1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Platile FGA catre pagubitii CITY ...

Platile FGA catre pagubitii CITY Insurance au ajuns la 177 milioane de lei

Fondul de Garantare a Asiguratilor - FGA a realizat plati in valoare de 177 de milioane de lei catre pagubitii CITY Insurance, pana la data de 10 mai 2022, potrivit informatiilor ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara, solicitate de 1asig.ro.

"Pana pe data de 10 mai 2022, FGA a avizat 20.603 cereri de plata, iar suma totala aprobata la plata este de 177 de milioane de lei", au spus oficialii ASF.

Soldul FGA disponibil este de 481 de milioane de lei.

Sumele platite de FGA au crescut considerabil de la 29 noiembrie, cand primele plati au insumat 2,33 milioane de lei.

FGA este in drept sa efectueze plati din disponibilitatile sale in vederea achitarii sumelor cuvenite creditorilor de asigurari, cu respectarea dispozitiilor legale, dupa parcurgerea de catre creditorul de asigurari a procedurii administrative de plata reglementate de Legea nr. 213/2015. Plata despagubirilor se face in limita a 500.000 lei pentru fiecare creanta de asigurare datorata in temeiul unui contract de asigurare incheiat cu asiguratorul aflat in insolventa, potrivit plafonului de garantare reglementat de Legea nr. 213/2015 actualizata.

Numarul cererilor de deschidere a dosarelor de dauna si de plata este unul semnificativ, astfel ca si volumul de munca este unul considerabil, ceea ce a necesitat cresterea numarului de angajati ai FGA de la circa 75 la 175 de angajati, atat in structura centrala a Fondului, cat si in teritoriu.

Decizia ASF (din 17 septembrie) de retragere a autorizatiei de functionare a Societatii de Asigurare-Reasigurare CITY Insurance SA, constatarea starii de insolventa si promovarea cererii privind deschiderea procedurii falimentului impotriva acesteia a fost publicata, pe 27 septembrie 2021, in Monitorul Oficial, Partea I, nr 921.

Dupa mai multe amanari in ultimele patru luni, Tribunalul Bucuresti a dispus, miercuri - 9 februarie 2022, deschiderea procedurii falimentului CITY Insurance.

Politele emise de compania CITY Insurance, cu exceptia asigurarilor de garantii, au incetat de drept pe 11 mai 2022, chiar daca perioada de valabilitate a acestora depaseste data mentionata, ca urmare a inceperii procedurii de faliment.

Persoanele implicate din postura de pagubit in accidente provocate de asigurati RCA ai CITY Insurance, care nu au cumparat o polita noua dupa data de 11 mai 2022, nu vor putea fi despagubite in baza politei CITY Insurance, chiar daca datele inscrise pe ea arata ca se afla inca in perioada de valabilitate.

Tertii pagubiti se pot adresa Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR) pentru a fi despagubiti din Fondul de Protectie a Victimelor Strazii (FPVS), doar in situatia in care accidentul a implicat si vatamari corporale sau decese. Toate detaliile privind procedura de despagubire a BAAR sunt disponibile AICI. In caz contrar, tertii pagubiti nu se pot adresa niciunui organism sau asigurator si vor fi nevoiti sa se indrepte impotriva soferului vinovat pentru recuperarea prejudiciului.

Din martie, contributiile companiilor de asigurari generale la Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) au crescut cu 1,5 puncte procentuale, pana la 2,5% din subscrierile incasate, conform normei adoptate de Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), pentru a face fata platilor catre pagubitii CITY Insurance. Pentru asiguratorii de viata contributia ramane neschimbata, la 0,4%.