1asig.ro
1asig.ro

PwC Top 100 Companii listate din lume: Revenire puternica a valorii de piata, in T2, dupa scaderea cauzata de izbucnirea pandemiei

5 min. / 1.540 cuvinte
Valoarea de piata a celor mai mari 100 de companii listate din lume a revenit puternic in al doilea trimestru, recuperand aproape complet pierderea de 15% inregistrata in primele trei luni ale anului 2020 cand a izbucnit pandemia COVID-19, potrivit analizei globale PwC "Top 100 companii conform capitalizarii de piata".

PROMO


Astfel, capitalizarea celor 100 de companii a urcat cu 3,57 trilioane dolari, in al doilea trimestru, ajungand la finalul lunii iunie la 25,04 trilioane de dolari, cu doar 1% sub nivelul inregistrat in decembrie 2019, de 25,37 trilioane dolari.

"Pandemia a provocat distorsiuni semnificative pe pietele de capital intr-o perioada scurta, dar cele mai mari companii din lume inca ofera o relativa siguranta investitorilor, dar cu diferente clare de performanta pe regiuni si sectoare. Companiile de tehnologie si servicii pentru consumatori au fost motorul revenirii pietelor globale de capital din al doilea trimestru, fiind un semn bun pentru recuperarea economiei. Acestea vor continua sa performeze, beneficiind de accelerarea digitalizarii, a cresterii comertului online si migratiei catre cloud", a declarat Dinu Bumbacea, Partener si Lider al Departamentului de Consultanta in Afaceri PwC Romania.

Performanta pe sectoare a companiilor de Top 100

Pe sectoare de activitate, cele mai mari cresteri in martie-iunie au fost inregistrate de industrie si materii prime, de 33%, urmate de cele de tehnologie, cu un plus de 28%, si de servicii, cu 25%. Castiguri modeste au inregistrat companiile de petrol si gaze, de 10%, si sectorul financiar, de numai 5%.

Pe regiuni, companiile din SUA si China au inregistrat cresteri de 2% a capitalizarii, in timp ce firmele din Europa au scazut cu 3%.

SUA se mentine pe primul loc, avand mai mult de jumatate (59) dintre companii in clasament, urmate de Europa, cu 17 de companii, si China si regiunile sale, cu 15 companii.

Castigatori versus pierzatori

Aproape 90 dintre cele mai mari 100 de companii au inregistrat o crestere a capitalizarii de piata din martie pana in iunie 2020, comparativ cu doar zece in perioada ianuarie - martie.

Saudi Aramco si-a mentinut pozitia de lider, dar a suferit din cauza scaderii pretului petrolului. Top 10 mondial, dominat de companiile de tehnologie si comert electronic, este completat de Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet, Alibaba, Facebook, Tencent, Berkshire si Visa.

Platforma de e-commerce chineza Pinduoduo a inregistrat cea mai mare crestere a capitalizarii in perioada analizata, de 148%, urmata de Tesla, cu 104%, PayPal, cu 84%, Reliance Industries, cu 58%, si AbbVie, cu 51%.

Wells Fargo a cunoscut cea mai mare scadere relativa a capitalizarii de piata de 11%, la fel ca alte companii din sectorul de petrol si gaze. Dealtfel, sase din primii zece pierzatori ai acestei perioade sunt fie din petrol si gaze, fie din sectorul financiar.

Raportul integral poate fi gasit aici. Clasamentul cuprinde primele 100 de companii la nivel mondial in functie de valoarea de piata la 30 iunie 2020 si comparatii cu nivelurile inregistrate la 31 martie 2020 si 31 decembrie 2019. Avand in vedere perspectivele incerte ale pietelor financiare, PwC actualizeaza trimestrial Top 100.

351 accesari
Sondaj

Locuinta ta este protejata prin asigurare?

- Da, obligatorie si facultativa
- Da, doar obligatorie
- Nu


PROMO