernul a adoptat OUG de modificare a Codului Fiscal

Guvernul a adoptat, in sedinta de miercuri - 8 noiembrie 2017, ordonanta de urgenta (OUG) prin care este modificat Codul Fiscal. Aceasta prevede transferul contributiilor de la angajator la angajat si scaderea impozitului pe venit de la 16% la 10%.

Prevederile urmeaza sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2018.

Masurile sunt contestate atat de patronate, cat si de sindicate, oameni de afaceri, analisti, in timp ce Guvernul prezinta noile masuri ca fiind benefice.

Ordonanta de urgenta modifica si completeaza Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal si prevede urmatoarele masuri:

- mutarea CAS de la angajator la salariat cu reducerea cotei totale de contributii sociale de la 39,25% la 37,25%,
- splitarea platii TVA;
- ridicarea plafonului pentru microintreprinderi la un milion de euro;
- instituirea contributiei asiguratoare pentru munca de 2,25% din fondul de salarii, dar si scaderea de la 16% la 10% a impozitului pe venituri si cresterea salariului minim pe economie de la 1.450 la 1.900 de lei .

In domeniul impozitarii societatilor, OUG revizuieste sistemul de impunere a microintreprinderilor, astfel incat vor fi impozitate cu 1% pe veniturile realizate si IMM-urile care realizeaza venituri de la 500.000 euro la 1.000.000 euro si care in prezent platesc impozit de 16% pe profit. Vezi toate prevederile aprobate de Guvern.

Reactiile din piata au fost imediate. Analistii au facut diverse calcule, in timp ce romanii au iesit sa protesteze in stada.

Radu DERSCARIU, Director DELOITTE Romania, a transmis ca "simularile arata ca se impune o crestere de 19,9% a valorii brute a salariului — daca luam ca referinta salariul mediu brut pe economie de 3.131 lei si pentru a pastra suma in mana primita acum de un angajat. Totusi, conform calculelor, angajatii care beneficiaza de scutirea de impozit pe venit in acest moment, cum sunt programatorii IT si persoanele cu grad de handicap, vor suporta o micsorare a salariului net, chiar daca angajatorii le vor majora salariile brute dupa transferul contributiilor la nivelul costului total actual".

De exemplu, daca facem calculul pentru un salariu mediu brut pe economie de 3.131 lei, observam ca, dupa ce vor intra in vigoare modificarile anuntate prin proiect, scaderea va fi de 6,3%.

"In cazul in care angajatorul nu va agrea majorarea valorii brute pentru a absorbi efectul cresterii contributiilor, reducerea la salariul net pentru aceste categorii va fi de 22,1%. Explicatia este ca scaderea de impozit de la 16% la 10% a fost gandita pentru a amortiza partial transferul contributiilor, iar in cazul celor scutiti, evident, acest efect nu are de unde sa apara. O alta consecinta a transferului contributiilor va fi micsorarea cu circa 8,5% a sumei nominale virate catre Pilonul II de pensii private. Reducerea are doua cauze: atat ca urmare a inglobarii contributiilor in salariul brut, cat si a diminuarii procentului, daca va fi luata decizia in acest sens, de la 5,1% la 3,75%", a a explicat Radu DERSCARIU.