1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
PwC: Romania ocupa locul 28 din 34 ...

PwC: Romania ocupa locul 28 din 34 de tari EMEA intr-un top al atractivitatii pentru companiile private

Romania ocupa locul 28 intr-un clasament al celor mai atractive 34 state din Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA) pentru companiile private, reiese din analiza EMEA Entrepreneurial & Private Business Heatmap, realizata de reteaua PwC. Clasamentul este realizat pe baza scorurile obtinute in functie de 37 de parametri din sapte categorii diferite, respectiv macroeconomie, mediu de afaceri, cadrul fiscal si de reglementare, ESG, sanatate publica, educatie/competente/talente si tehnologie si infrastructura.

"Clasamentele privind competitivitatea tarilor sunt foarte importante pentru investitori atunci cand aleg destinatiile de investitii, dar si pentru autoritatile guvernamentale daca vor sa gaseasca cele mai adecvate politici si sa amelioreze capitolele care inregistreaza scoruri mai slabe. Anul trecut, fluxul de investitii straine in Romania a atins 7,25 miliarde euro, cea mai mare suma de peste un deceniu, reflectand mai multa incredere din partea companiilor. Totusi, daca ne comparam cu tarile din Europa Centrala si de Est, mai avem multe de imbunatatit atat in privinta volumului de investitii, cat si a sectoarelor catre care se indreapta acestea. Orientarea preponderent catre domeniile cu valoare adaugata mare, cum sunt serviciile care necesita cunostinte intensive sau productia de inalta tehnologie, impune ca educatia, digitalizarea, serviciile de sanatate sa fie prioritare in strategia de atragerea a investitiilor. Astfel, am obtine un impact mai mare asupra dezvoltarii Romaniei si a cresterii PIB pentru ca o forta de munca inalt calificata creeaza produse si servicii mai scumpe si, implicit este mai bine remunerata", a declarat Dinu BUMBACEA (foto), Country Managing Partner PwC Romania.

Romania obtine cel mai bun scor la capitolul cadru fiscal si de reglementare care ia in considerare nivelul principalelor trei taxe si la care ocupa primul loc intre cele 34 de tari analizate. Urmatoarea categorie unde Romania puncteaza sus este macroeconomie, unde ocupa locul 8, in timp ce la restul categoriilor se situeaza in partea de jos a clasamentului, astfel: politicile sociale, de guvernanta si mediu (ESG) - locul 24, mediul de afaceri - locul 26, tehnologie si infrastructura - locul 30, competente si talente - locul 32 si sanatate publica - locul 34, ultimul loc.

Aceste pozitii plaseaza Romania in a treia categorie a analizei, a statelor curs de dezvoltare, inainte de Polonia, dar dupa Lituania, Portugalia, Italia, Cehia, Slovenia, Rusia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria si Letonia.

Printre punctele forte ale Romaniei ca destinatie de afaceri, potrivit analizei, se numara:

  • Are una dintre cele mai rapide cresteri economice: avand in vedere avansul din 2021, este preconizata o accelerare a cresterii PIB, indicator care o plaseaza intre cele cinci economii cu cea mai rapida crestere.
  • Emisiile de CO2 pe cap de locuitor din Romania se numara printre cele mai scazute cinci dintre cele 34 de tari.
  • Faptul ca 68,3% din populatia Romaniei se afla la varsta activa, al doilea procent dintre teritoriile analizate.

Provocarile pe care le intampina companiile private pe piata romaneasca sunt:

  • Rata inflatiei record, care plaseaza Romania printre tarile cu cele mai mari rate ale inflatiei dintre cele 34 de tari analizate.
  • Are una dintre cele mai mici rate ale venitului national brut pe cap de locuitor de pe Heatmap, de 12.620 de dolari.
  • Realizeaza cele mai mici cheltuieli pentru sanatatea publica si are printre rezultatele cele mai slabe in acest domeniu comparativ cu alte state din analiza.
  • Decalajul dintre femei si barbati in Romania este unul dintre cele mai mari dintre toate statele analizate.
  • Romania aloca 3,1% din PIB pentru educatie, avand printre cele mai mici cheltuieli pentru acest domeniu dintre toate statele analizate si unul dintre cele mai scazute niveluri de educatie la nivel tertiar.
  • Scorurile privind utilizarea internetului si accesul la internet in banda larga sunt scazute pentru Romania in comparatie cu majoritatea celorlalte tari.

In prima categorie, a statelor lider din punct de vedere al atractivitatii se afla Elvetia, Norvegia, Marea Britanie, Germania si Suedia, iar in a doua, a statelor avansate, sunt Franta, Danemarca, Finlanda, Spania, Luxemburg, Olanda, Estonia, Irlanda, Austria, Malta si Belgia.

Ultima categorie, cea a statelor emergente, reuneste state precum Croatia, Kenya, Africa de Sud, Grecia si Nigeria.

Raportul integral poate fi gasit pe aici.