1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Principala cheltuiala a ...

Principala cheltuiala a companiilor de asigurari RCA este, a fost si va fi cea cu daunele

UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania - a luat nota cu ingrijorare si stupefactie de noile interpretari tendentioase referitoare la piata asigurarilor, facute de aceeasi asociatie care nu are competente in zona de asigurari.

Reactia UNSAR vine dupa comunicatul transmis joi de COTAR, care acuza societatile de asigurari care vand polite RCA ca au devenit cele mai profitabile din intreaga UE.

In acest context geopolitic, economic si social complex, in care prioritatile ar trebui sa fie cu totul altele, materialul amesteca in mod tendentios informatii din diferite surse si trage concluzii in mod evident false.

Evidentiem mai jos, cu titlu de exemplu, cateva aspecte relevante in acest sens:

  • Inca din titlu se vorbeste despre profitabilitatea industriei de asigurari din Romania. In aceasta piata, asigurarile obligatorii RCA, care au o pondere importanta la nivel de prime brute subscrise, genereaza pierderi constante companiilor de asigurari de peste 10 ani - fapt ce reiese clar din Rapoartele ASF. Reamintim, si pe aceasta cale, faptul ca industria de asigurari din Romania a platit in fiecare zi calendaristica a anului trecut despagubiri de circa 3,7 milioane EUR, din care aproape 2 milioane EUR doar pentru daunele RCA, aproape dublu fata de 2016.
  • Principala cheltuiala a companiilor de asigurari RCA este, a fost si va fi cea cu daunele, in vederea onorarii obligatiilor asumate fata de clienti. Materialul transmis mass-media confunda o serie de termeni tehnici, ceea ce conduce la concluzii eronate. Acesti termeni tehnici sunt foarte diferiti din punct de vedere statistic si matematic. Astfel, termenul "mediana" este confundat cu cel de "medie", ceea ce denatureaza analiza si, deci, relevanta tuturor informatiilor prezentate.
  • Reamintim faptul ca unul dintre principalii indicatori oficiali ai industriei, publicati de catre ASF, precum rata combinata, s-a ridicat anul trecut la 121%, in crestere fata de cea inregistrata in 2020, respectiv 110%. Acest lucru inseamna ca, pentru fiecare 100 de lei incasati in 2021, asiguratorii au fost nevoiti sa plateasca suplimentar 21 de lei. Situatia persista si in primul trimestru al acestui an, cand acest indicator a inregistrat in continuare o valoare supraunitara, respectiv 106%, chiar daca se vede o imbunatatire.
  • Raportandu-ne strict la RCA, rata combinata in acest prim trimestru la nivelul pietei a continuat sa fie supraunitara, respectiv 112%. Conform ASF, doar 3 din cele 7 societati autorizate de ASF sa practice acest tip de asigurari au inregistrat rate combinate ale daunei subunitare (deci sub 100%).
  • In ceea ce priveste cheltuielile de achizitie si administrare pe RCA: rata acestora (care este inclusa in calcului ratei combinate) s-a ridicat in primul trimestru din 2022 la circa 37%, in scadere cu 8 p.p. fata de 2021. Desigur, datele legate de piata asigurarilor din Romania aferente anilor trecuti cuprindeau si cota de piata a City Insurance (circa 45% din totalul primelor brute subscrise), companie aflata acum in faliment. Cum modelul de business al acestei companii s-a dovedit a fi nesustenabil, si datele financiare raportate de societate ar fi putut sa influenteze semnificativ cifrele pietei.
  • Rata cheltuielilor unui asigurator este calculata ca raport intre cheltuielile acestuia (inclusiv taxe, impozite platite la bugetul de stat, cheltuieli de achizitie si administrare, contributii la diverse fonduri etc.) si primele castigate (veniturile efective din vanzarea de asigurari). Asadar, cu cat veniturile din vanzarea politelor de asigurare sunt mai mari, cu atat rata cheltuielilor va fi mai mica. Acest lucru nu reprezinta, asadar, un indicator al eficientei cu care functioneaza industria romaneasca de asigurari, ci doar o consecinta a unei realitati matematice si a gradului relativ limitat de penetrare a asigurarilor in PIB. Romania se afla in primele 10 tari din Europa in ceea ce priveste populatia, dar se afla doar pe locul 23 cand vorbim de primele subscrise pentru asigurari generale. A compara Romania cu Luxemburg, o tara care are o piata a asigurarilor de 10 ori mai mare decat tara noastra si o populatie de circa 30 de ori mai mica este hilar din multe puncte de vedere.
  • Tinand cont de datele furnizate de ASF, petitiile si informarile de neconformitate unice ce vizau piata asigurarilor din Romania, depuse de clienti la ASF, au reprezentat doar 2,56% din numarul total al dosarelor de dauna avizate in anul 2021 si doar 0,26% din contractele de asigurare in vigoare la data de 31.12.2021. Din numarul total de petitii si informari de neconformitate unice, respectiv 43.143, au fost solutionate favorabil 25.795 (59,79%) si solutionate nefavorabil / constatate ca neintemeiat formulate un numar de 17.348 (40,21%). In 2021, 95,42% din numarul total al petitiilor pentru piata asigurarilor-reasigurarilor (41.167 de petitii si informari de neconformitate unice) au fost inregistrate pentru clasa asigurarilor de raspundere civila auto, unde CITY Insurance a jucat un rol determinant.

In incheiere, reiteram faptul ca domeniul asigurarilor este unul complex si deloc usor de inteles de catre persoane specializate in alte domenii, motiv pentru care recomandam ca folosirea indicatorilor tehnici specifici sa fie facuta doar dupa un studiu atent, mai ales atunci cand se lanseaza afirmatii in spatiul public.

Despre UNSAR

Infiintata in 1994, UNSAR- Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania reprezinta 20 de companii de profil. Acestea detin o pondere de aproximativ 90% din piata locala de asigurari. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apararea si reprezentarea intereselor asiguratorilor si reasiguratorilor din Romania, participarea la imbunatatirea cadrului legislativ in domeniul asigurarilor, promovarea activitatii de asigurari in Romania si promovarea dezvoltarii cat mai durabile a industriei de profil pe plan intern si international. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al federatiei asiguratorilor si reasiguratorilor europeni - Insurance Europe.