1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Politia Romana: Numarul accidentelor grave a scazut usor in 2018

Numarul accidentelor grave a scazut usor in 2018 (-1,4%), fiind constatate 8.519 astfel de evenimente, comparativ cu 8.642 de accidente in anul 2017, reiese din Statistica principalelor activitati desfasurate de Politia Romana.

Totodata, numarul mortilor in urma accidentelor s-a redus la 1.862 de persoane anul trecut, fata de 1.951 in 2017 (-4,5%).

In urma evenimentelor rutiere din 2018 au gost inregistrati 8.089 de raniti grav, cu 1% mai putini comparativ cu anul anteriori, cand au fost 8.172 de raniti grav, potrivit Politiei Romane. De asemenea, numarul ranitilor usor din accidente grave s-a diminuat la 3.409, fata de 3.602 in anul anterior.

Totusi, numarul infractiunilor contra sigurantei circulatiei pe drumurile publice, constatate de Politie, a crescut in 2018 la 29.220 de cazuri, de la 27.551 de cazuri in 2017.

Numarul si gravitatea accidentelor auto influenteaza si valoarea despagubirilor achitate de companiile de asigurari de pe piata locala, care atinge noi recorduri.

Astfel, indemnizatiile brute platite, inclusiv maturitati si rascumparari, pentru asigurari generale si de viata au insumat, in primele noua luni ale anului 2018, peste 4,28 miliarde de lei, in crestere cu 14,69% comparativ cu perioada similara a anului trecut, fiind cea mai mare valoare din ultimii cel putin 5 ani, analizati de ASF.

Pe segmentul Auto, valoarea despagubirilor achitate de companiile de asigurari in baza politelor CASCO a depasit un miliard de lei, in crestere cu 19% fata pe primele 9 luni din 2017, in timp ce daunele RCA s-au majorat la peste 2 miliarde de lei (+21%).

Reamintim ca, in 2017, tara noastra a raportat cea mai ridicata rata a accidentelor mortale dintre toate statele membre ale Uniunii Europene. 99 de decese la un milion de locuitori (dublu comparativ cu media europeana, care a fost de 50 de decese la un milion de locuitori) - aceasta este statistica neagra care a transformat Romania in liderul UE la mortalitatea din accidente rutiere.

In acest context, necesitatea initiativelor care vizeaza cresterea sigurantei rutiere ramane la fel de importanta ca oricand. Printre acestea se numara si campania "FII TREAZ LA VOLAN!".

Cea de-a treia editie a acesteia s-a desfasurat in perioada iulie - septembrie 2018, fiind initiata de APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor si derulata cu sprijinul Politiei Romane, UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania si al BAAR - Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania.

Mai multe detaliii gasiti pe pagina de Facebook oficiala "Treaz la volan" si pe treazlavolan.ro.

Recennt, institutiile UE au ajuns la un acord politic provizoriu cu privire la regulamentul revizuit privind siguranta generala. Incepand cu 2022 va deveni obligatorie introducerea in vehiculele europene a unor noi tehnologii de siguranta pentru a proteja pasagerii, pietonii si biciclistii, a transmis Comisia Europeana.