1asig.ro
1asig.ro

"Rabla pentru electrocasnice" a debutat vineri, cu perioada de inscriere a persoanelor fizice

5 min. / 1.540 cuvinte
Programul "Rabla pentru electrocasnice", sesiunea din 2021, a debutat vineri - 14 mai, incepand de la ora 10:00, cu perioada de inscriere a persoanelor fizice, a anuntat AFM - Administratia Fondului pentru Mediu. Bugetul alocat Programului in anul 2021 este de 75 milioane de lei.

Anul acesta, modalitatea de accesare a Programului national de inlocuire a echipamentelor electrice si electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic a fost revizuita, astfel incat persoanele fizice sa poata beneficia de oportunitatea de a se inscrie si de a obtine unul sau mai multe vouchere.

Incepand cu 14 mai, persoanele fizice au la dispozitie 7 zile in vederea inscrierii in program prin crearea contului de utilizator in aplicatia informatica.

"Contul de utilizator" este un element de noutate al acestei editii a programului si permite atat selectia voucherelor, cat si urmarirea statusului acestora.

Pentru eficientizarea procesului de selectie a voucherelor, editia de anul acesta se va desfasura etapizat.

Etapele de desfasurare a programului:
- Inscrierea persoanelor fizice in aplicatie, prin crearea conturilor de utilizator (14 mai20 mai);
- Etapa I: Selectia voucherelor aferente categoriei din care fac parte masinile de spalat rufe/vase si frigiderele/congelatoarele (21 mai - 03 iunie);
- Etapa II: Selectia voucherelor aferente categoriei din care fac parte televizoarele, laptopurile si tabletele (04 iunie-17 iunie);
- Etapa III: Selectia voucherelor aferente categoriei din care fac parte aparatele de aer conditionat, uscatoarele de rufe si aspiratoarele (18 iunie - 01 iulie).

Inscrierea solicitantilor in Program consta in crearea contului de utilizator, pentru care se introduc urmatoarele date: nume, prenume, localitate si judet, cod numeric personal (CNP), adresa de e-mail si numarul de telefon valid. Beneficiarul are obligatia de a incarca CI/BI si declaratia pe proprie raspundere pusa la dispozitie de AFM pana la momentul utilizarii voucherului.

Valabilitatea voucherelor este de 15 zile de la data validarii acestora de catre AFM, termen in care trebuie utilizate la un comerciant validat.

Dupa inscrierea solicitantilor prin crearea conturilor de utilizator, demareaza etapele de selectie, in aplicatia informatica, a voucherelor aferente echipamentelor noi, prima categorie fiind cea a masinilor de spalat rufe/vase si a frigiderelor/congelatoarelor.

Perioada de derulare a unei etape de selectie a voucherelor dintr-o categorie este de 14 zile sau pana la epuizarea bugetului alocat etapei respective.

Concomitent cu inscrierea solicitantilor in Program prin crearea conturilor de utilizator, se va desfasura si sesiunea de inscriere in vederea validarii comerciantilor, realizata tot prin intermediul aplicatiei informatice.

Anul acesta, echipamentele incluse in program si sumele aferente fiecarui echipament sunt:
- 400 de lei pentru masini de spalat rufe, inclusiv cu uscator avand cel putin noua clasa energetica C;
- 400 de lei pentru masini de spalat vase avand cel putin noua clasa energetica D;
- 400 de lei pentru aparate de aer conditionat, inclusiv aparate de aer conditionat portabile, cu eficienta energetica la racire cel putin A++;
- 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lazi frigorifice/congelatoare avand cel putin noua clasa energetica E;
- 400 lei pentru televizoare avand cel putin noua clasa energetica E;
- 400 lei pentru uscatoare de rufe cu eficienta energetica cel putin A++;
- 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;
- 500 de lei pentru laptopuri;
- 300 de lei pentru tablete.

Alta noutate este faptul ca pentru laptopuri si tablete se poate preda la schimb fie un echipament de tip calculator personal, compus din unitate centrala si monitor, fie un alt echipament inclus in program, cu exceptia latopurilor si tabletelor vechi. De asemenea, pentru masinile de spalat vase, precum si pentru uscatoarele de rufe se poate preda la schimb orice echipament vechi inclus in program.

Listele cu beneficiarii aprobati vor fi publicate pe site-ul institutiei, www.afm.ro, la sectiunea dedicata programului.

2.261 accesari
Sondaj

Cui considerati ca ii revine cea mai mare sarcina de a creste educatia financiara a romanilor?

- Institutiilor din domeniul financiar (ASF, BNR etc)
- Asociatiilor din domeniu
- Companiilor (asiguratori, banci, administratori de pensii etc)
- Scolilor
- Institutiilor statului
- Altele (va rog mentionati la rubrica de comentarii)


PROMO