1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Raport global anual: Sanatatea mintala a lumii continua sa scada

Sanatatea mintala din intreaga lume a continuat sa scada in 2021, dar nu la fel de dramatic ca in 2020. Aceasta este constatarea cruciala a celui de-al doilea raport anual global privind starea mintala a lumii (the Annual Mental State of the World Report - MSW), realizat de Sapiens Lab.

In 2020 - determinat, in principal, de pandemia COVID-19 -, raportul a inregistrat o scadere de 8% a nivelului mediu de sanatate mintala si bunastare la nivelul participantilor. In 2021, declinul a continuat, dar a fost mai lent, 3%. Declinul a fost din nou influentat de masurile implementate pe fondul pandemiei COVID-19, cum ar fi restrictiile de circulatie si distantarea sociala, dar raportul a constatat, de asemenea, o corelatie directionala intre declinul sanatatii mintale si decesele si cazurile COVID-19.

Mai multe voci au sustinut ca mesajele neclare ale guvernelor cu privire la pandemia COVID-19, lipsa de sprijin pentru persoane si concentrarea asupra salvarii economiei mai degraba decat asupra oamenilor au fost pasi gresiti in gestionarea pandemiei COVID-19.

Raportul nu merge atat de departe incat sa stabileasca acest lucru, dar a constatat ca succesul economic al unei tari pare sa fie corelat negativ cu indicele de sanatate mintala. Datele sugereaza ca, atunci cand sistemele noastre economice functioneaza, acestea favorizeaza inegalitatea si incurajeaza exploatarea, generand rezultate mai slabe in materie de sanatate mintala pentru intreaga populatie.

Cele mai slabe rezultate in materie de sanatate mintala au fost inregistrate in Anglosfera centrala (SUA, Canada, Regatul Unit, Irlanda, Australia, Noua Zeelanda) si in Africa de Sud, in vreme ce sondajele din America Latina si din Europa continentala au inregistrat, in general, cea mai ridicata bunastare mintala. Respondentii din Anglosfera centrala au obtinut cele mai slabe rezultate in ceea ce priveste Sinele Social - modul in care ne vedem pe noi insine si modul in care formam si mentinem relatii puternice si stabile cu ceilalti -, precum si Starea de Spirit, dar si Perspectiva.

Potrivit raportului, generatia tanara pare sa fie cea mai afectata de acest declin. Astfel, doar 7% dintre cei cu varsta de cel putin 65 de ani au raportat probleme de sanatate mintala, comparativ cu 44% dintre tineri. De asemenea, acelasi raport subliniaza ca doar 19% dintre tinerii cu varste cuprinse intre 18 si 24 de ani au avut scoruri de bunastare mintala "infloritoare" sau "reusita".

Atunci cand se analizeaza diferenta dintre sexe, barbatii tind sa aiba o bunastare mintala mai ridicata. In acest sens, diferenta dintre barbati si femei este descrisa ca fiind mica, dar persistenta, cu cea mai mare diferenta raportata in America Latina, iar cea mai mica - in Anglosfera centrala. Nu in ultimul rand, mai noteaza raportul, persoanele non-binare au avut cel mai slab scor de bunastare mintala, 51% dintre ele raportand dificultati in acest sens.

"Anul acesta, rezultatele ne-au surprins, sincer. Este prima perspectiva a magnitudinii in ceea ce priveste bunastarea mintala intre grupele de varsta, genuri si tari. In general, constatarile au fost surprinzatoare si ne-au lasat sa ne gandim ca, probabil, sistemele noastre de crestere economica, valorile individualismului si trecerea de la interactiunea in persoana, la interactiunea, in mare parte, digitala favorizeaza un mediu de bunastare mintala precara. Aceste date arata clar ca, pentru a hrani spiritul uman, avem nevoie de o noua paradigma", a declarat Tara THIAGARAJAN - Founder & Chief Scientist, Sapiens Lab.

In concluzie, raportul subliniaza ca este necesara o schimbare de paradigma pentru a opri aceasta criza in desfasurare. Nu e vorba doar de a-i ajuta pe cei care se lupta, ci, in primul rand, de a elimina factorii care fac ca sanatatea mintala sa scada. Raportul pentru anul 2021 acopera 223.087 de respondenti din 34 de tari din intreaga lume.

Raportul este disponibil AICI.