1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Piata globala a ofertelor publice ...

Piata globala a ofertelor publice initiale continua sa se prabuseasca la finalul trimestrului al treilea 2022

De la inceputul anului 2022 pana in prezent (YTD), au avut loc in total 992 de IPO-uri care au strans 146 de miliarde de USD, ceea ce reprezinta o scadere de 44% si, respectiv, 57% de la an la an (YOY). Acest lucru urmeaza tendinta pentru anul in care companiile si investitorii IPO s-au confruntat cu provocari macroeconomice tot mai mari, incertitudini pe piata, volatilitate in crestere si scadere a preturilor actiunilor la nivel mondial. Volatilitatea (media CBOE VIX) a crescut de la 19,7 in 2021, la 25,6 in YTD 2022, potrivit analizei EY.

Astfel, sectorul tehnologic a continuat sa fie lider YTD ca numar de IPO-uri, desi dimensiunea medie a tranzactiilor a scazut de la 261 milioane USD, la 123 milioane USD YOY. In timp ce sectorul energetic a depasit prin incasari cu cea mai mare crestere de 176%, determinata in mare parte de trei dintre primele cinci tranzactii globale in YTD 2022, sectorul produselor de consum a inregistrat cea mai mare scadere a marimii medii a tranzactiilor (69%).

In T3 2022, s-au inregistrat cele mai mici incasari din IPO-uri SPAC (societati de achizitie cu scop special) din T3 2016. Piata SPAC a fost continuu pusa la incercare in acest trimestru, cu doar 17 tranzactii, care au strans 0,9 miliarde USD. Un numar record de SPAC-uri existente cauta in mod activ tinte, majoritatea confruntandu-se cu o potentiala expirare in urmatorul an. Aceste si alte concluzii au fost publicate de EY.

Performanta regionala globala

Principalele economii si piete financiare din America si EMEIA raman sub presiune.

Bursele din cele doua Americi au inregistrat cel mai puternic declin, inregistrand doar 116 tranzactii, care au strans 7,5 miliarde USD in decursul anului, o scadere de 94% a veniturilor si de 72% in volum fata de anul precedent. In contrast direct cu un an record in 2021, activitatea de IPO din America a ajuns la cel mai scazut nivel din ultimii 20 de ani.

Activitatea IPO din EMEIA YOY a scazut cu 50% si 52% ca numar si, respectiv, incasari. Europa a scazut cu 76% ca venituri, dar Orientul Mijlociu a continuat cu o crestere de 209% a veniturilor, in pofida unei scaderi de 51% a numarului de tranzactii.

Intrucat regiunea a fost mai putin afectata de inflatie si de problemele geopolitice, bursele din Asia-Pacific au avut o performanta relativ mai buna, gazduind cinci dintre cele mai importante 10 IPO-uri la nivel mondial in anul curent. De asemenea, in decursul acestui an, a contribuit cu 61% si 69% din cota globala a IPO-urilor si, respectiv, a incasarilor. Cu toate acestea, a inregistrat in continuare scaderi de 25% ca numar de tranzactii si de 22% in ceea ce priveste marimea acestora.

Paul GO, EY Global IPO Leader, spune: "Avand in vedere ca incertitudinile reprezinta cea mai mare provocare a pietei IPO, companiile si investitorii continua sa astepte un sentiment mai stabil si mai pozitiv pe piata bursiera, inainte de a reveni un apetit sustinut pentru activitatea IPO."

Perspective pentru trimestrul IV 2022

Inflatia galopanta si ratele dobanzilor in crestere afecteaza in mod negativ piata globala de actiuni. Tensiunile geopolitice si pandemia COVID-19 au dus la mai multa incertitudine si volatilitate pe piata.

In Americi se asteapta redeschiderea pietei anul viitor, iar in EMEIA, conditiile dificile din piata continua afecteze activitatea IPO. In ceea ce priveste APAC (Asia-Pacific), in timp ce inregistrarile publice pentru IPO-uri nu s-au reluat, activitatea ramane puternica, iar companiile isi evalueaza optiunile pentru 2023.

Paul GO spune: "Planurile de IPO ale multor companii au fost inghetate la inceputul anului 2022, in asteptarea unor conditii de piata mai favorabile. Cu conditia ca incertitudinile si volatilitatea pietei sa se diminueze, lansarea unor IPO-uri de succes mult asteptate, impreuna cu imbunatatirea randamentelor din piata secundara, ar putea inversa sentimentul si atrage mai multe companii sa le urmeze".

In general, candidatii la IPO care vor dori sa faca oferte publice vor trebui sa fie bine pregatiti, atunci cand se vor reangaja pe piata, deoarece se vor confrunta cu evaluari mult mai mici in comparatie cu maximele din 2021.

Despre date analizei

Datele prezentate aici sunt disponibile pe ey.com/ipo/trends. Anul 2022 pana in prezent (adica ianuarie-septembrie) se bazeaza pe IPO-urile finalizate de la 1 ianuarie 2022 pana la 21 septembrie si pe IPO-urile asteptate pana la sfarsitul lunii septembrie 2022. Date de la inchiderea activitatii la 21 septembrie, ora Marii Britanii. Toate datele continute in acest document provin de la Dealogic, CB Insights, Crunchbase, SPAC Insider si analiza EY, cu exceptia cazului in care se mentioneaza altfel. IPO-urile SPAC sunt excluse din toate datele incluse in acest raport, cu exceptia cazului in care este indicat.

Sursa foto: EY