1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Piata muncii, dupa primul ...

Piata muncii, dupa primul trimestru: aproape 100.000 de joburi postate si 2,7 milioane de aplicari

Primul trimestru al anului se incheie cu aproape 100.000 de joburi noi postate pe eJobs.ro, dar si cu 2,7 milioane de aplicari, tablou aproape identic cu cel aferent primului trimestru al anului trecut.

"Nu vedem diferente notabile in ceea ce priveste numarul de joburi postate sau de aplicari, insa vedem o schimbare majora in ceea ce priveste numarul de candidati nou aparuti in platforma. Astfel, de la inceputul anului si pana acum, avem 200.000 de candidati noi, cu 20% mai mult decat in aceeasi perioada din 2022. Vorbim, deci, despre cel mai mare numar de candidati din istorie. Faptul ca acest lucru nu se reflecta inca in nivelul aplicarilor ne arata ca acestia au intentia de a-si schimba jobul in perioada urmatoare, dar prospecteaza, pentru moment, piata si asteapta, cel mai probabil, sa vada care va fi cursul economiei in urmatoarele luni", spune Bogdan BADEA, CEO eJobs Romania.

Tot spre deosebire de anul trecut, se observa o crestere a interesului candidatilor pentru joburile remote si o scadere sensibila a numarului de aplicari pentru joburile din strainatate. Pe acest fond, 84,6% dintre aplicari sunt pentru joburile din Romania, doar 1,6% pentru strainatate si 13,8% pentru locurile de munca din categoria remote.

Aceasta tendinta este oglindita si in ceea ce priveste structura joburilor - in primele trei luni ale anului, 87,7% dintre locurile de munca postate au fost pentru companii din Romania care practica un program de lucru hibrid sau de la birou, 6,2% au fost remote, iar 6,1% joburi in afara tarii. In perioada ianuarie - martie 2022, 9,1% din numarul total de joburi erau remote si 8,3% pentru strainatate.

Domeniile care au angajat cel mai mult in primul trimestru al anului au fost retailul, serviciile, call - center / BPO, productie, IT / telecom, transport / logistica si industria alimentara. Aproximativ jumatate dintre joburile postate au fost destinate candidatilor entry - level (cu 0 - 2 ani de experienta). Cel mai mult s-a aplicat pentru locurile de munca din retail, call - center / BPO, servicii, IT / telecom, banking, transport / logistica si industria alimentara.

Peste 1 milion de aplicari au venit din partea candidatilor cu varsta cuprinsa intre 25 si 35 de ani, 803.000 au apartinut segmentului 18 - 24 de ani, 500.000 din zona 36 - 45 de ani si aproape 300.000 de la candidatii cu varsta de peste 45 de ani. "Categoria de varsta 18 - 24 de ani a explodat fata de primul trimestru al anului trecut, cresterea fiind de mai mult de 150.000 de aplicari. Este segmentul care a cunoscut cea mai mare fluctuatie in dinamica in acest interval de timp, in vreme ce candidatii din zona 25 - 35 de ani au inregistrat chiar o usoara scadere", completeaza Bogdan Badea.