1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Raspunsul asociatiei ...

Raspunsul asociatiei asiguratorilor, UNSAR la comunicatul COTAR privind "solutia" pentru salariile profesorilor

Intr-un context sensibil pentru tara, o asociatie care nu are competente nici pe zona de asigurari si nici pe cea de educatie, a transmis astazi in spatiul public un comunicat de presa care pare a urmari sa creeze noi tensiuni in societate, oferind o falsa solutie pentru finantarea... educatiei din Romania.

Astfel, intr-un mod absolut halucinant, asociatia respectiva vine cu o propunere care sfideaza legislatia europeana, Codul Civil din Romania si principiile de baza ale asigurarilor, dorind sa ia din drepturile pagubitilor din accidentele rutiere, si anume dreptul de a fi despagubiti in forma baneasca in baza politelor RCA. Practic, propunerea ar lipsi pagubitii de dreptul lor de a dispune si de a folosi in mod liber, dupa cum doresc, despagubirea primita de la asiguratori, fortandu-i sa isi repare bunurile avariate (chiar si atunci cand, din punct de vedere legal, o readucere a acestora la starea de dinainte de producerea evenimentului asigurat nu ar mai fi posibila).

In acest context, pentru corecta informare a societatii si a tuturor celor interesati, precizam ca Directiva 2021/2118 de modificare a Directivei 2009/0103 privind asigurarea de raspundere civila auto si controlul obligatiei de asigurare a acestei raspunderi statueaza foarte clar ca o persoana prejudiciata are dreptul sa primeasca "despagubire pentru orice prejudiciu produs de vehicule". Mai mult, si Codul Civil din Romania prevede clar ca "prin contractul de asigurare, contractantul asigurarii sau asiguratul se obliga sa plateasca o prima asiguratorului, iar acesta din urma se obliga ca, in cazul producerii riscului asigurat, sa plateasca o indemnizatie, dupa caz, asiguratului, beneficiarului asigurarii sau tertului pagubit".

Totodata, Codul Fiscal prevede faptul ca nu sunt impozabile veniturile persoanelor constand in sume incasate din asigurari de orice fel, reprezentand despagubiri sau sume asigurate.

Ceea ce ar trebui insa facut ar fi ajustarea corespunzatoare a Legii 132/2017 privind asigurarile RCA, dar in sprijinul pagubitilor si al tuturor soferilor. Asemenea solutii ar putea consta, de exemplu, in introducerea unor preturi de referinta pentru reparatiile auto si pentru cea de rent a car, cu titlu informativ (si NU o coplata), permiterea colaborarii dintre asiguratori si unitatile reparatoare pe baze contractuale care sa elimine abuzurile actuale de practicare a unor preturi de reparatii excesive de catre anumiti operatori atunci cand platitorul final este un asigurator, etc. Masurile ar ajuta consumatorul sa evite eventuale costuri nejustificate cerute pentru reparatia autovehiculului avariat, deoarece aceste costuri influenteaza in cele din urma pretul politei RCA.