1asig.ro
1asig.ro

Raport Willis Re: Criza COVID-19 alimenteaza pierderile cibernetice

5 min. / 1.540 cuvinte
Willis Re a lansat un nou raport cu privire la atacurile cibernetice, conform caruia profesionistii in risc care au fost intervievati au declarat ca nivelul general al atacurilor cibernetice va creste ca urmare a COVID-19, arata xprimm.com.

PROMO

Din cei aproximativ 1.000 de participanti la studiul "2020 Cyber Risk Outlook", realizat de Willis Re, 86% considera ca frecventa atacurilor va creste, iar 54% cred ca severitatea atacurilor va creste, potrivit sondajului anual realizat de divizia de reasigurari a Willis Towers Watson.

Raportul complet poate fi citit AICI.

Participantii - o sectiune transversala a comunitatilor de gestionare a riscurilor, daune, subscrieri, juridice, intermediare si analitice din 56 de tari -, considera ca la baza pierderilor vor fi, aproape uniform, bresele de securitate, ransomware si intreruperea afacerii. Aproximativ 32% dintre participanti sunt de parere ca intreruperea afacerii este cea mai probabila sursa de pierdere, in crestere de la 10% cat era inainte de pandemie, in conditiile in care gradul de constientizare a clasei de acoperire a crescut in timpul crizei COVID-19. Bresele de securitate au scazut ca principala cauza generatoare de pierderi de la 53%, la 33%.

Cresterea prognozata a pierderilor post-COVID-19 poate fi rezultatul tranzitiei bruste, pe scara larga, la munca de la distanta, intrucat schimbarea a crescut vulnerabilitatea cibernetica a multor companii. Opiniile cu privire la cum este perceputa cresterea frecventei variaza putin din punct de vedere geografic, dar 68% dintre respondentii din Asia-Pacific estimeaza o crestere a severitatii, comparativ cu doar 37% din specialistii europeni la nivel de risc.

Probabilitatea unui eveniment cibernetic catastrofal care sa genereze pierderi de 10 miliarde de dolari a crescut odata cu pandemia. Inainte de COVID-19, doar 13% dintre respondenti declarau ca un astfel de eveniment este "probabil" in urmatorii 5 ani. Astazi, o treime dintre respondenti considera ca un astfel de eveniment, cu pierderi de cel putin 10 miliarde de dolari, este un eveniment care poate fi intalnit cel putin o data la fiecare 5 ani. Ingrijorarea este mai mare in Asia-Pacific, unde jumatate dintre respondenti vad o astfel de frecventa potentiala pentru catastrofele cibernetice.

Mark SYNNOTT - Global Cyber Practice Leader, Willis Re -, sustine: "Sondajul de anul acesta arata destul de clar ca profesionistii din domeniul riscurilor din intreaga lume cred ca pandemia a crescut riscul cibernetic - in unele cazuri, dramatic. Se asteapta ca industria de asigurari sa raspunda, dar, din pacate, nu neaparat asa cum am putea spera. In vreme ce trei sferturi dintre persoanele pe care le-am intervievat cred ca, dupa COVID-19, cererea de asigurari cibernetice va creste, doar 45% cred ca si oferta va creste, ceea ce explica, probabil, de ce trei sferturi cred ca va creste si costul acoperirii prin asigurare. Industria asigurarilor trebuie sa munceasca pentru a-i asigura ca aceste asteptari nu vor deveni realitate."

285 accesari