1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Polonia: Asiguratorii au platit despagubiri de 4.8 miliarde de euro in prima jumatate a anului 2022

Asiguratii polonezi au incasat aproape 4,8 miliarde de euro din despagubiri in prima jumatatea a anului 2022, potrivit datelor Polish Chamber of Insurance (PIU), ceea ce reprezinta o crestere de 12,9% fata de anul trecut. Cele mai multe plati au fost legate de daune materiale, in principal in ceea ce priveste incendiile si alte elemente.

Comparativ cu anul precedent, au fost raportate semnificativ mai multe daune provocate de furtuni, grindina si incendii, nu doar ca numar de dosare de daune, ci si ca valoare medie, au declarat reprezentantii PIU. Cererile de despagubire platite pentru asigurarile de incendiu si alte elemente au atins aproape 275 de milioane de euro de zloti in primele 6 luni din 2022, in crestere cu 66,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In acelasi timp, polonezii au cheltuit cu 6,8% mai mult pentru asigurarile property.

Conform datelor PIU (Polish Chamber of Insurance), platile in cu asigurari de garantii au crescut, de asemenea, in comparatie cu anul precedent. "Este de remarcat faptul ca anul 2021 a fost special, deoarece multe proiecte de constructii implementate de sectorul public, garantate de companiile de asigurari, se aflau la inceputul implementarii lor. In aceasta etapa, de cele mai multe ori nu exista o cerere de plata din garantie. In plus, companiile de asigurari au recuperat o mare parte din sumele aflate in regres, ceea ce a redus semnificativ valoarea totala a platilor de garantie pentru prima jumatate a anului 2021", se arata in comunicatul de presa al PIU.

Cu toate acestea, produsele motor reprezinta cea mai mare pondere a cererilor de despagubire in sectorul non-viata, valoarea acestora crescand fata de anul trecut. Despagubirile si prestatiile din asigurarea obligatorie de raspundere civila s-au ridicat la aproape 1 miliard de euro, in crestere cu 6,3% fata de anul precedent. Despagubirile pentru asigurarea de tip casco s-au ridicat la 3,1 miliarde de zloti, in crestere cu 10,8% fata de anul precedent.

Prima medie pentru asigurarea obligatorie de raspundere civila in prima parte a anului 2022 a fost de aproximativ 100 de euro, in scadere cu 1,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce, in acelasi timp, valoarea medie a despagubirii platite a crescut cu 5,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la 1857 de euro.

La 18 iulie, au fost publicate noile recomandari ale Autoritatii poloneze de supraveghere financiara (KNF), care vor avea un impact semnificativ asupra costurilor de reparatii. Acestea vor intra in vigoare la 1 noiembrie anul acesta. Asiguratorii sunt obligati prin lege sa se asigure ca primele pe care le incaseaza de la soferi acopera cel putin costurile despagubirilor platite si costurile activitatii lor. Costurile mai mari ale daunelor inseamna preturi mai mari ale politelor pentru clienti. Prin urmare, sunt foarte probabile cresteri ale preturilor RCA, care vor reflecta inflatia, recomandarile KNF, reparatiile mai scumpe si intreruperile din lantul de aprovizionare.