1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Reactia Guvernului la protestul transportatorilor: Stabilirea pretului RCA nu e de competenta Guvernului, ci a ASF

Stabilirea preturilor in cazul RCA, asa cum solicita transportatorii intr-o petitie, nu intra in atributiile Guvernului Romaniei, ci in ale Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), care are cadrul legal sa intervina, se precizeaza in pozitia oficiala a Executivului referitoare la protestul transportatorilor.

"Problema RCA treneaza de multa vreme, din cauza incapacitatii institutiilor responsabile de a gestiona aceasta situatie", se arata in comunicatul transmis de Guvern.

In document se mai precizeaza ca, dupa consultari cu transportatorii, Autoritatea de Supraveghere Financiara si Consiliul Concurentei, Guvernul a adoptat ieri o ordonanta de urgenta tocmai pentru a crea cadrul juridic care sa permita rezolvarea acestor probleme.

"Ordonanta reflecta solicitarile transportatorilor, respectand legea si rolul tuturor institutiilor implicate. Nu este in competenta Guvernului sa stabileasca valoarea de plafonare a tarifelor RCA si este inadmisibil sa i se solicite guvernului acest lucru. Aceasta chestiune trebuie clarificata de ASF. Guvernul nu se poate substitui institutiilor care trebuie sa-si asume responsabilitatea rezolvarii disensiunilor dintre asiguratori si transportatori", se mentioneaza in comunicat.

"Stabilirea preturilor, cerere formulata azi in petitia adresata Guvernului, nu este in atributiile Executivului, ci in ale Autoritatii de Supraveghere Financiara, care are cadrul legal sa intervina", se subliniaza in document.

Patronatele din transporturile rutiere - UNTRR, FORT, APTE 2002, APULUM - protesteaza, joi, in Piata Victoriei, pe fondul nemultumirilor fata de preturile RCA. Astfel, in fata sediului Guvernului sunt parcate tiruri, taxiuri si autocare.

Patronatele UNTRR, FORT, APULUM, APTE 2002 — au solicitat Guvernului Romaniei ca in textul Ordonantei de Guvern tarifele RCA sa fie inghetate la valorile medii ale daunelor existente in evidentele ASF si nu la nivelul celor care se vor calcula in viitor. "Protestul din 15 septembrie 2016 din Bucuresti se va desfasura conform aprobarii primite de la PMB in vederea obtinerii valorilor clare la care se ingheata tarifele RCA. Solicitam Guvernului sa faca de urgenta precizarile necesare astfel incat ASF sa stabileasca tarifele de prima RCA maxime pentru urmatoarele 6 luni pe baza valorilor de prima medie pe anul 2015, avand in vedere ca la finalul 2015, pe segmentul vehiculelor comerciale a scazut daunalitatea, precum si costurile de administrare", se arata intr-un comunicat publicat de UNTRR.

Patronatele cer inghetarea tarifului RCA pentru autovehicule peste 16 tone la valoarea de 4.907 lei pe an, in care intra cheltuieli de achizitie-administrare, daune intamplate si neavizate, coeficient de abatere statistica, cresterea volumului daunelor in ultimul an, cheltuiala de reasigurare.

Totusi, COTAR, o alta asociatie patronala din domeniul transpotrutilor a anuntat ca nu mai participa la protest, precizand ca organizatiile patronale din transporturi au ajuns la un acord cu Guvernul Romaniei, pe tema crizei RCA, prin adoptarea OUG.