1asig.ro
1asig.ro

Piata recrutarii de freelanceri din Romania ar putea creste cu peste 40% in 2021

5 min. / 1.540 cuvinte
Pandemia de COVID-19 a transformat radical piata muncii si a accelerat dezvoltarea recrutarii pentru joburi in sistem freelance, pe proiecte cu perioada determinata, potrivite pentru liber profesionisti.

PROMO


Astfel, pentru a sustine nevoile de angajare ale freelancerilor si ale companiilor care cauta astfel de colaborari pe baza de proiect, dar si pentru a oferi angajatilor posibilitatea sa-si suplimenteze veniturile in afara jobului actual, BestJobs lanseaza serviciile de freelancing si estimeaza o crestere de peste 40% a pietei de recrutare in sistem freelance pana la finalul acestui an.

Odata cu lansarea noului serviciu, angajatorii pot gasi profesionisti care isi doresc sa lucreze in sistem freelance (liber profesionist), pentru job-uri si proiecte punctuale, prin intermediul platformei BestJobs. In acelasi timp, cei care prefera un mod flexibil de lucru si cauta joburi pe baza de proiect pot selecta optiunea de freelance direct din profilul lor de candidat, aratandu-si disponibilitatea pentru lucrul in sistem freelance. Noul serviciu consolideaza oferta de recrutare de freelanceri acoperita pana acum de BestJobs prin proiecte punctuale de recrutare de specialisti in HR, coachi sau mentori, consultanti in sfera fondurilor europene, specialisti IT, call center sau creatori de continut.

De la izbucnirea pandemiei, tot mai multi angajati romani au inceput sa ia in calcul posibilitatea de a deveni freelanceri si a lucra pe proiecte punctuale. Aproximativ 21% dintre respondentii la un sondaj desfasurat de BestJobs in perioada martie-aprilie 2021 spun ca sunt tentati sa faca trecerea de la un job full-time intr-o singura companie la joburi in sistem freelancing. In acelasi timp, aproape 60% dintre angajati spun ca au suficient timp si sunt interesati sa preia proiecte de tip freelance in afara jobului actual pentru a-si suplimenta veniturile. Domeniile in care acestia ar fi interesati sa lucreze in sistem freelance sunt IT (36%), marketing si servicii creative (29%), financiar (19%), transporturi (15%) si outsourcing (14%).

De cealalta parte, companiile sunt si ele din ce in ce mai interesate sa lucreze pe unele proiecte cu profesionisti independenti. Astfel, peste 45% dintre managerii care au raspuns unui sondaj efectuat de BestJobs la finalul anului trecut au spus ca, in contextul actual, sunt mult mai interesati sa angajeze in sistem project-based decat erau inainte de debutul pandemiei.

In 2019, circa 14% din totalul angajatilor din economia locala erau liber-profesionisti, Romania situandu-se pe primele locuri printre tarile membre ale Uniunii Europene in ceea ce priveste numarul de liber-profesionisti din totalul angajatilor din economia locala, conform datelor Eurostat, insti?tutul european de statistica.

977 accesari
Sondaj

Cui considerati ca ii revine cea mai mare sarcina de a creste educatia financiara a romanilor?

- Institutiilor din domeniul financiar (ASF, BNR etc)
- Asociatiilor din domeniu
- Companiilor (asiguratori, banci, administratori de pensii etc)
- Scolilor
- Institutiilor statului
- Altele (va rog mentionati la rubrica de comentarii)


PROMO