1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Reactia Euroins la sanctiunea ASF. ...

Reactia Euroins la sanctiunea ASF. Vezi ce alte companii au fost amendate

Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara a adoptat, in luna mai a anului 2022, mai multe decizii de sanctionare a unor entitati/persoane care activeaza in piata financiara non-bancara pentru incalcarea unor prevederi ale legislatiei incidente.

ASIGURARI

Societati de asigurare

EUROINS Romania Asigurare Reasigurare S.A. - sanctionarea cu amenda in cuantum de 419.900 lei pentru efectuarea cu intariziere a platilor dosarelor de dauna si neachitare penalitatilor de intarziere.

Pozitia EUROINS Romania

EUROINS Romania Asigurare-Reasigurare SA a transmis ca depune toate eforturile pentru a imbunatati in continuare toate procedurile privind timpul necesar procesarii daunelor si achitarii prompte a despagubirilor.

EUROINS depune toate eforturile pentru a procesa cererile cat mai rapid si cat mai eficient posibil. Rezultatele schimbarilor pe care le implementam in cadrul companiei au adus deja imbunatatiri vizibile, intrucat primim din ce in ce mai multe reactii pozitive de la clienti. Procesam si platim mai mult de 12.000 de dosare de dauna pe luna, pe care continuam sa le solutionam intr-un termen cat mai scurt. Subliniem ca situatia la care se face referire in comunicarea ASF, este doar exceptionala, limitata la cateva zeci de cazuri si nu este o practica obisnuita”, a declarat Tanja BLATNIK, CEO, EUROINS Romania.

Drept dovada, in medie, in T1 2022, EUROINS a platit daune in doar 5 zile, pentru mai mult de 35.000 de dosare, cu 25% mai rapid decat platile din ultima parte a anului 2021. Acest indicator s-a imbunatatit constant in ultimul an. In T4 2021, EUROINS Romania a raportat oficial Autoritatii de Supraveghere Financiara ca a platit daune, in medie, in mai putin de 7 zile, precizeaza compania.

Rezultatele actuale arata o evolutie semnificativa fata de prima parte a anului trecut, cand, in T2 2021, timpul mediu de plata a daunelor auto era de 38 de zile.

Performanta EUROINS Romania, in prima parte a acestui an, vine ca urmare a schimbarilor incepute in 2021, alaturi de cresterea echipei de experti, digitalizarea companiei si imbunatatirea experientei clientilor in toate serviciile pe care le oferim”, explica asiguratorul.

Intermediari

MERCEDES - BENZ Insurance Broker S.R.L. - sanctionarea cu amenda in cuantum de 5.791 de lei, intrucat compania de brokeraj nu a avut implementata autentificarea in doi factori, fiind incalcate prevederile art. 16 alin. (2) lit. e) din Norma A.S.F. nr. 4/2018 privind gestionarea riscurilor operationale generate de sistemele informatice utilizate de entitatile autorizate/avizate/inregistrate, reglementate si/sau supravegheate de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, cu modificarile si completarile ulterioare.

RENOMIA - SRBA Insurance Broker S.R.L. - sanctionarea cu amenda in cuantum de 7.897 de lei, intrucat compania de brokeraj nu a avut implementata autentificarea in doi factori, fiind incalcate prevederile art. 16 alin. (2) lit. e) din Norma A.S.F. nr. 4/2018 privind gestionarea riscurilor operationale generate de sistemele informatice utilizate de entitatile autorizate/avizate/inregistrate, reglementate si/sau supravegheate de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, cu modificarile si completarile ulterioare.

MILLENIUM Insurance Broker (M.I.B.) S.A. - sanctionarea cu amenda in cuantum de 9.270 de lei, intrucat societatea nu a asigurat indeplinirea cerintei prevazute la art. 16 alin. (2) lit. d) din Norma A.S.F. nr. 4/2018 privind gestionarea riscurilor operationale generate de sistemele informatice utilizate de entitatile autorizate/avizate/inregistrate, reglementate si/sau supravegheate de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, cu modificarile si completarile ulterioare, in ceea ce priveste monitorizarea in vederea asigurarii controlului asupra accesului utilizatorilor.

SAFETY Broker de Asigurare S.A. - sanctionarea cu amenda in cuantum de 18.477 de lei, intrucat societatea nu a asigurat indeplinirea cerintelor prevazute la art. 16 alin. (2) lit. d) din Norma A.S.F. nr. 4/2018 privind gestionarea riscurilor operationale generate de sistemele informatice utilizate de entitatile autorizate/avizate/inregistrate, reglementate si/sau supravegheate de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, cu modificarile si completarile ulterioare, cu privire la jurnalizarea, monitorizarea, in conformitate cu reglementarile specifice in materie, pentru a asigura controlul asupra accesului utilizatorilor, a locului de unde are loc accesul si a datelor accesate, inclusiv a celor cu caracter personal.

INTER Broker de Asigurare S.R.L. sanctionarea cu amenda in cuantum de 117.996 lei, intrucat compania de brokeraj nu a asigurat utilizarea de credentiale personalizate doar de catre personalul autorizat/inregistrat, fiind incalcate prevederile art. 16 alin. (2) lit. c) din Norma A.S.F. nr. 4/2018 privind gestionarea riscurilor operationale generate de sistemele informatice utilizate de entitatile autorizate/avizate/inregistrate, reglementate si/sau supravegheate de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, cu modificarile si completarile ulterioare.

AMSTERDAM Broker de Asigurare S.R.L. - sanctionarea cu avertisment scris, intrucat societatea nu a respectat termenul legal de transmitere a modificarilor actului de identitate al administratorului companiei de brokeraj.

COMISASIG Broker de Asigurare S.R.L. - sanctionarea cu avertisment scris, intrucat societatea a modificat actul constitutiv fara aprobarea A.S.F.

PENSII PRIVATE

BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A

Doamna Alina Cecilia ANDREESCU, in calitate de Director general al BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A., a fost sanctionata cu amenda contraventionala in cuantum de 100.000 de lei si, complementar, cu interzicerea, pe o perioada de 180 de zile, a desfasurarii activitatilor reglementate de Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicata cu modificarile si completarile ulterioare si Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificarile si completarile ulterioare.

In sarcina directorului general s-au retinut fapte contraventionale privind efectuarea unor inregistrari in contabilitate, care nu au avut la baza documente justificative, nu au rationament economic, contravin functionalitatii conturilor si care nu reflecta situatia reala a patrimoniului administratorului BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A.

Domnul Laurent Simon DOUBROVINE, in calitate de membru al Consiliului de Administratie al BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A., a fost sanctionat cu amenda contraventionala in cuantum de 60.800 de lei si, complementar, cu interzicerea, pe o perioada de 180 de zile, a desfasurarii activitatilor reglementate de Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicata cu modificarile si completarile ulterioare si Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificarile si completarile ulterioare.

Doamna Raluca Ioana MOISE, in calitate de membru al Consiliului de Administratie al BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A., a fost sanctionata cu amenda contraventionala in cuantum de 60.800 de lei si, complementar, cu interzicerea, pe o perioada de 180 de zile, a desfasurarii activitatilor reglementate de Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicata cu modificarile si completarile ulterioare si Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificarile si completarile ulterioare.

Domnul Arnaud Charles Marie Rene BRIERE DE LA HOSSERAYE, in calitate de membru al Consiliului de Administratie al BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A., a fost sanctionat cu amenda contraventionala in cuantum de 55.500 de lei si, complementar, cu interzicerea, pe o perioada de 180 de zile, a desfasurarii activitatilor reglementate de Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicata cu modificarile si completarile ulterioare si Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificarile si completarile ulterioare.

In sarcina membrilor Consiliului de Administratie al societatii s-au retinut fapte contraventionale, din care rezulta ca acestia nu au asigurat un management prudent si corect al administratorului BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A., fapt ce a afectat patrimoniul administratorului.

Avand in vedere sanctiunile mentionate mai sus, A.S.F. a procedat, conform prevederilor Regulamentului nr. 1/2019 cu modificarile si completarile ulterioare, la reevaluarea membrilor structurii de conducere ale caror autorizatii erau in vigoare la data de 11.05.2022. In urma finalizarii procesului de reevaluare, Consiliul A.S.F. a hotarat:

Retragerea aprobarii acordate doamnei Alina Cecilia ANDREESCU, in calitate de Director general al BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A.

Retragerea aprobarii acordate doamnei Raluca Ioana MOISE, in calitate de Membru al Consiliului de Administratie al BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A.

Retragerea aprobarii acordate domnului Arnaud Charles Marie Rene BRIERE DE LA HOSSERAYE, in calitate de Membru al Consiliului de Administratie al BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A.

BT Pensii Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Facultative S.A.

Doamna Corina Madalina COJOCARU, in calitate de Director general adjunct si inlocuitor de drept al Directorului general al BT Pensii Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Facultative S.A. in perioada 01.12.2021 - 31.03.2022, a fost sanctionata cu avertisment scris pentru o situatie de nerespectare a prevederilor legale in ceea ce priveste operarea transferului unui participant la un alt fond de pensii facultative.

PIATA DE CAPITAL

S.A.I. Swiss Capital Asset Management S.A.

Ca urmare a valorificarii rezultatelor unui control periodic la S.A.I. Swiss Capital Asset Management S.A., au fost dispuse urmatoarele masuri:

  • sanctionarea cu amenda in cuantum de 10.400 lei a S.A.I. Swiss Capital Asset Management S.A.;
  • sanctionarea cu avertisment a doamnei Ioana Valeria Avram, in calitate de Director general si Ofiter de conformitate in domeniul prevenirii si combaterii spalarii banilor si a finantarii terorismului;
  • sanctionarea cu amenda in cuantum de 2.500 lei a doamnei Ionela Vaitis, in calitate de Director general adjunct si membru al Consiliului de Administratie;
  • sanctionarea cu amenda in cuantum de 6.000 lei a domnului Robert Iulian Danila, in calitate de ofiter de conformitate (RCCO);
  • sanctionarea cu amenda in cuantum de 2.300 lei a domnului Marian Razvan Bucur, in calitate de Presedinte al Consiliului de Administratie si membru al Comitetului de Audit;
  • sanctionarea cu amenda in cuantum de 2.100 lei a domnului Florin Costel Isac, in calitate de membru al Consiliului de Administratie si membru al Comitetului de Audit;
  • sanctionarea cu avertisment a domnului Ioan Cavaleru, in calitate de operator back-office si administrator de retea;
  • impunerea unui plan de masuri pentru remedierea deficientelor constatate.

Principalele deficiente constatate au vizat unele aspecte privind guvernanta, cadrul procedural/organizatoric, activitatea functiilor cheie si activitatea operationala a societatii.

Sanctionarea cu avertisment a S.S.I.F. Interdealer Capital Investment S.A.

S.A.I. Broker S.A.

Sanctionarea cu avertisment a domnilor Adrian Danciu (Presedinte - Director general) si Cosmin-Bogdan Ilies (reprezentant compartiment control intern/ ofiter de conformitate) prin Deciziile A.S.F. nr. 670, respectiv 669/31.05.2022.

Prebet S.A.

Sanctionarea cu amenda in valoare de 40.700 lei a societatii Ausel Imobiliare S.R.L., in calitate de actionar al societatii, pentru nerespectarea dispozitiilor art. 39 alin. (2) din Legea nr. 24/2017.