1asig.ro
1asig.ro
Proiectul privind introducerea ...

Proiectul privind introducerea vinietei in Bucuresti pentru masinile poluante a fost adoptat

5 min. / 1.540 cuvinte
Proiectul Oxigen, care prevede masuri de imbunatatire a calitatii aerului in Capitala, a fost adoptat joi de catre Consiliul General al Municipiului Bucuresti cu amendamentul prin care masinile non-euro, Euro 1 si Euro 2 vor fi interzise de la 1 ianuarie 2022, iar cele cu norma de poluare Euro 3 incepand cu 2024.

PROMO


"Se introduce un nou articol, dupa articolul 8, articolul 9, incepand cu data de 1 ianuarie 2022, accesul autovehiculelor in Municipiul Bucuresti cu norma de poluare non-euro, Euro 1 si Euro - 2 este interzis, si de asemenea, articolul 10, incepand cu data de 1 ianuarie 2024, accesul autovehiculelor cu norma de poluare Euro 3 este interzis", se arata in amendamentul propus.

Un alt amendament, propus de primarul Capitalei, prevede ca vinieta sa se aplice pentru Euro 4 din 2021, nu de la 1 ianuarie 2020, asa cum prevedea forma initiala a proiectului.

Proiectul a fost adoptat cu 31 de voturi "pentru", 7 "impotriva" si 13 "abtineri".

Conform proiectului de hotarare, cel mai mare tarif il vor plati soferii care au masini Non Euro, taxa pentru ei fiind de 1.900 de lei pe an. Pe de alta parte, cel mai putin vor plati proprietarii de masini cu norma de poluare Euro 4, respectiv 500 de lei pe an.

Vinieta va putea fi achizitionata pentru o perioada minima de o zi (15 lei pentru masini Non Euro si 5 lei pentru Euro 4), pana la maxim un an.

Exceptie de la plata vinietei fac autovehiculele electrice si cele hibrid, cele pe doua roti, cele special adaptate pentru persoanele cu dizabilitati, cele destinate transmisiunilor radio si tv sau cele detinute sau folosite de Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apararii Nationale, Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Telecomunicatii Speciale, Administratia Nationala a Penitenciarelor, Agentia Nationala de Administrare Fiscala, Serviciul de Ambulanta sau Medicina legala, protectia civila, autovehiculele de serviciu ale procurorilor din Ministerul Public, serviciile publice comunitare pentru situatii de urgenta, Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania, serviciile de ambulanta, Societatea de Transport Bucuresti, cele utilizate la caile de comunicatie si retelele edilitare, cele istorice si cele prevazute ca fiind exceptate prin acordurile si tratatele internationale la care Romania este parte.

Potrivit proiectului de hotarare, Circulatia autovehiculelor in zonele restrictionate, fara achizitionarea vinietei, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 la 2.000 lei.

Conform formei initiale a proiectului, se defineste Zona de Actiune pentru Calitatea Aerului in perimetrul delimitat de Piata Victoriei - Bulevardul Iancu de Hunedoara - Soseaua Stefan cel Mare - Strada Polona - Strada Mihai Eminescu - Strada Traian - Bulevardul Nerva Traian - Bulevardul Gheorghe Sincai - Strada Lanariei - Calea Serban Voda - Bulevardul Marasesti - Strada Mitropolit Nifon - Bulevardul Libertatii- Calea 13 Septembrie - Soseaua Pandurilor- Soseaua Cotroceni - Splaiul Independentei - Strada Stirbei Voda - Strada Berzei - Strada Buzesti - Piata Victoriei.

1.416 accesari