1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Plafonarea tarifelor RCA se ...

Plafonarea tarifelor RCA se prelungeste cu inca 3 luni

Guvernul aproba in sedinta de vineri, 28 iunie 2024, actul normativ privind prelungirea cu 3 luni, pana la 30 septembrie 2024, a plafonarii tarifelor pentru politele de asigurare auto obligatorie (RCA).

Actuala plafonare expira duminica, 30 iunie.

In acest caz, Guvernul aproba un nou HG pentru prelungirea perioadei de aplicare a prevederilor art. 1 alin. (2) si (4) din Hotararea Guvernului nr. 1.326/2023 privind stabilirea tarifelor de prima maxime si a altor masuri aplicabile de catre societatile de asigurare care practica asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si de tramvaie – RCA.

Tarifele de prima maxime se stabilesc la nivelul propriilor tarife de prima care au fost practicate de catre fiecare asigurator RCA la data de 28 februarie 2023, care pot fi ajustate cu un procent de maximum 6,8%. De asemenea, comisioanele de distributie aferente contractelor RCA raman limitate la maximum 8% din prima neta de cheltuieli de distributie.

Noua Hotarare contine urmatorul text: 

„Art. 1. – Se prelungeste perioada de aplicare a prevederilor art. 1 alin. (2) si (4) din Hotararea Guvernului nr. 1.326/2023 privind stabilirea tarifelor de prima maxime si a altor masuri aplicabile de catre societatile de asigurare care practica asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si de tramvaie, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.192 din 29 decembrie 2023, pana la data de 30 septembrie 2024. 

Art. 2. - Prevederile Hotararii Guvernului nr. 1.326/2023 se aplica pana la data de 30 septembrie 2024. 

Art. 3. – Prezenta hotarare intra in vigoare la data de 1 iulie 2024.”

Hotararea a fost publicata vineri in Monitorul Oficial, nr 607.

Amintim ca, in contextul falimentului EUROINS Romania si a cresterii semnificative a tarifelor politelor RCA, Guvernul a decis, in aprilie 2023, plafonarea preturilor RCA, la nivelul preturilor de baza (B0) practicate de asiguratori la data de 28 februarie 2023, la care se aplica reducerea sau cresterea de pret aferenta clasei de bonus-malus in care se afla fiecare asigurat.

Preturile au fost inghetate incepand din 11 aprilie 2023, timp de 6 luni, respectiv pana in data de 10 octombrie 2023. Ulterior, decizia a fost prelungita pana la 31 decembrie, apoi pana la sfarsitul lunii martie, iar apoi pana la 30 iunie a.c..

Tarifele de prima maxime se stabilesc pentru clasa de bonus/malus B0. In functie de istoricul de dauna al asiguratului, asiguratorii RCA aplica clasa de bonus/malus in care se incadreaza acesta. Influenta clasei de bonus/malus asupra primei de asigurare se aplica si de catre Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR) in cadrul procedurii de alocare a asiguratilor cu risc ridicat.

Motivul emiterii actului normativ 

Conform Notei de fundamentare, in prezent in piata asigurarilor RCA din Romania se manifesta in continuare o reticenta in ceea ce priveste apetitul la risc al asiguratorilor RCA pentru anumite categorii de asigurati si exista un grad ridicat de concentrare care continua sa reprezinte o vulnerabilitate a pietei atat din prisma expunerii pe clase de asigurare, cat si din perspectiva cotelor de piata semnificative detinute de un numar relativ mic de societati de asigurare ceea ce arata un grad scazut de concurenta. 

In acelasi timp se constata mentinerea unui numar ridicat de incadrari in categoria asiguratilor cu risc ridicat a unor intregi categorii de risc ceea ce conduce la un risc sistemic in ceea ce priveste acoperirea gradului de cuprindere in asigurare a parcului auto din Romania si la neindeplinirea obligatiilor Romaniei ce rezulta din Tratatul de aderare la Uniunea Europeana. In acest sens, este de mentionat faptul ca la data de 31 decembrie 2023 din numarul total de vehicule din parcul national auto, respectiv 10.333.293, la data de 6.06.2024 erau asigurate un numar de 7.486.349 de vehicule. Cazurile prelucrate incadrate in categoria asiguratilor cu risc ridicat in perioada 1.01.2024 - 2.06.2024, sunt in numar de aproximativ 41.500 din care aproximativ 201 au fost preluate voluntar, iar 41.300 au fost alocate automat catre asiguratori, se mai arata in document.

„O astfel de situatie denota existenta unui dezechilibru intre cerere si oferta si are potentialul de a genera consecinte negative, in sensul unei presiuni suplimentare asupra preturilor dupa data de 30 iunie 2024, data la care inceteaza efectele Hotararii Guvernului nr. 1326/2023, situatie cu impact social si economic, printre acestea enumerandu-se: - imposibilitatea acoperirii riscului la care sunt supusi ceilalti participanti la trafic, in cazul in care vehiculele neasigurate ies in trafic; - cresterea riscului la care sunt supusi participantii la trafic atunci cand sunt produse accidente de vehicule in care sunt implicate vehicule neasigurate, mai ales atunci cand rezulta vatamari corporale grave sau deces; - cresterea nevoii de finantare a Fondului national de protectie ca urmare a obligatiei acestuia de a acoperi prejudiciile produse tertelor persoane prin intermediul unor vehicule neasigurate; - obligatia persoanelor neasigurate, responsabile de producerea accidentelor, de a acoperi din resurse proprii prejudiciile platite din disponibilul Fondului national de protectie”, se mai precizeaza in Nota de fundamentare a Hotararii.

Totodata, trebuie avut in vedere faptul ca in prezent se afla pe parcursul legislativ o serie de modificari ale legislatiei nationale privind asigurarile RCA care propun a corecta dezechilibrele existente. Astfel, a fost inregistrat la Senatul Romaniei Proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii nr.132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si tramvaie (nr. L1/2024) care a fost adoptat in Plenul Senatului Romaniei si se afla in prezent in dezbaterea comisiilor din cadrul Camerei Deputatilor – camera decizionala, fiind inregistrat in procedura de urgenta cu nr. PL-x 216/02.04.2024.

Dintre masurile propuse a corecta o serie de disfunctionalitati ale pietei si sa elimine decalajele existente, pot fi evidentiate urmatoarele: 

- ofertarea obligatorie a fransizei de catre asiguratorii RCA si intarirea faptului ca alegerea acesteia este optionala pentru asigurat sau potentialul asigurat; se are in vedere corelarea nivelului primei de asigurare cu asumarea de catre asigurat a platii in caz de dauna a unei parti din cuantumul despagubirii achitate de catre asigurator; 

- reglementarea unui nou sistem bonus-malus la nivelul legislatiei primare ce va avea in vedere pe langa istoricul de daune si alte criterii, noua reglementare conducand la o mai buna incadrare a asiguratilor, riscul generat de comportamentul conducatorilor auto fiind mai bine reflectat;

- modificarea perioadei de incheiere a contractelor RCA, respectiv pe o perioada de 3, 6 sau 12 luni, in functie de optiunea asiguratului sau potentialului asigurat; 

- posibilitatea platii in rate lunare, trimestriale, semestriale a primei de asigurare, ceea ce va conduce la o mai buna suportabilitate a nivelului acesteia; 

- posibilitatea suspendarii efectelor contractelor RCA pe perioada in care vehiculele nu sunt utilizate, ceea ce va conduce la posibilitatea de a suspenda obligatia de asigurare pentru perioada in care acestea nu sunt utilizate; 

- introducerea obligatiei BAAR de a elibera certificatul privind istoricul daunelor inregistrate si pentru conducatorii auto, atat la solicitarea acestora cat si a altor persoane care documenteaza existenta unui interes legitim, cu acordul conducatorilor auto; 

- stabilirea termenului de ducere la indeplinire a obligatiilor privind interoperabilitatea bazelor de date si modificarea contraventiilor si sanctiunilor pentru nerespectarea obligatiei de asigurare, respectiv cel tarziu 30 septembrie 2024; 

- cresterea sanctiunilor acordate pentru nerespectarea obligatiei de asigurare RCA, defalcat in functie de tipul de vehicul cat si introducerea posibilitatii ca verificarea existentei asigurarii RCA sa poata fi efectuata prin intermediul camerelor de luat vederi ale CNAIR; 

- introducerea unor prevederi in ceea ce priveste aplicarea procedurilor de suspendare a efectelor contractului RCA si a aplicarii sanctiunilor mentionate la punctul anterior, avand in vedere termenul pana la care este necesara asigurarea interoperabilitatii bazelor de date.

Totodata, A.S.F are in vedere atat modificarea prevederilor normelor de punere in aplicare ale prevederilor Legii nr. 132/2017 cat si emiterea unei serii de recomandari adresate pietei de asigurari cu rolul de a stabili o serie de reguli de buna practica si conduita in relatia cu potentialii asigurati, asiguratii si partenerii economici ai asiguratorilor. De asemenea, A.S.F. are in vedere modificarea segmentelor de risc in baza carora se calculeaza tariful de referinta, astfel incat expunerea la risc generata in cadrul acestora sa se reflecte intr-un mod cat mai corect in pretul contractului de asigurare RCA, se mai arata in documentul citat.

„Prin aplicarea acestei masuri se combate cresterea excesiva a preturilor ce poate avea loc brusc pe fondul dezechilibrelor anterior descrise si se urmareste stabilizarea graduala a pietei de asigurari RCA pentru a evita propagarea efectelor negative in alte sectoare ale economiei nationale. Situatia actuala poate fi incadrata ca si situatie de criza, dezechilibru major intre cerere si oferta si disfunctionalitate evidenta a pietei asa cum acestea sunt stipulate in prevederile art. 4 alin. (3) din Legea concurentei nr. 21/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. In acest caz, Guvernul poate interveni pentru o perioada de timp limitata prin stabilirea modului de determinare a primelor practicate de catre asiguratorii RCA astfel incat imprejurarile care determina situatia de criza sa fie depasita”, scrie in Nota de fundamentare a HG.

Piata RCA a insumat circa 9,3 miliarde de lei in 2023, inclusiv din activitatea derulata de sucursale, in crestere cu circa 16% fata de volumul subscrierilor aferent anului 2022 (aproximativ 8 mld. lei, inclusiv sucursale), conform raportului ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Gradul de concentrare se mentinea ridicat pentru primii asiguratori din top in anul 2023, astfel ca primele 3 societati de asigurare cumulau aproximativ 57% din portofoliul de asigurari RCA din Romania. 

GROUPAMA Asigurari a preluat, in 2023, locul 1 in piata RCA, dupa ce in 2022 liderul pietei era EUROINS. Cu o cota de piata de 26,3%, GROUPAMA a avut prime brute subscrise in valoare de aproape 2,5 miliarde de lei, conform calculelor XPRIMM Publications. Podiumul este completat de ALLIANZ-TIRIAC care a urcat un loc fata de 2022, cu subscrieri de aproape 2 miliarde de lei si o pondere de 20,8%, si de GRAWE Romania (+3 locuri) cu subscrieri de peste 900 milioane de lei si o cota de 9,7%. Mai multe detalii gasiti AICI!