1asig.ro
1asig.ro

Raport global PwC: 73% dintre liderii de business spun ca afacerea lor a fost afectata de criza sanitara

5 min. / 1.540 cuvinte
Aproape trei sferturi (73%) dintre liderii de business au declarat ca afacerea lor a fost afectata de criza sanitara, dar impactul nu a fost atat de sever pe cat anticipau in martie 2020, la inceputul lockdown-ului, cand 99% dintre companii asteptau un impact negativ, arata raportul PwC Global Crisis Survey 2021.

PROMO


Pentru 20% dintre respondenti implicatiile au fost chiar pozitive, situatia firmelor fiind mai buna decat inainte de pandemie.

"In urma cu doi ani, in primul raport publicat pe aceasta tema, majoritatea (95%) respondentilor preconizau ca va avea loc o criza in urmatorii doi ani, insa la momentul respectiv, pe lista posibilelor cauze nu a fost inclusa o pandemie. Desi efectul nu a fost atat de grav pe cat se anticipase, consecintele restrictiilor aduse de pandemie sunt istorice, iar incertitudinea este inca prezenta. Organizatiile au nevoie de o abordare agila si flexibila pentru a aborda diverse situatii neprevazute si tipuri de crize", a declarat Dinu BUMBACEA, Partener si Lider Consultanta pentru afaceri PwC Romania.

Criza sanitara a avut efecte diferite asupra fiecarei tari si industrii, dar putini vor iesi nevatamati din aceasta perioada. Cele mai afectate sectoare au fost turismul, divertismentul si invatamantul superior. Efecte negative au raportat, de asemenea, industria prelucratoare si auto, servicii publice si guvernamentale, serviciile financiare si sectorul energiei, utilitatilor si resurselor. La polul opus, s-au situat companiile de tehnologie si sanatate.

Doar 35% dintre respondenti spun ca au avut un plan de raspuns la criza "foarte relevant", de unde rezulta ca majoritatea nu au avut planuri concepute in acest sens. Astfel ca, in prezent, 95% dintre liderii de afaceri declara ca trebuie sa-si imbunatateasca planurile de gestionare a crizelor, iar sapte din zece organizatii intentioneaza sa-si creasca investitiile in aceasta directie.

Intrebati care a fost cea mai importanta actiune intreprinsa de organizatia lor pana acum ca raspuns la COVID-19, 80% dintre liderii de companii din toate sectoarele si teritoriile au raspuns: protejarea angajatilor lor, fizic si emotional.

PwC Global Crisis Survey a fost realizat pe baza informatiilor transmise de peste 2.800 de lideri de afaceri, reprezentand organizatii de toate dimensiunile, din 29 de industrii si peste 73 de tari.

933 accesari
Sondaj

Cui considerati ca ii revine cea mai mare sarcina de a creste educatia financiara a romanilor?

- Institutiilor din domeniul financiar (ASF, BNR etc)
- Asociatiilor din domeniu
- Companiilor (asiguratori, banci, administratori de pensii etc)
- Scolilor
- Institutiilor statului
- Altele (va rog mentionati la rubrica de comentarii)


PROMO