1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Pregatiri pentru Solvency II

Angela TONCESCUVineri, 11 mai a.c., Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a organizat, la Bucuresti, seminarul cu tema "Cadrul de reglementare al noului concept Solvency II si modalitatea de realizare a studiului de impact cantitativ nr.3 (QIS 3)".

Lucrarile au fost deschise de catre Presedintele CSA, Angela TONCESCU, care a explicat: "Prin aceasta sesiune, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor inaugureaza o serie de actiuni pe care institutia noastra doreste sa le organizeze pe parcursul urmatorilor ani, pentru crearea celor mai bune conditii de reglementare si aplicare a prevederilor noului mod de evaluare a solvabilitatii".

"Rolul acestei prime sesiuni este de a transmite un semnal, din partea unor persoane avizate si calificate, catre asiguratorii romani, in ceea ce priveste amplitudinea modificarilor pe care noul regim Solvency II le va impune la nivelul institutiei supraveghetorului, dar si la acela al entitatilor supravegheate", a precizat Presedintele CSA.

Sesiunea a reunit peste 100 de participanti, specialisti din cadrul CSA si reprezentanti ai societatilor de asigurare, si a avut un caracter interactiv, cei prezenti adresand celor doi lectori numeroase intrebari pe marginea celor expuse.

In acest an, la 10 iulie, Comisia Europeana va adopta textul Directivei cadru, cunoscuta sub numele de Directiva Solvency II. Prin adoptarea acesteia se incheie cinci ani de munca si consultari intre Comisia Europeana, Comitetele europene ale reglementatorilor si supraveghetorilor in asigurari, Asociatia Europeana a Asiguratorilor, precum si alte asociatii profesionale si firme de consultanta si audit.

Conform calendarului pe care si l-a propus Comisia Europeana, aplicarea efectiva a prevederilor privind Solvency II se va face incepand cu anul 2012, insa, dupa cum a subliniat si Presedintele CSA, este necesar ca piata sa se pregateasca din timp pentru a putea implementa fara dificultati noile reglementari.

"Aplicarea proiectului Solvency II in Romania se va putea face numai printr-o cooperare foarte buna intre Comisie si asiguratori, cooperare care presupune stabilirea unui calendar propriu pentru intelegerea si asimilarea corecta si unitara a tuturor modificarilor necesare: legislative, organizationale si profesionale", a mai declarat Angela TONCESCU.

Cu aceasta ocazie, au sustinut prezentari Paul SHARMA si Paolo CADONI, Directori Generali in cadrul autoritatii de reglementare integrate a serviciilor financiare din Marea Britanie (FSA). Paul SHARMA este totodata si Sef al grupului de lucru Solvency II - Pillar I din cadrul CEIOPS, comitetul european al supraveghetorilor din care face parte si CSA.