1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Reducerea riscurilor de catastrofa - o prioritate nationala

Victor Paul DOBRE
Romania a participat, in perioada 5-7 iunie a.c., la prima sesiune a Platformei Mondiale pentru Reducerea Riscurilor de Catastrofe, desfasurata in Elvetia, la Geneva.

"Delegatia Romaniei saluta initiativa demarata de catre ONU de a organiza prima sesiune a Platformei Globale de Reducere a Dezastrelor dupa Conferinta Mondiala privind Reducerea Dezastrelor de la Hyogo, Japonia, din anul 2005, moment de referinta in abordarea, la nivel international, a problemei prevenirii dezastrelor si implicarii tarilor si organizatiilor internationale in efortul comun de reducere a impactului catastrofelor asupra comunitatilor umane", a declarat Victor Paul DOBRE, Secretar de Stat in cadrul Ministerului Internelor si Reformei Administrative pentru relatia cu Institutiile prefectului.

"Cu acea ocazie s-a demonstrat ca solidaritatea si dorinta de conlucrare pot constitui bazele unei initiative puternice si solide in preintampinarea efectelor calamitatilor prin concentrarea eforturilor pe dezvoltarea unor programe nationale de reducere a riscurilor asociate dezastrelor", a precizat Victor Paul DOBRE.

In acest context, Romania a desfasurat o serie de actiuni concrete pe linia implementarii prevederilor Planului Cadru de Actiune. Aceste actiuni au vizat, pe de o parte, imbunatatirea cadrului legislativ prin elaborarea de conceptii si strategii de prevenire a dezastrelor, iar, pe de alta parte, punerea in practica a acestora prin derularea de proiecte si programe sectoriale, regionale si internationale, prin imbunatatirea capacitatii institutionale, precum si prin crearea structurilor de interventie si dezvoltarea bazei logistice specifice.

Concret, acestea s-au materializat prin elaborarea in perioada 2005-2007 a unui numar de peste 60 de acte normative cu relevanta, printre care: strategia nationala de prevenire a situatiilor de urgenta (2006), strategia nationala de management al riscului la inundatii (2005), strategia nationala de protectie civila (2005), strategia nationala privind schimbarile climatice pentru perioada 2005-2007 (2005), planul national de actiune privind schimbarile climatice pentru aceeasi perioada, precum si strategia nationala de educare si informare publica pentru situatii de urgenta (2006), care face parte dintr-o campanie nationala de educare si informare publica pentru situatii de urgenta, in cadrul "Proiectului de diminuare a riscurilor in cazul producerii calamitatilor naturale si pregatirea pentru situatii de urgenta", finantat prin Acordul de imprumut dintre Romania si Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare.

In acest context, a fost conceput si Programul Roman de Protejare impotriva Riscurilor Catastrofale prin Asigurarea Obligatorie a Locuintei.

Conform proiectului de act normativ, aceasta asigurare va acoperi trei riscuri de baza: cutremur, inundatii si alunecari de teren.
Potrivit lui Radu Mircea POPESCU, Coordonatorul Programului, acesta va putea fi aplicat cel mai probabil incepand cu anul 2008.