Valoarea primelor distribuite de companiile de brokeraj pentru asigurarile generale si de viata a crescut cu circa 0,6% in primul trimestru din 2024, pe fondul cresterii volumului de prime distribuite pentru ambele segmente (asigurarile generale: +0,3% si asigurarile de viata: +10,8%), ajungand la 3,59 miliarde de lei.
Cele mai importante canale de distributie pentru produsele de asigurari generale sunt reprezentate de companiile de brokeraj, prin intermediul carora a fost distribuit un volum de prime brute subscrise de 3,4 miliarde lei (79% din valoarea totala a primelor brute subscrise, incluzand activitatea derulata de sucursale pe teritoriul Romaniei), se arata in raportul publicat de ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiara.
In ceea ce priveste produsele de asigurari de viata, acestea sunt distribuite in principal prin intermediul agentilor (51%), bancilor (23%) si companiilor de brokeraj (circa 22%).
In trimestrul I al anului 2024, companiile de brokeraj au distribuit 75% din volumul total al primelor brute subscrise de asiguratori, ponderea cea mai mare fiind detinuta in continuare de asigurarile generale (89%). Luand in calcul doar primele distribuite pentru societatile autorizate in Romania, gradul de distributie a fost de 63% (75% pentru asigurari generale, respectiv 11% pentru asigurari de viata).
Top jucatori
SAFETY Broker se mentine pe prima pozitie in clasamentul brokerilor, cu o cota de piata de 10,61%, urmat de MARSH Broker – 7,90% si DESTINE Broker – 6,58%.
Clasamentul este completat de TRANSILVANIA Broker – 6,23%, INTER Broker – 6,16%, DAW Management Broker – 4,30%, CAMPION Broker – 4,25%, BT Broker (fost IDEA Broker) – 2,97%, MILLENIUM Insurance Broker – 2,80% si UNICREDIT Insurance Broker – 2,65%.
Primii 10 jucatori detin aproape 55% din piata de brokeraj in asigurari.
La data de 31 martie 2024, figurau inregistrate in evidentele Autoritatii de Supraveghere Financiara 258 de companii de brokeraj, dintre care o companie de brokeraj cu activitatea interzisa temporar si 2 companii de brokeraj cu activitatea suspendata.
Piata asigurarilor din Romania (societati autorizate si supravegheate de ASF si sucursale) a depasit 5,5 miliarde lei in trimestrul I 2024, in crestere cu 3,2% fata de perioada similara a anului anterior, conform raportului ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiara.