1asig.ro
1asig.ro

Pompierii au actionat, weekendul trecut, pentru stingerea a 132 de incendii

5 min. / 1.540 cuvinte
Pompierii din intreaga tara au actionat, weekendul trecut, pentru stingerea a 132 de incendii, a anuntat, marti, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta - IGSU, incendiul fiind si cel mai frecvent risc despagubit in baza asigurarilor de tip property.

PROMO


In total, pompierii au actionat pentru gestionarea unui numar de 4.479 de interventii, la nivel national. Majoritatea dintre acestea au constat in acordarea asistentei medicale de urgenta ( 3.641 cazuri SMURD).

"Echipajele de salvatori au actionat pentru stingerea a 132 de incendii, la 9 misiuni de descarcerare, precum si in alte 697 interventii in sprijinul comunitatilor, cum ar fi: deblocare persoane/animale, distrugere/asanare munitie neexplodata, accidente/incidente din domeniul CBRN", conform comunicatului IGSU.

Una dintre interventiile relevante din cursul zilei de duminica a fost a salvatorilor militari bucuresteni, acestia fiind solicitati sa intervina pentru lichidarea flacarilor izbucnite la un depozit cu mase plastice, din sectorul 4 al Capitalei. Misiunea a fost una extrem de dificila, pentru gestionarea careia pompierii au fost nevoiti sa suplimenteze, gradual, echipajele si tehnica de interventie. Peste 150 de salvatori, cu peste 40 mijloace tehnice, au actionat mai bine de 8 ore pentru limitarea si lichidarea flacarilor ce se manifestau violent, la doua hale, pe o suprafata de aproximativ 1000 mp. Incidentul nu s-a soldat cu victime. Totodata, din cauza degajarilor mari de fum, populatia a fost avertizata sa ramana in locuinte, prin intermediul sistemului RO-ALERT.

Incendiul, risc asigurat

Pentru protectia financiara in cazul in care locuinta este afectata de un incendiu, exista asigurarea facultativa a locuintei, pe care romanii ar trebui sa o aiba in vedere pe langa incheierea unei polite obligatorii PAD (care acopera doar riscurile catastrofale - inundatii, cutremur, alunecari de teren).

Asigurarile de tip property pentru locuinte, spatii comerciale si industriale continua sa isi demonstreze utilitatea ca instrument de protectie financiara - atat pentru companii, cat si pentru persoane fizice, conform UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania.

Astfel, cele mai mari 50 de daune platite de asiguratori in 2019 in baza politelor de tip property incheiate de companii au cumulat 143,6 milioane de lei, dublu fata de 2018. Aproximativ 83% dintre aceste daune au fost cauzate de incendii, marcand o crestere importanta fata de ponderea inregistrata in 2018, conform unei analize realizate de UNSAR la nivelul asociatiei.

Numarul incendiilor inregistrate pe teritoriul tarii noastre a crescut considerabil anul trecut, comparativ cu 2018, arata datele furnizate de reprezentantii Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta - IGSU, la solicitarea 1asig.ro.

Astfel, "in 2019 s-au inregistrat, la nivel national, 41.040 incendii, 6.807 dintre acestea manifestandu-se la locuinte (17% din numarul total de incendii)", au explicat reprezentantii IGSU. Numarul incendiilor de anul trecut este cu 44% mai mare fata de cel inregistrat in 2018, cand fusesera raportate 28.468 de cazuri.

De altfel, in 2019 s-a inregistrat cel mai mare numar de incendii din ultimii 6 ani in tara noastra. Cu toate acestea, numarul locuintelor afectate de acest risc a scazut usor anul trecut fata de 2018, cand fusesera afectate 6.918 de case si apartamente.

65% dintre romani plaseaza incendiul pe primul loc in topul riscurilor care ii ingrijoreaza cel mai mult in legatura cu locuintele lor, arata studiul "Perceptia romanilor fata de asigurarile de locuinte", realizat in septembrie 2019 de catre IRES, la solicitarea UNSAR.

528 accesari