1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Principalele cauze ale ...

Principalele cauze ale accidentelor rutiere grave in anul 2021

In anul 2021, la nivel national, s-au inregistrat 4.912 accidente, soldate cu decesul a 1.779 de persoane si ranirea grava a altor 3.787, arata datele Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR), transmise la solicitarea 1asig.ro.

Comparativ cu situatia inregistrata in anul 2020, se constata scaderea numarului accidentelor rutiere grave si al persoanelor ranite grav, respectiv: -1.361 de accidente (-21,7%) si -1.697 de persoane ranite grav (-31%).

Confom IGPR, principalele cauze de producere a accidentelor rutiere grave in anul 2021, au fost:

  • indisciplina pietonilor (19%);
  • nerespectarea regimului legal de viteza (17,5%);
  • neacordarea prioritatii de trecere pietonilor (9,6%);
  • abaterile savarsite de biciclisti (8,9%);
  • neacordarea prioritatii de trecere vehiculelor (8,3%), acestea generand 63,3% din totalul accidentelor grave si 59% din totalul deceselor.

Cu privire la categoria drumului, IGPR a precizat ca pe drumurile nationale s-au inregistrat 1.752 de accidente (35.3%), soldate cu decesul a 876 de persoane si ranirea grava a altor 1.271.

Insa, in primele doua luni din 2022 a existat un trend crescator, cu 637 de accidente rutiere si 275 de persoane decedate (+8%), potrivit declaratiilor facute recent de Ministrul Afacerilor Interne (MAI), Lucian BODE.

"In ultimii trei ani, zi de zi, in cele 1.095 de zile, au avut loc in medie 18 accidente grave, soldate cu 5 pierderi de vieti omenesti, in fiecare zi. Zilnic, timp de 3 ani, mor cinci oameni, iar o comunicate de marime medie din Romania dispare la fiecare 3 ani doar ca urmare a accidentelor rutiere. Nu minimizati impactul! El este urias si cutremurator. Asistam la un adevarat carnagiu pe sosele, ceea ce plaseaza, din pacate, pe un loc deloc onorabil in ierarhia tarilor europene, cu un numar ridicat de decese ca urmare a producerii de accidente rutiere", a spus Ministrul in cadrul unui eveniment de intrare in dotarea Politiei Romane a 45 de laboratoare mobile de educatie rutiera.

Siguranta rutiera, o preocupare pentru industria asigurarilor

Cresterea sigurantei rutiere trebuie sa fie o prioritate pentru Romania, iar necesitatea initiativelor care vizeaza cresterea sigurantei rutiere ramane la fel de importanta ca oricand. Printre acestea se numara si campania "FII TREAZ LA VOLAN!", desfasurata de APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor, inca din anul 2016, cu sprijinul Politiei Romane si a industriei de asigurari.

Mai multe detalii despre proiect sunt disponibile pe treazlavolan.ro, Facebook.com/treazlavolan si Instagram.com/treazlavolan.

Aproximativ 3 din 4 conducatori auto constientizeaza faptul ca un numar mai mare de accidente auto, precum si valoarea despagubirilor, influenteaza costul politei RCA, conform unui sondaj de opinie realizat de IRES pentru UNSAR. Detalii AICI.

Acelasi sondaj arata ca 10% dintre respondenti spun ca au fost implicati anul trecut intr-un accident rutier in urma caruia au fost nevoiti sa foloseasca polita RCA a persoanei vinovate pentru a-si acoperi prejudiciile suferite. Marea majoritate a acestora, 68%, a utilizat formularul de constatare amiabila pentru instrumentarea daunei, in timp ce 29% dintre respondenti au apelat la Politie.

Totodata, accidentele auto se numara printre principalele riscuri care ii preocupa pe romani (62%), potrivit unu Barometru UNSAR - IRES. Detalii AICI despre temerile romanilor.