1asig.ro
1asig.ro

PwC: Femeile, mai ingrijorate decat barbatii atunci cand vine vorba de perspectivele viitoare de munca

5 min. / 1.540 cuvinte
Femeile sunt mai predispuse decat barbatii sa se ingrijoreze cu privire la perspectivele viitoare de munca, arata un studiu realizat de PwC, la care au participat 2.000 de angajati din Marea Britanie (la nivel global, 35.000 de angajati).

PROMO

De asemenea, studiul mai arata ca angajatii din mediile etnice minoritare sunt mai predispusi sa simta ca locurile de munca actuale ar putea fi demodate in urmatorii cinci ani, pe fondul evolutiilor tehnologice.

Studiul PwC - "Upskilling Hopes and Fears 2021" -, a constatat ca numai 29% dintre femei au o perceptie pozitiva cu privire la modul in care vor fi afectate de viitoarea lume a muncii, in comparatie cu 45% dintre barbati. De asemenea, mai multe femei (41%) spun ca se simt stresate cu privire la viitorul lor, in vreme ce, in cazul barbatilor, proportia este de 29%.

PwC mai arata ca 37% dintre femeile participante la acest studiu considera ca progresele tehnologice vor imbunatati persepectivele viitoare de munca, comparativ cu 44% dintre barbati. Femeile sunt mai dispuse sa ocupe un job care sa faca o diferenta sociala, decat unul care sa le maximizeze veniturile. Dar femeile sunt si mai optimiste cu privire la posibilitatea de a avea venituri suficiente, incat sa plateasca pentru o educatie suplimentara sau pentru recalificare.

Potrivit studiului, angajatii din mediile etnice minoritare sunt mai predispusi sa creaada ca locurile lor de munca ar putea sa nu mai existe in viitorul apropiat. Astfel, 27% dintre respondentii care provin din minoritati etnice cred ca, in urmatorii 5 ani, locurile lor de munca vor fi demodate. De asemenea, 43% dintre angajatii din mediile etnice minoritare afirma ca nu au acces la tehnologie, ceea ce le limiteaza oportunitatea de a deprinde noi abilitati.

"Avand in vedere impactul disproportionat al pandemiei asupra locurilor de munca ale femeilor, nu este de mirare ca se simt mai putin optimiste cu privire la viitorul muncii. Cu toate acestea, este important ca organizatiile sa analizeze cu atentie modul in care introducerea noilor tehnbologii si modalitati de lucru ar putea afecta angajatii de sex feminin. Daca femeile sunt mai putin optimiste, ele vor fi si mai putin active in accesarea noilor tehnologii si a programelor de recalificare", subliniaza Katy BENNET - People and Organisation Director, PwC.

Studiul, care a analizat 35.000 de oameni la nivel global, a constatat ca, in general, angajatii din Marea Britanie sunt mai putin susceptibili sa creada ca vor fi afectati de tehnologie, majoritatea considerand ca locurile de munca traditionale nu vor disparea. Asta, in ciuda unui studiu anterior realizat tot de PwC, care arata ca, pana la jumatatea anilor 2030, automatizarea va ameninta 30% dintre locurile de munca.

La nivel global, 48% dintre angajati cred ca locurile traditionale de munca nu vor mai exista in viitor, in comparatie cu 36% dintre angajatii britanici. In mod paradoxal, doar 37% dintre angajatii britanici sunt optimisti cu privire la impactul pe care il va avea viitoarea lume a muncii, comparativ cu 50% la nivel global. Asta, in ciuda unui numar tot mai mare de angajati din Marea Britanie (41%) care considera ca progresele tehnologice ar putea optimiza perspectivele de munca, nu sa le impiedice (28%).

Studiul sugereaza ca ingrijorarile cu privire la veniturile viitoare si accesul la noile tehnologii ar putea fi bariere in calea imbunatatirii fortei de munca din Marea Britanie. Peste 35% dintre angajatii britanici au declarat ca nu au acces la tehnologie, ceea ce limiteaza oportunitatile de a deprinde noi competente. De asemenea, 44% considera ca nu vor castiga suficient incat sa plateasca pentru educatie suplimentara sau recalificare - acest lucru crescand la 50% in randul celor cu varste cuprinse intre 18 - 34 de ani. In timp ce 62% dintre angajatii britanici sustin ca sunt gata sa deprinda noi competente sau sa se recalifice complet pentru a ramane atractivi pe piata fortei de munca, media globala este de 77%.

"Multe dintre locurile de munca pierdute pe fondul pandemiei au fost in industriile cele mai predispuse la automatizare, ceea ce inseamna ca este putin probabil ca aceste locuri de munca sa revina. Abilitatile superioare ar trebui sa reduca inegalitatile sociale, dar, daca nu exista un acces adecvat la instruire, s-ar putea sa faca exact opusul. Liderii guvernamentali si de afaceri au de jucat un rol de nepretuit in acest sens. Ei trebuie sa colaboreze pentru a intensifica eforturile care sa asigure oamenii din sectoarele si grupurile cele mai expuse riscului ca vor beneficia de oportunitatile de care au nevoie", a declarat si Fiona CAMENZULI - People and Organisation Leader, PwC.

Studiul PwC este disponibil AICI.

2.806 accesari
Sondaj

Cui considerati ca ii revine cea mai mare sarcina de a creste educatia financiara a romanilor?

- Institutiilor din domeniul financiar (ASF, BNR etc)
- Asociatiilor din domeniu
- Companiilor (asiguratori, banci, administratori de pensii etc)
- Scolilor
- Institutiilor statului
- Altele (va rog mentionati la rubrica de comentarii)


PROMO