1asig.ro
1asig.ro
Pompierii au intervenit in peste ...

Pompierii au intervenit in peste 4.000 de cazuri, in doar trei zile: sute de incendii, zeci de accidente rutiere si inundatii

5 min. / 1.540 cuvinte
La nivel national, pompierii militari au gestionat, in perioada 25-27 septembrie a.c., 4.158 de interventii in situatii de urgenta. Majoritatea dintre acestea au constat in asistenta medicala, echipajele SMURD actionand pentru acordarea masurilor de prim ajutor unui numar de 3.482 de persoane aflate in dificultate.

PROMO


Salvatorii au intervenit pentru stingerea a 277 de incendii, precum si in alte 617 de interventii, in sprijinul comunitatilor, cum ar fi deblocare persoane sau animale, distrugere munitie neexplodata, etc. Totodata, echipajele de descarcerare au fost solicitate sa intervina pentru extragerea persoanelor implicate in 28 accidente rutiere, a anuntat Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta - IGSU.

In afara acestor situatii, pompierii au fost solicitati sa intervina in cursul zilei de sambata, pentru inlaturarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice prognozate, ce s-au manifestat in 27 localitati din 14 judete (AR, AG, BT, CS, CV, DB, GL, GJ, HD, PH, SV, TL, VL si VN). Salvatorii au intervenit pentru evacuarea apei din 2 case, 2 curti, 10 beciuri/subsoluri, 2 strazi, 1 operator economic, precum si pentru degajarea a 22 de copaci cazuti pe carosabil, fiind avariate 4 autoturisme.

Dintre cele mai relevante cazuri inregistrate, amintim:

In cursul zilei de vineri, in judetul Bistrita-Nasaud, echipaje de descarcerare si prim ajutor au fost solicitate sa intervina in urma unui accident rutier ce s-a produs pe raza localitatii Nasaud, in care au fost implicate doua autoturisme. In urma evenimentului doua persoane au decedat, iar o alta persoana a fost transportata la spital pentru investigatii suplimentare.

Un alt accident rutier in care au fost implicate 2 autoturisme si care s-a soldat cu victime a avut loc sambata, in localitatea Milisauti, judetul Suceava. Din nefericire, o persoana si-a pierdut viata, iar alte 4 victime au fost transportate la spital, constiente.

Tot in cursul zilei de sambata, echipaje de pompieri din cadrul ISU Salaj au fost solicitate sa intervina la un accident rutier produs pe DN 1H, pe raza localitatii Hereclean, intre doua autoturisme. In urma accidentului au rezultat cinci victime, din care una decedata, una ranita grav, inconstienta si trei ranite, constiente. Dupa acordarea asistentei medicale de urgenta, cele patru persoane ranite au fost transportate la spital.

Duminica, pompierii din judetul Mures au fost solicitati sa intervina pentru stingerea unui incendiu produs la terasa unui restaurant din localitatea Ludus. In momentul sosirii la locul evenimentului, incendiul se manifesta violent, cu flacara deschisa, la mai multe anexe, depozitul de marfuri alimentare si terasa localului, pe o suprafata de aproximativ 500 mp. Pentru protectia populatiei, intrucat existau degajari mari de fum, a fost transmis un mesaj prin intermediul sistemului RO-ALERT. Incendiul a fost lichidat dupa aproximativ trei ore, fara sa fie inregistrate victime.

O atentie deosebita a fost acordata si incendiilor care au cuprins vegetatia uscata. In acest sfarsit de saptamana, pompierii au intervenit pentru stingerea a 165 de astfel de incendii care au afectat o suprafata de peste 360 ha. In astfel de cazuri, flacarile se intind cu repeziciune, iar salvatorii depun un efort considerabil pentru a limita si lichida arderea necontrolata. Situatia este cu atat mai delicata cu cat in apropierea spatiilor incendiate se afla locuinte si exista pericolul de propagare a flacarilor. Pentru evitarea unor astfel de situatii, IGSU adreseaza rugamintea cetatenilor sa tina cont de faptul ca utilizarea focului deschis in locuri cu pericol de incendiu si pe timp de vant este interzisa.

Protectia prin asigurare

Pe piata din Romania, riscul de inundatii este acoperit prin polita obligatorie de locuinta (PAD), alaturi de riscurile de cutremur si alunecari de teren, in limita a 20.000 euro. Pentru o protectie suplimentara, la intreaga valoare a imobilului, proprietarii pot incheia si o polita facultativa a locuintei, suplimentara celei obligatorii, si care include si riscul de incendiu.

De asemenea, asigurarea auto CASCO poate despagubi daunele produse de copacii cazuti pe masina.

In ceea ce priveste accidentele, cresterea sigurantei rutiere reprezinta o prioritate pentru Romania, iar necesitatea initiativelor care vizeaza cresterea sigurantei rutiere ramane la fel de importanta ca oricand. In acest context, APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor desfasoara, inca din anul 2016, campania nationala de siguranta si preventie rutiera FII TREAZ LA VOLAN!.

Sursa foto: IGSU

311 accesari