1asig.ro
1asig.ro

Primii 100 de asiguratori detinuti de grupuri bancare sau de servicii postale au reprezentat 8,3% din PBS directe la nivel global in 2020

5 min. / 1.540 cuvinte

Cu un total combinat de 535 miliarde USD (in crestere de la 518 miliarde USD), primii 100 de asiguratori detinuti de grupuri bancare sau de servicii postale au reprezentat 8,3% din primele brute subscrise direct si din intrarile aferente la nivel mondial pentru toate tipurile de asigurari (de exemplu, asigurari de viata / anuitati, sanatate si P&C / non-viata) in 2020, potrivit clasamentului global al Insuramore, citat de catre xprimm.com.

PROMO


Topul Insuramore ia in considerare doar asiguratorii detinuti de grupuri bancare sau de servicii postale, definite ca fiind cele in care aceste grupuri detin 50,1% sau mai mult din capitalul social al asiguratorului. Din cauza acestei definitii, primele grupurilor bancare sau de servicii postale care detin participatii mai mici de 50,1% in cadrul asiguratorilor nu figureaza in aceasta analiza, cu exceptia cazului in care participatia combinata a mai multor grupuri bancare sau de servicii postale actionari depaseste acest procent. Prin urmare, IndiaFirst Life (de exemplu) este inclusa deoarece Bank of Baroda si Union Bank of India detin impreuna peste 50,1% din capitalul sau social, in timp ce UniCredit (un alt exemplu) e exclusa deoarece participatiile acestui grup bancar in asiguratori sunt sub acest prag si este probabil ca acestea sa fie consolidate in conturile partenerilor sai de asigurare in asociere in participatie.

Cu toate acestea, cresterea aparenta a pietei globale de bancassurance e determinata, in mare masura, de faptul ca La Banque Postale - filiala bancara a companiei de stat La Poste -, a preluat, in cursul anului, o participatie majoritara in CNP Assurances, adaugand astfel aproximativ 29,5 miliarde USD in prime la interesele sale preexistente (si mult mai mici) in domeniul asigurarilor. 

Per ansamblu si in ordine descrescatoare, cele cinci grupuri aflate pe primul loc dupa aceasta masura au fost Credit Agricole, La Poste (inclusiv CNP Assurances), BNP Paribas, Intesa Sanpaolo si Japan Post. 3 dintre primele 100 de astfel de grupuri aveau sediul in Africa sau Orientul Mijlociu, 34 in regiunea Asia-Pacific, 2 in Australia, 44 in Europa, 11 in America Latina si 6 in America de Nord.

In general, si cu exceptia notabila a Japan Post, a carei activitate de asigurare a inregistrat o scadere brusca a primelor intre 2018 si 2020, grupurile bancare si de servicii postale din regiunea Asia-Pacific s-au bucurat de o crestere mai puternica a activitatii de subscriere a asigurarilor in aceasta perioada decat omologii lor din alte parti ale lumii. Agricultural Bank of China, China Construction Bank, Maybank, ORIX Corporation si State Bank of India au inregistrat o crestere a primelor totale ale filialelor lor cu o rata anuala compusa, ajustata in functie de inflatie, de peste 20% in acest interval de timp, la fel ca si Hana Financial din Coreea de Sud (ajutata de achizitia The-K Non-Life Insurance in 2020). In plus, profiturile inainte de impozitare generate de subscrierea de asigurari de catre aceste grupuri au crescut, de asemenea, in majoritatea cazurilor.

In alte parti ale lumii, activitatile de asigurare ale Afirme Grupo Financiero din Mexic au inregistrat o crestere deosebit de robusta, iar acest lucru s-a intamplat si in cazul activitatilor de asigurare ale celor doua grupuri bancare cu sediul in regiunea nordica, si anume Avanza Bank si Sparebank 1 Gruppen.

In urma crizei financiare mondiale de acum mai bine de 10 ani, a existat o tendinta generala a grupurilor bancare de a renunta in totalitate sau de a vinde participatii in operatiunile de subscriere a asigurarilor. Aceasta activitate a continuat pe parcursul anului 2021, avand in vedere ca Affin Holdings, AmBank Group, CommBank, National Bank of Greece si Westpac au anuntat sau au finalizat vanzarea filialelor de asigurari, in timp ce Bankinter din Spania a scindat subscriitorul de asigurari P&C, nea Directa, sub forma unei oferte publice initiale in aprilie 2021. Cu toate acestea, aceste tranzactii se refera la bancassuratori care se situeaza relativ jos in clasamentul global pentru 2020 - toti, in afara primelor 60 de companii in functie de primele subscrise in acel an -, iar modelul integrat de bancassurance pare mai rezistent in randul institutiilor cu interese mai mari. 

 

654 accesari