1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Raspunsul asiguratorilor cyber la atacurile ransomware - Piata de asigurari cyber din SUA s-a dublat pe parcursul a cinci ani

Aon a lansat, recent, raportul anual "U.S. Cyber Market Update", ce analizeaza profiturile si performanta asiguratorilor cibernetici din SUA in 2020. Astfel, ajuns la cea de-a sasea editie, studiul arata ca primele directe subscrise pe segmentul de asigurari cibernetice din SUA au totalizat, in 2020, 2,74 miliarde USD - o crestere de 21% y-o-y (2,26 miliarde USD in 2019), atat pentru produsele independente, cat si pentru cele oferite la pachet, inregistrand o crestere de cel putin doua ori mai mare in ultimii 5 ani (2016 - 1,35 miliarde USD).

Potrivit sursei citate, segmentele Standalone si Package au inregistrat cele mai mari rate de pierdere de la inceputul colectarii acestor date (2015), asigurarile cibernetice Standalone inregistrand o crestere de 25,7 puncte procentuale (de la 47,1%, la 72,8%), in vreme ce asigurarile cyber Package au avut o crestere de 16,4 puncte procentuale (de la 42,3%, la 58,6%).

Per ansamblu, raportul pierderilor din industrie a crescut cu 22 puncte procentuale in 2020 (de la 44,9% in 2019, la 67% in 2020), in principal pe fondul unei cresteri a severitatii cererilor de despagubire pentru ransomware, care au inclus costuri sporite de raspuns la incidente si cereri ale atacatorilor (extorsiune). Frecventa creantelor a ramas constanta - in medie, 5,62 cereri de despagubire la 1.000 de polite (2019 - 5,61 cereri).

Intre timp, in cursul exercitiului financiar 2020, mai noteaza Aon, ratele cibernetice au crescut, in medie, cu 2,5%. Aceste cifre corespund, in general, cu perioada de timp de dinainte ca asiguratorii sa ia masuri semnificative pentru a aborda tendintele pe segmentul ransomware, inclusiv cresterea ratei si actiunile de subscriere, mai tarziu in 2020, dar si la inceputul lui 2021.

"Anul trecut, spuneam ca suntem de parere ca urmatorii cativa ani vor fi terenul de proba pentru teza asigurarii cibernetice - ca, punand un pret pe risc, asiguratorii isi vor aduce contributia la imbunatatirea igienei securitatii cibernetice si la reducerea costurilor atacurilor cyber. Acest lucru ramane adevarat. Asiguratorii implementeaza multe tactici interesante pentru a aborda mediul de daune, chiar daca vedem noi evolutii care apar in mediul amenintarilor. Este o perioada fascinanta in industrie, ramaneti aproape", spune Jon LAUX - Head of Cyber Analytics for Reinsurance Solutions, Aon.

Nu in ultimul rand, studiul realizat de catre Aon solicita ca NAIC (the National Association of Insurance Commissioners) sa faca din asigurarile cibernetice o linie standard de raportare in declaratia anuala a asiguratorilor Property&Casualty, pentru a imbunatati capacitatea industriei de a identifica si gestiona expunerea.