1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Platile afectuate de FGA catre ...

Platile afectuate de FGA catre pagubitii CITY Insurance au depasit 150 mil. lei. Noua persoane au primit suma maxima de 500.000 lei

Fondul de Garantare a Asiguratilor - FGA a efectuat plati in valoare de aproximativ 150,8 milioane de lei catre pagubitii CITY Insurance, pana la data de 18 aprilie a.c., pentru peste 17.000 cereri de plata, potrivit datelor ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara, solicitate de 1asig.ro.

"Pana la 18 aprilie 2022, FGA a avizat la plata 17.461 cereri de plata, in cadrul Comisiei Speciale. Platile totale efectuate de Fond pana la data mentionata, pentru creditorii de asigurare ai Societatii de Asigurare Reasigurare CITY Insurance SA, sunt in suma de aprox. 150,8 milioane de lei", au precizat oficialii ASF.

Conform acestora, noua dintre aceste plati, in valoare de 4,5 milioane de lei, au fost realizate la nivelul maxim prevazut de lege pentru o creanta de asigurare, respectiv 500.000 lei.

La data de 19 aprilie 2021, soldul FGA era in suma de aproximativ 510 milioane de lei.

Sumele platite de FGA au crescut considerabil de la 29 noiembrie, cand primele plati au insumat 2,33 milioane de lei.

FGA este in drept sa efectueze plati din disponibilitatile sale in vederea achitarii sumelor cuvenite creditorilor de asigurari, cu respectarea dispozitiilor legale, dupa parcurgerea de catre creditorul de asigurari a procedurii administrative de plata reglementate de Legea nr. 213/2015. Plata despagubirilor se face in limita a 500.000 lei pentru fiecare creanta de asigurare datorata in temeiul unui contract de asigurare incheiat cu asiguratorul aflat in insolventa, potrivit plafonului de garantare reglementat de Legea nr. 213/2015 actualizata.

Decizia ASF (din 17 septembrie) de retragere a autorizatiei de functionare a Societatii de Asigurare-Reasigurare CITY Insurance SA, constatarea starii de insolventa si promovarea cererii privind deschiderea procedurii falimentului impotriva acesteia a fost publicata, pe 27 septembrie 2021, in Monitorul Oficial, Partea I, nr 921.

Dupa mai multe amanari in ultimele patru luni, Tribunalul Bucuresti a dispus, miercuri - 9 februarie 2022, deschiderea procedurii falimentului CITY Insurance, Astfel, conform legislatiei, politele vor mai fi valabile maxim 90 de zile, respectiv pana pe data de 11 mai 2022.

In acest caz detinatorii de polite RCA au la dispozitie 90 de zile pentru a contracta un alt asigurator si tot 90 de zile pentru depunerea cererilor de deschidere a dosarelor de dauna prin Fondul de Garantare a Asiguratilor.

Din martie, contributiile companiilor de asigurari generale la Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) au crescut cu 1,5 puncte procentuale, pana la 2,5% din subscrierile incasate, conform normei adoptate de Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), pentru a face fata platilor catre pagubitii CITY Insurance. Pentru asiguratorii de viata contributia ramane neschimbata, la 0,4%.

Potentialii creditori de asigurari ai Societatii de Asigurare-Reasigurare CITY Insurance SA. pot depune, atat electronic cat si prin posta, cereri de plata (Anexa 9/10) sau cereri de deschidere dosare de dauna (Anexa 7). Formularele sunt disponibile online la adresa: http://www.fgaromania.ro/formulare