1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

RAR: Aproape jumatate dintre vehiculele controlate in trafic in 2020 aveau deficiente tehnice majore

45,6% dintre cele 64.096 de vehicule verificate in trafic din punct de vedere tehnic, pe parcursul anului 2020, aveau deficiente tehnice majore si/sau periculoase si au fost declarate neconforme, conform datelor publicate de Registrul Auto Roman - RAR.

Cele mai multe neconformitati au fost constatate la: instalatia electrica de iluminare-semnalizare (27,7%); emisiile poluante (21,1%); punti, jante, anvelope si suspensie (12,9%) si parbriz, geamuri laterale, luneta (11,7%).

Neconformitati la sistemul de franare au fost depistate la 3,92% dintre vehicule si in 1,51% din cazuri au fost constatate probleme la sistemul de directie.

Potrivit RAR, in urma masuratorilor efectuate, s-a constatat depasirea nivelului maxim admis de emisii poluante la 2.203 autovehicule.

Inspectorii RAR au depistat in trafic si vehicule cu defectiuni periculoase la sistemele de franare, directie sau la punti si fuzete. In cazul a 3.274 de vehicule, s-a considerat ca acestea prezinta pericol iminent de accident.

Aproximativ 2,5% dintre vehiculele verificate prezentau probleme legate de inspectia tehnica periodica - ITP fals, expirat sau anulat.

In urma controalelor mixte desfasurate de RAR si Politia Rutiera, pe parcursul anului 2020, au fost aplicate 20.391 de sanctiuni, au fost retrase 16.592 de certificate de inmatriculare, au fost imobilizate 147 de vehicule si 269 de ITP-uri au fost anulate.

RAR subliniaza ca rezultatele controalelor desfasurate in trafic nu reflecta starea generala a parcului auto din Romania, deoarece echipajele mixte RAR-Politie opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defectiuni.