1asig.ro
1asig.ro

Raed ARAFAT: Daca maine ar fi un cutremur major in Capitala, va fi foarte rau

5 min. / 1.540 cuvinte
Daca maine s-ar produce un cutremur major, el ar avea un impact dezastruos in Capitala. Avertismentul a venit din partea lui Raed ARAFAT, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta. Acesta sustine ca vor fi morti si raniti, dar si cladiri distruse.

Raed ARAFAT spune ca desi ISU a inceput sa ia masuri importante, de la un punct este treaba autoritatilor locale.

"Din punctul nostru de vedere impactul [unui cutremur] in Bucuresti o sa fie rau, adica o sa avem victime, o sa avem decedati, o sa avem raniti, o sa avem mai multe cladiri cazute - asta nimeni nu ascunde si se stie si din cauza asta insistam pe luarea unor masuri cat mai rapide pe partea de prevenire", a spus Secretarul de Stat in cadrul MAI, la emisiunea "In fata ta", de la Digi24.

Romania este, conform statisticilor, a treia cea mai expusa tara din Europa la riscul seismic, dupa Cipru si Grecia. Zonele urbane ar fi cele mai afectate in cazul unui astfel de dezastru natural. De altfel, se estimeaza ca in cazul producerii unui seism similar celui din 4 martie 1977, valoarea pagubelor estimate la nivelul zonelor afectate din Romania ar totaliza 6,6 miliarde euro, din care doar 1,5 miliarde euro daune asigurate.

Printre masurile de protectie financiara in cazul unui cutremur se numara incheierea unei asigurari obligatorii pentru locuinta, alaturi de una facultativa. Polita PAD, obligatorie in tara noastra, protejeaza financiar locuinta impotriva a trei riscuri catastrofale - cutremure, inundatii si alunecari de teren - in limita a 10.000 sau 20.000 de euro, in functie de tipul constructiei. Sistemul asigurarilor obligatorii de locuinta este administrat de societatea privata PAID Romania - Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale.

Numarul asigurarilor obligatorii de locuinte (polite PAD) a crescut in luna iulie a.c., atat fata de luna precedenta, cat si fata de luna similara a anului trecut, ajungand la 1.737.476 de polite la nivel national, conform statisticilor PAID Romania.

In luna iunie, In Bucuresti erau 181 de cladiri care reprezinta pericol public in caz de cutremur (constructii cu risc ridicat de prabusire la cutremurul de proiectare corespunzator starii limita). De asemenea, alte 171 de cladiri au fost incluse in clasa I de risc seismic, reprezentand "constructii cu risc ridicat de prabusire la cutremurul de proiectare corespunzator starii limita". In clasa a II-a de risc seismic (constructii care sub efectul cutremurului de proiectare pot suferi degradari structurale majore, dar la care pierderea stabilitatii este putin probabila), au fost incadrate 315 imobile. In continuare, 92 de cladiri au fost incluse in Clasa a III-a de risc.

Conform datelor disponibile pe site-ul INFP - Institutul National pentru Fizica Pamantului, in anul 2015 au fost inregistrate pe teritoriul Romaniei 275 de cutremure de magnitudini mici si medii. Dintre acestea, 90,5% au fost raportate in Zona seismica Vrancea, care este, de altfel, "cea mai importanta [dintre ariile epicentrale de seismicitate ale Romaniei], prin energia cutremurelor produse, extinderea ariei lor de macroseismicitate si caracterul persistent si concentrat al epicentrelor".

Schimbarilor climatice si a managementului riscurilor catastrofale se vor numara printre temele dezbatute la cea de-a XIII-a Editie a Forumului International de Riscuri Catastrofale - ICAR 2016, care va avea loc in data de 11 octombrie 2016, in Bucuresti. Mai multe detalii gasiti aici.

2.785 accesari