1asig.ro
1asig.ro

Primaria Capitalei renunta la introducerea vinietei Oxigen

5 min. / 1.540 cuvinte
Primarul Capitalei, Gabriela FIREA, a precizat marti, 25 februarie a.c., ca renunta la vinieta Oxigen pentru masinile poluante care tranziteaza centrul Bucurestiului, intrucat, in urma unui sondaj realizat online, majoritatea bucurestenilor s-au exprimat in defavoarea acesteia.

PROMO


"Decizia se va transforma intr-o hotarare de Consiliu Local, in luna martie si aceasta este, chiar daca, cu sufletul neimpacat, dar din respect pentru cetatenii care ne-au scris, renunt la vinieta antipoluare", a spus Gabriela FIREA.

Edilul Capitalei a lansat pe 20 februarie a.c., un referendum pe Facebook in care ii intreba pe bucuresteni daca sunt de acord cu vinieta Oxigen, iar raspunsurile venite din partea acestora, ar fi facut-o sa ia decizia de a renunta la introducerea taxei.

"Cele doua declaratii video pe care le-am postat au insumat peste 2,5 milioane de vizualizari, cele mai multe, 60-70% din Bucuresti si Ilfov, restul, in procente foarte mici, au fost din judetele tarii si Diaspora. De asemenea, am primit peste 5.000 de mail-uri si peste 60.000 de comentarii, din care 90% se exprimau in defavoarea vinietei. In plus, au fost depuse 430 de plangeri prealabile din partea unor persoane fizice sau juridice", a spus Gabriela FIREA.

"In fata unui val atat de urias de respingeri a unei masuri care a fost luata in intreaga Europa, aceea de a restrictiona in zona intens poluanta autoturismele nepoluante cu mediul, sunt in situatia de a lua o decizie. (...) Cetatenii nu resping ideea de restrictie, ci de vinieta ecologica, chiar daca in toata Europa, principiul poluatorul plateste este general valabila", a completat ea.

De asemenea, primarul general al Capitalei a completat ca nu va renunta in totalitate la proiectul Oxigen, intrucat acesta nu include doar vinieta pentru masinile poluante, ci si alte proiecte precum plantarea de copaci sau piste pentru biciclisti.

"Nu abandonez proiectul Oxigen, pentru ca nu include doar vinieta, ci si plantarea de arbori, achizitionarea de autoturisme nepoluante, strazi, poduri, pasaje pentru fluenta in trafic, pistele de biciclete sau verificarea santierelor din Bucuresti, unde am si aplicat recent amenzi", a completat Gabriela FIREA.

Conform anuntului initial, proiectul prevedea introducerea unei viniete electronice pentru masinile care nu sunt inmatriculate in Bucuresti si Ilfov si care circula prin Capitala, in timp ce masinile non-euro, Euro 1 si Euro 2, indiferent de judetul unde sunt inmatriculate, nu ar fi trebuit sa aiba acces in zona centrala fara achizitia unei viniete care ar fi trebuit sa coste 10 lei pentru o zi si 1.900 pentru un an.

Zona centrala include: P-ta Victoriei - bd. Iancu de Hunedoara - sos. Stefan cel Mare - str. Polona - str. Mihai Eminescu - str. Traian - /bd. Nerva Traian - bd. Gheorghe Sincai - str. Lanariei - Calea Serban Voda - bd. Marasesti - str. Mitropolit Nifon - bd. Libertatii - Calea 13 Septembrie - str. Izvor - str. B.P. Hasdeu - str. Vasile Parvan - str. Berzei - str. Buzesti - P-ta Victoriei, inclusiv limitele acestuia.

1.089 accesari