1asig.ro
1asig.ro

Piata globala a asigurarilor: Bilant 2017 si perspective 2018-2019

5 min. / 1.540 cuvinte
Cresterea economiei globale va continua si anul viitor, ceea ce face ca si perspectivele pentru piata asigurarilor sa ramana pozitive, cu un avans mai mare pe segmentul asigurarilor de viata, arata studiul "Global insurance review 2017, and outlook 2018/19" al reasiguratorului elvetian Swiss Re.

PROMO


"Perspectivele economice imbunatatite vor creste cererea pentru asigurari. De exemplu, in sectorul asigurarilor generale, se estimeaza ca primele globale vor creste cu cel putin 3% in 2018 si 2019 in termeni reali si, posibil, mai mult, in functie de amploarea cresterilor preturilor. Totodata, se estimeaza ca asigurarile de viata vor creste, la nivel global, cu aproape 4% pe an, in urmatorii doi ani. Principalul motor al cresterii primelor vor ramane pietele emergente, in special China", se precieaza in raport.

Segmentul asigurarilor generale, marcat de catastrofele naturale

Primele brute subscrise pe segmentul asigurarilor generale au crescut moderat, in 2017, in aproape toate tarile. La nivel global, avansul pietei este estimat la de 3% in termeni reali, dupa cresterea de 2,3% in 2016.

Numarul mare de evenimente catastrofale din a doua jumatate a anului 2017 - uraganele Harvey, Irma, Maria, cutremurele din Mexic si incendiile in California - a adus multe pierderi pentru asiguratorii non-life. Astfel, pierderile suportate de asiguratori ca urmare a celor trei uragane si cutremurele din Mexic au fost estimate de aproximativ 95 miliarde dolari americani, iar subscrierile asigurarilor generale pentru intreg anul sunt afectate.

De exemplu, rata combinata a daunei pe asigurarile generale (Property & Casualty) din SUA este asteptata sa se majoreze in 2017 la 109%, de la 101% in 2016. Pentru piata globala de reasigurari, Swiss Re anticipeaza ca rata daunei va ajunge la 115%, de la 92% in 2016.

In economiile avansate, subscrierile au crescut cu aproximativ 2% in 2017, fata de 1,5% in 2016. Calculate in USD, primele au crescut cu 4,0% in acest an, fata de 1,7% in anul trecut. Piata americana a crescut cu 4,7%, alimentata de o crestere puternica a politelor auto. In Europa de Vest, avansul puternic pe segmentul auto din Germania, Franta, Spania si Marea Britanie a sustinut cresterea primelor din regiune.

Totodata, primele brute subscrise pe pietele emergente s-au majorat cu aproximativ 6% in 2017, in crestere usoara fata de 2016 si 2015, dar avansul este mai mic decat cresterea medie anuala de 8% din perioada 2010 - 2014. Subscrierile din Asia emergenta au crescut cu aproape 10%, ca urmare a avansului de doua cifre pe cele mai mari piete - China si India. In Europa Centrala si de Est, primele au crescut cu mai putin de 5% anul acesta din cauza contractiei din Rusia.Asigurarile de viata, sustinute de pietele emergente

Se estimeaza ca piata globala de asigurari de viata s-a majorat cu aproximativ 3% in 2017 (de la 2% in 2016), fiind influentata de performanta robusta a produselor de economisire de pe pietele emergente, in special din Asia. Subscrierile sunt prognozate sa creasca cu aproape 4% pe an in urmatorii doi ani.

Principalul motor de crestere va fi pe pietele emergente, unde se estimeaza ca subscrierile vor avansa cu aproximativ 10% in 2018 si 2019. China va continua sa domine, sustinuta de un mediu politic favorabil. Guvernul chinez are ca tinta cresterea gradului de penetrare al asigurarilor (generale si de viata) la 5% (din PIB) pana in 2020, de la aproximativ 3% in 2014. Politicile de sprijin includ stimulente fiscale si un stimulent pentru promovarea produselor de protectie, sanatate si pensii, ceea ce poate duce la schimbari in portofoliile de produse ale asiguratorilor. Totodata companiile de asigurari din China utilizeaza mai mult tehnologia digitala a imbunatati eficienta si experienta clientilor.

Cu toate acestea, profitabilitatea asigurarilor de viata ramane o provocare pentru companii din cauza ratelor scazute ale dobanzii. Astfel, asiguratorii continua sa isi reconfigureze portofoliile de investitii in cautarea unor randamente mai mari.Click aici pentru a vizualiza raportul complet al Swiss Re Institute.

7.773 accesari