1asig.ro
1asig.ro

Rata de economisire in UE a crescut semnificativ la final de 2020

5 min. / 1.540 cuvinte
Rata de economisire a gospodariilor din Uniunea Europeana (UE) a continuat sa creasca semnificativ in trimestrul patru din 2020, urcand cu 6,6 puncte procentuale comparativ cu perioada similara din 2019, conform Eurostat - Oficiul European de Statistica.

Datele pentru Romania nu sunt disponibile.

Principalul motiv al cresterii ratei de economisire il reprezinta faptul ca au scazut cu 7% cheltuielile finale de consum ale gospodariilor in UE fata de trimestrul patru din 2019. Venitul disponibil brut al gospodariilor din UE a fost cu 0,6% mai ridicat in trimestrul patru din 2020, comparativ cu perioada similara din 2019.

In aproape toate statele membre UE pentru care sunt disponibile datele in ultimele trei luni din 2020, rata de economisire a fost mai ridicata decat in urma cu un an, singura scadere fiind in Danemarca (-2,7 pp).

Cele mai mari cresteri au fost in Slovenia (20,8 pp), Irlanda (12,8 pp), Belgia (11,3 pp), Austria (10,9 pp) si Grecia (10,4 pp).

Cresterea ratei de economisire in majoritatea statelor membre UE se explica in principal printr-o scadere semnificativa in ritm anual a cheltuielilor individuale de consum ale gospodariilor. Cel mai semnificativ declin a fost in Slovenia si Spania (-15,4% si, respectiv, -11,2%). Danemarca a fost singura tara in care a crescut consumul gospodariilor.

957 accesari
Sondaj

Cui considerati ca ii revine cea mai mare sarcina de a creste educatia financiara a romanilor?

- Institutiilor din domeniul financiar (ASF, BNR etc)
- Asociatiilor din domeniu
- Companiilor (asiguratori, banci, administratori de pensii etc)
- Scolilor
- Institutiilor statului
- Altele (va rog mentionati la rubrica de comentarii)


PROMO