1asig.ro
1asig.ro
Revizuirea normelor UE in materie ...

Revizuirea normelor UE in materie de asigurari: incurajarea asiguratorilor sa investeasca in viitorul Europei

5 min. / 1.540 cuvinte

Comisia Europeana a adoptat miercuri, 22 septembrie, o revizuire cuprinzatoare a normelor UE in materie de asigurari (cunoscute sub denumirea de "Solvabilitate II"), pentru a favoriza investitiile pe termen lung ale societatilor de asigurari in redresarea Europei in urma pandemiei de COVID-19.

PROMO


Revizuirea urmareste, de asemenea, sa sporeasca rezilienta sectorului asigurarilor si reasigurarilor (mai precis al asigurarilor pentru societatile de asigurare), astfel incat acesta sa poata face fata crizelor viitoare si sa ii protejeze mai bine pe detinatorii de polite. De asemenea, vor fi introduse norme simplificate si mai proportionale pentru anumite societati de asigurare mai mici, transmite Comisia Europeana.

Politele de asigurare sunt esentiale pentru multi europeni si pentru intreprinderile europene. Acestea protejeaza cetatenii impotriva pierderilor financiare in cazul unor evenimente neprevazute. Societatile de asigurari joaca, de asemenea, un rol important in economia noastra, directionand economiile catre pietele financiare si catre economia reala, oferind astfel intreprinderilor europene finantare pe termen lung.

Revizuirea consta in urmatoarele elemente:

  • o propunere legislativa de modificare a Directivei Solvabilitate II (Directiva 2009/138/CE);
  • o comunicare privind revizuirea Directivei Solvabilitate II;
  • o propunere legislativa privind o noua directiva referitoare la redresarea si rezolutia institutiilor de asigurare.

Revizuirea cuprinzatoare a Directivei Solvabilitate II

Obiectivul revizuirii de astazi este de a consolida contributia asiguratorilor europeni la finantarea redresarii, inregistrand progrese in ceea ce priveste uniunea pietelor de capital si canalizarea fondurilor catre Pactul verde european. Pe termen scurt, in UE ar putea fi deblocat capital in valoare de pana la aproximativ 90 de miliarde EUR. Aceasta eliberare semnificativa de capital va ajuta (re)asiguratorii sa isi intensifice contributia in calitate de investitori privati la redresarea Europei in urma pandemiei de COVID-19.

Modificarile aduse Directivei Solvabilitate II vor fi completate ulterior prin acte delegate. Comunicarea de astazi prezinta intentiile Comisiei in aceasta privinta. 

Cateva puncte-cheie ale pachetului:

  • modificarile de astazi vor proteja mai bine consumatorii si vor asigura faptul ca societatile de asigurari raman solide, inclusiv in perioade economice dificile;
  • consumatorii ("detinatorii de polite") vor fi mai bine informati cu privire la situatia financiara a asiguratorului lor;
  • consumatorii vor fi mai bine protejati atunci cand cumpara produse de asigurare in alte state membre, datorita unei cooperari imbunatatite intre autoritatile de supraveghere;
  • asiguratorii vor fi stimulati sa investeasca mai mult in capitalul pe termen lung, in beneficiul economiei;
  • soliditatea financiara a asiguratorilor va tine seama mai bine de anumite riscuri, inclusiv cele legate de clima, si va fi mai putin sensibila la fluctuatiile pe termen scurt ale pietei;
  • un control sporit va fi exercitat asupra intregului sector, pentru a preveni orice amenintare la adresa stabilitatii sale.

Propunerea de directiva privind redresarea si rezolutia institutiilor de asigurare

Obiectivul Directivei privind redresarea si rezolutia institutiilor de asigurare este de a asigura o mai buna pregatire a asiguratorilor si a autoritatilor relevante din UE in cazul unor dificultati financiare semnificative.

Aceasta va introduce un nou proces de rezolutie ordonata, care va proteja mai bine detinatorii de polite, precum si economia reala, sistemul financiar si, in ultima instanta, contribuabilii. Autoritatile nationale vor fi mai bine pregatite pentru a face fata insolvabilitatii unei companii de asigurari.

Prin infiintarea colegiilor de rezolutie, autoritatile de supraveghere si autoritatile de rezolutie relevante vor putea sa ia masuri coordonate, prompte si decisive pentru a aborda problemele care apar in cadrul grupurilor transfrontaliere de (re)asigurare, garantand cel mai bun rezultat posibil pentru detinatorii de polite si pentru economie in general.

Propunerile de astazi se bazeaza in mare masura pe avizul tehnic oferit de EIOPA (Autoritatea Europeana de Asigurari si Pensii Ocupationale). Acestea sunt, de asemenea, aliniate la activitatea desfasurata la nivel international pe aceasta tema, tinand seama in acelasi timp de particularitatile europene.

Declaratiile membrilor colegiului:

Valdis Dombrovskis, vicepresedintele executiv pentru o economie in serviciul cetatenilor, a declarat: "Europa are nevoie de un sector al asigurarilor puternic si dinamic pentru a investi in economia noastra si pentru a ne ajuta sa gestionam riscurile cu care ne confruntam. Datorita rolului sau dublu de protector si de investitor, sectorul asigurarilor poate contribui la Pactul verde si la uniunea pietelor de capital. Propunerile de astazi garanteaza faptul ca normele noastre raman adecvate scopului, sporind proportionalitatea acestora." 

Mairead McGuinness, comisarul pentru stabilitate financiara, servicii financiare si uniunea pietelor de capital, a declarat: "Propunerea de astazi va ajuta sectorul asigurarilor sa se dezvolte si sa isi exercite deplin rolul in economia UE. Facilitam investitiile in redresare si dincolo de aceasta si incurajam participarea societatilor de asigurari pe pietele de capital ale UE, furnizand investitiile pe termen lung atat de esentiale pentru un viitor durabil. Uniunea pietelor de capital in curs de dezvoltare este esentiala pentru viitorul nostru verde si digital. De asemenea, acordam o atentie deosebita consumatorilor; detinatorii de polite pot fi siguri ca vor fi mai bine protejati in viitor in cazul in care asiguratorul lor se confrunta cu dificultati."

Pachetul legislativ urmeaza sa fie examinat de Parlamentul European si de Consiliu.

Conform Comisiei, protectia asigurarilor este esentiala pentru multe gospodarii, intreprinderi si participanti la piata financiara. Sectorul asigurarilor ofera, de asemenea, solutii pentru veniturile din pensii si contribuie la canalizarea economiilor catre pietele financiare si economia reala.

Directiva Solvabilitate II a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2016. Comisia a monitorizat punerea in aplicare a directivei si s-a consultat pe larg cu partile interesate cu privire la posibile domenii de revizuire.

La 11 februarie 2019, Comisia a solicitat in mod oficial avizul tehnic din partea EIOPA pentru a pregati revizuirea Directivei Solvabilitate II. Avizul tehnic al EIOPA a fost publicat la 17 decembrie 2020.

Dincolo de sfera minima de revizuire mentionata chiar in directiva si dupa consultarea partilor interesate, Comisia a identificat alte domenii ale cadrului Solvabilitate II care ar trebui revizuite, cum ar fi contributia sectorului la prioritatile politice ale Uniunii Europene (de exemplu Pactul verde european si uniunea pietelor de capital), supravegherea activitatilor de asigurare transfrontaliere si consolidarea proportionalitatii normelor prudentiale, inclusiv raportarea.

 

1.055 accesari