1asig.ro
1asig.ro

Programul Casa Eficienta Energetic: 9.000 de romani pot beneficia de cate 15.000 de euro pentru eficientizarea energetica a locuintelor

5 min. / 1.540 cuvinte
Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, prin Administratia Fondului pentru Mediu, a lansat marti, 15 septembrie a.c., Programul de finantare Casa Eficienta Energetic, care are un buget de 430 milioane de lei, iar aproximativ 9.000 de proprietari de case din Romania isi vor putea eficientiza energetic locuintele.

PROMO


Aplicatia online pentru inscriere este disponibila pe site-ul www.afm.ro.

Scopul programului este reducerea consumului de energie din casele romanilor si a emisiilor de gaze cu efect de sera. Cu alte cuvinte: cresterea eficientei energetice si/sau utilizarea energiei din surse regenerabile in locuintele unifamiliale existente, situate intrun imbobil-constructie avand regim de inaltime de cel mult 3 nivele, a anuntat Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor.

Romanii pot beneficia de o prima energetica in valoare de maximum 15.000 de euro(aproximativ 70.000 de lei), suma pe care Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor o finanteaza prin AFM. Finantarea nerambursabila deconteaza 60% din costul unor astfel de lucrari, dar nu mai mult de suma mentionata, respectiv 15.000 de euro.

"Casa Eficienta energetic este unul din programele la care tin foarte mult si care va ajuta foarte mult si populatia, si economia, si mediul. Cele mai multe case nu sunt bine izolate. De aceea, pierderile de energie ajung pana la 30% prin peretii exteriori, 25% prin geamuri sau acoperis. Se stie ca, astazi, sectorul cladirilor este unul din cei mai mari consumatori de energie si cea mai mare sursa de gaze cu efect de sera. Programul nostru are o mare componenta de mediu, dar si una economica si sociala: o astfel de investitie duce la reducerea la jumatate a facturilor de energie si, implicit, la scaderea consumului national de energie", spune ministrul Costel Alexe.

Cheltuielile eligibile ale Programului Casa Eficienta Energetic vizeaza: instalarea de ferestre izolante, izolarea acoperisului, a peretilor exteriori, montarea unei centrale mai eficiente, a panourilor solare, sisteme de ventilatie, corpuri de iluminat cu LED, senzori de miscare, robineti si conducte noi etc. Conditia eligibilitatii proiectului este ca eficienta energetica a locuintei sa creasca, dupa implementarea acestuia, cu cel putin o clasa energetica.

Urmeaza ca toti cei interesati de "Casa Eficienta Energetic" sa depuna online cererea pentru prima energetica, insotita de un certificat de performanta energetica initial si un audit energetic al casei unde vor sa faca lucrarea.

Imediat dupa acceptarea cererii, proprietarii vor primi un numar unic de inregistrare si au la dispozitie 15 de zile pentru a depune dosarul investitiei. Dupa aprobarea dosarului, lucrarile pot incepe si se pot derula intr-o perioada de maximum 18 luni. La final, AFM deconteaza 60% din investitie, dupa un nou audit energetic al casei.

Pentru mai multe detalii accesati: https://www.afm.ro/casa_eficienta_energetic.php

306 accesari