Tendinta crescatoare a costului capitalului, remarcata pe parcursul primelor trei trimestre ale anului trecut si conturata inca din a doua parte a anului 2021 a fost intrerupta in ultimul trimestru al anului 2022, conform analizei sectoriale EY Romania.
Din perspectiva evolutiilor fata de aceeasi perioada a anului trecut, cele mai mari cresteri ale costului capitalului s-au pastrat la nivelul sectorului de servicii medicale (+7,7 p.p.) si cel al tehnologiei informatiei (+4,6 p.p.). Pe fondul generalizat al scaderilor de randament comparativ cu trimestrul al treilea al anului 2022, cele mai mari variatii pot fi observate in sectorul proprietatilor imobiliare (-1,8 p.p.) si al materiilor prime (-1,2 p.p.). O exceptie notabila este si evolutia trimestriala inregistrata in cazul bunurilor de larg consum (-1,1 p.p. fata de trimestrul anterior), consemnata dupa o crestere solida in trimestrele anterioare.
Perspectivele privind economia mondiala s-au deteriorat pe parcursul anului 2022, ca urmare a invaziei Ucrainei de catre Rusia. Pe fondul unei cresteri economice mai modeste si al unei inflatii mai ridicate si mai persistente decat se anticipase, au fost resimtite presiuni asupra preturilor marfurilor, cu efect pe lantul valoric global. Spre finalul anului, evolutia economica a fost superioara celei estimate anterior, pe seama impulsionarii activitatii in sectoarele critice, generata si de masurile de sprijin guvernamental. Conform datelor preliminare aferente finalului de an, se contureaza o crestere economica timida pentru perioada urmatoare, in mare parte influentata de impactul inaspririi politicilor monetare.
"Comparativ cu trimestrele anterioare ale anului 2022, observam o stagnare relativa a randamentelor asteptate de investitori in contextul ultimelor evolutii macroeconomice si geopolitice. Chiar daca dobanzile de referinta ale bancilor centrale au continuat sa fie majorate si este posibil sa fie majorate si in continuare, impingand costurile de imprumut la cel mai mare nivel de dupa 2008, se remarca faptul ca pasii de crestere sunt la niveluri mai scazute fata de deciziile anterioare. Exceptand sectorul serviciilor medicale, al tehnologiei informatiei si cel al produselor industriale, toate celelalte sectoare analizate au inregistrat scaderi ale costului capitalului in acest trimestru", declara Ileana GUTU, Partener si Coordonator al departamentului de Evaluare, modelare financiara si analize economice, EY Romania.
La finalul trimestrului al patrulea 2022, chiar daca tendinta este una de scadere fata de trimestrul anterior, se constata faptul ca randamentele cerute de investitori raman aproape de maximul perioadei de 7 ani analizate (cu sectorul serviciilor medicale la nivel maxim) si, totodata, se mentine tendinta din trimestrul anterior, respectiv inregistrarea celor mai scazute randamente la nivelul sectoarelor de telecomunicatii si tehnologia informatiei.
Analiza se bazeaza pe datele financiare disponibile la sfarsitul celui de-al patrulea trimestru (T4) al anului 2022, publicate de companiile listate din 10 sectoare: bunuri de consum si de larg consum, energie, servicii financiare, servicii medicale, produse industriale, tehnologia informatiei, materii prime, proprietati imobiliare si servicii de telecomunicatii.