1asig.ro
1asig.ro

Pietele de capital, rol cheie in redresarea din criza COVID-19

5 min. / 1.540 cuvinte
Autoritatea de Supraveghere Financiara, in colaborare cu Ministerul Finantelor, deruleaza proiectul privind "Strategia nationala pentru piata de capital", finantat din fonduri europene, avand drept consultant Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).

PROMO


Pana in prezent a fost parcursa o prima etapa, dedicata analizei caracteristicilor-cheie aferente sectorului corporativ si evolutiei pietelor de oferte publice primare si secundare, pietei de obligatiuni corporative si pietei de capital privat.

Raportul "OECD Capital Market Review of Romania" arata ca socul economic global cauzat de pandemia COVID-19 a accentuat provocarile structurale pe termen lung in sectorul corporativ si pe pietele de capital din Romania. O privire comparativa intre Romania si alte piete din regiune ne arata limpede ca finantarea prin piata de capital autohtona de catre sectorul corporativ este mai limitata. Iar acest fapt reprezinta o bariera in calea cresterii economice durabile si a inovarii in economia romaneasca. Asa cum arata Raportul OCDE, pietele de capital vor juca un rol cheie atat in redresarea din criza COVID-19, cat si in crearea rezilientei corporative pe termen lung si vor contribui la canalizarea economiilor gospodariilor catre sectorul real, facilitand investitiile care pot imbunatati productivitatea si competitivitatea Romaniei.

"Romania are nevoie de o piata de capital puternica, care sa poata finanta nevoile de dezvoltare a companiilor romanesti. Strategia, realizata in colaborare cu OCDE, traseaza directii clare de actiune, care ne vor conduce, sunt convins, spre o piata de capital performanta si competitiva. O economie de piata puternica nu poate exista fara o bursa pe masura" a declarat Nicu MARCU, Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara.

Proiectul OCDE vizeaza si elaborarea unui diagnostic privind problemele structurale ale pietei de capital din Romania, insotit de recomandari pentru realizarea strategiei de dezvoltare a acesteia.

Aceasta cartografiere OCDE a pietei de capital a Romaniei ofera o imagine cuprinzatoare a starii de fapt, atat inainte, cat si in timpul crizei COVID-19 si pune la dispozitie date si analize detaliate despre peisajul corporativ. Raportul a fost finantat de Uniunea Europeana prin intermediul Programului de sprijinire a reformelor structurale si implementat de OCDE in cooperare cu Directia Generala pentru sprijinirea reformelor structurale (DG REFORM) a Comisiei Europene. Raportul publicat de catre OCDE este diponibil aici.

1.070 accesari
Sondaj

Cui considerati ca ii revine cea mai mare sarcina de a creste educatia financiara a romanilor?

- Institutiilor din domeniul financiar (ASF, BNR etc)
- Asociatiilor din domeniu
- Companiilor (asiguratori, banci, administratori de pensii etc)
- Scolilor
- Institutiilor statului
- Altele (va rog mentionati la rubrica de comentarii)


PROMO