1asig.ro
1asig.ro

Previziunile analistilor CFA Romania pentru 2021: Impactul economic al pandemiei se va resimti pana la finalul anului

5 min. / 1.540 cuvinte
Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA Romania a crescut in decembrie 2020 fata de luna anterioara cu 5,9 puncte pana la valoarea de 50,4 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul a scazut cu 11,1 puncte), evolutia datorandu-se ambelor componente ale acestuia. Datele arata revenirea increderii in economie, dar se vede si impactul coronavirusului.

PROMO


"Semnificatia evolutiei divergente a indicatorului conditiilor curente si a indicatorului anticipatiilor arata faptul ca suntem inca in valul al doilea al crizei coronavirusului, cu toate implicatiile economice care decurg din aceasta situatie. In acelasi timp, se vede iesirea din aceasta criza, probabil undeva in a doua parte a anului 2021, odata cu distribuirea la scara larga a vaccinului impotriva acestui coronavirus", a declarat Adrian CODIRLASU, CFA - Vicepresedinte, Asociatia CFA Romania.

Previziunile analistilor pentru cei mai importanti indicatori macroeconomici:


Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (ianuarie 2022/ianuarie 2021) a inregistrat o valoare medie de 2,64%. Anticipatiile sunt in usoara crestere catre tinta BNR.

In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, peste 85% dintre participantii la sondaj anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9283, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 4,9825 lei pentru un euro.

Din luna aprilie a anului 2020, in cadrul sondajului au fost adaugate intrebari suplimentare, referitoare la impactul crizei coronavirusului asupra economiei nationale, iar rezultatele pentru luna decembrie 2020 releva:

- Durata impactului economic al coronavirusului: cea mai mare parte a respondentilor (peste 51%) anticipeaza ca acesta se va resimti puternic pana in trimestrul IV al anului 2021;

- Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2021: valoarea medie a anticipatiilor este 6,9%;

- Evolutia, in termeni reali a PIB in anul 2021: valoarea medie a anticipatiilor este +3,3%;

Potrivit lui Adrian CODIRLASU, este de asteptat ca scaderea economica sa fie recuperata integral catre finele anului 2022. "O parte din scadere o vom recupera rapid, insa per total va mai dura. Nu recuperam anul acesta toata scaderea economica a anului trecut, ci probabil in anul urmator vom ajunge peste nivelul de PIB din 2019".

Este de remarcat faptul ca 56% din participantii la sondaj considera pretul proprietatilor imobiliare din marile orase ca fiind supraevaluat.

In ceea ce priveste ratingul de tara, anul trecut am avut alegeri, agentiile de rating au asteptat sa vada rezultatul alegerilor si determinarea noului Guvern in a tine deficitul sub control. Cred ca pentru ratingul Romaniei deficitul bugetar este fundamental. Anul trecut am avut un deficit de circa 9%, care este in linie cu celelalte tari din UE, insa in acest an cu estimeaza de circa 7% iesim din media UE si nu cred ca va determina reducerea ratingului. Cred ca ratingul nostrum va ramane Investment Grade. Sunt si riscuri care depind de modul cum Guvernul va convinge agentia de rating ca ia masuri pentru a reduce deficitul. Vom ajunge sub 3% intr-un orizont de 3-4 ani", a comentat Adrian CODIRLASU in cadrul unei conferinte a Asociatiei CFA Romania.

Cresc taxele si impozitele?

Alexandra SMEDOIU, CFA - Presedinte, Asociatia CFA Romania: "O mare intrebare care planeaza asupra anului 2021 este daca ne asteapta o majorare a impozitelor si taxelor. Raspunsul e in stransa legatura cu situatia deficitului bugetar. Din punctul meu de vedere, o crestere a impozitelor si a taxelor pentru anul acesta nu o vad probabila".

"Daca ne uitam la deficitul de pe 2020 este o suma mare, dar privita in comparatie cu ce se intampla in alte state UE vedem ca tendinta se pastreaza peste tot, nu iesim noi in evidenta. Nefiind singurii in aceasta situatie e greu de crezut ca dar noi vom fi cei penalizati. Beneficiem de clementa", a explicat ea.

Pe zona de venituri fiscale, Alexandra SMEDOIU spune ca mai sunt multe de facut. "Anul acest aexpira o parte din facilitatile acordate la plata taxelor anul trecut. De asemenea, vor mai expira unele esalonari la plata impozitelor si taxelor. Mai vedem ca s-a anuntat in sfarsit digitalizarea ANAF, care lanseaza in vara un proiect de digitalizare a impozitelor si taxelor - e vorba de un sistem care e folosit in mai multe tari europene, care ar face mai facila comunicarea si colectarea taxelor. Pasi inainte s-au facut si pe zona caselor de marcat si conectarea lor la serverele ANAF".

"Cu pasii efectuati in zonele acestea, cred ca avem sanse sa avem niste colectari mai bune pe taxe. Pana acum am fost la coada UE in ceea ce priveste colectarea impozitelor si taxelor. Din acest punct de vedere anul acest ar putea aduce o imbunatatire", spune Alexandra SMEDOIU, care estimeaza ca efectele digitalizarii ANAF se vor vedea mai clar incepand cu anul viitor.

Despre sondaj:

Sondajul este realizat lunar de Asociatia CFA Romania, de aproape 10 ani, si reprezinta un indicator prin intermediul caruia organizatia doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an.

Sondajul este realizat in ultima saptamana a fiecarei luni iar participantii sunt membri ai Asociatiei CFA Romania si candidatii pentru nivelurile II si III ale examenului CFA.

Indicatorul de Incredere Macroeconomica ia valori intre 0 (lipsa increderii) si 100 (incredere deplina in economia romaneasca) si este calculat pe baza a 6 intrebari cu privire la:
- Conditiile curente - referitoare la mediul de afaceri si piata muncii;
- Anticipatiile pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piata muncii, evolutia venitului personal la nivel de economie si evolutia averii personale la nivel de economie.

Pe langa intrebarile necesare pentru calculul Indicatorului de Incredere Macroeconomica, sondajul evalueaza si anticipatiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflatiei, ratele de dobanda, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET si conditiile macroeconomice globale.

Titlul CFA este unul dintre cele mai prestigioase din lume in randul profesionistilor din domeniul financiar. Administrat de catre CFA Institute, programul CFA este un program post-universitar, care pregateste si testeaza candidatii in domeniul eticii si standardelor profesionale, analizei situatiilor financiare, economiei, managementului de portofoliu, analizei si evaluarii diverselor instrumente financiare si de investitii.

Astazi, in lume exista peste 170.000 de detinatori ai acestui titlu, majoritatea fiind afiliati la cele 159 organizatii membre ale CFA Institute.

Candidatii pentru titlul CFA trebuie sa promoveze o serie de trei examene cu frecventa anuala. Fiecare examen presupune cca. 250-300 de ore de studiu individual. In plus, sunt necesari 4 ani de experienta profesionala relevanta in domeniul financiar, precum si aderarea la un cod de standarde etice si profesionale stricte.

Asociatia CFA Romania este organizatia profesionistilor in investitii din Romania, detinatori ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA), calificare administrata de CFA Institute (USA). Asociatia CFA Romania este una dintre cele peste 159 de societati membre ale CFA Institute, si are misiunea de a promova interesele specialistilor in investitii si de a mentine standarde ridicate de integritate si excelenta profesionala.

In prezent, Asociatia CFA Romania are peste 230 de membri, detinatori ai titlului de Chartered Financial Analyst (CFA). Comunitatea CFA mai cuprinde si aproximativ 250 de candidati la unul din nivelurile de examinare. Profesionistii care sunt membri ai Asociatiei CFA Romania lucreaza pentru institutii de reglementare, institutii supranationale, institutii bancare, firme de asigurari, firme de intermediere de valori mobiliare, firme de asset management, fonduri de pensii, firme de consultanta, sectorul public, institutii de invatamant, companii care activeaza in diverse sectoare economice etc.

Termeni si conditii:
Nici una dintre informatiile prezentate in cadrul acestui material nu trebuie interpretata ca o invitatie sau recomandare de a achizitiona sau de a dispune de orice produs, sau de a va angaja in orice alta tranzactie, sau consiliere in domeniul investitiilor, in domeniul juridic sau in oricare alt domeniu. Informatia care se regaseste in cadrul acestui material este prezentata numai in scop informativ. Informatia prezentata este foarte generala si este posibil sa nu fie relevanta in cazuri individuale concrete. Asociatia CFA Romania nu da o garantie asupra gradului de corectitudine si complexitate a informatiilor prezentate in acest material.

1.051 accesari