1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Piata asigurarilor si cea bancara ...

Piata asigurarilor si cea bancara cer Guvernului o serie de masuri in vederea continuarii activitatii in contextul COVID-19

Organizatii patronale si profesionale de profil din sectorul financiar-bancar si de asigurari transmit catre Guvernul Romaniei o scrisoare comuna in vederea identificarii celor mai eficiente solutii din perspectiva legislativa, pentru a asigura continuitatea activitatii companiilor in aceste conditii economice si sociale deosebite.

"Companiile din sectorul de activitate financiar-bancar si de asigurari sunt pe deplin constiente de responsabilitatea pe care o au de asigurare a sanatatii si securitatii angajatilor, in special a celor care lucreaza direct cu publicul si astfel depun toate diligentele pentru a asigura conditiile optime in acest sens", se arata in documentul adresat Prim-Ministrului Ludovic ORBAN si Ministrului Muncii si Protectiei Sociale Violeta ALEXANDRU.

Semnatarii scrisorii noteaza ca, in contextul evolutiei in Romania a pandemiei cu noul coronavirus, este vital ca angajatorii sa fie in masura sa implementeze rapid masuri cu privire la relatiile de munca in aceasta perioada de criza pentru a acoperi situatiile exceptionale (e.g. angajati aflati in carantina, izolare, bolnavi, diminuarea activitatii in unele arii de activitate si cresterea capacitatii in alte arii etc).

De asemenea, in aceasta perioada este vital ca institutiile de credit si societatile care activeaza in domeniul asigurarilor sa asigure functionarea normala a serviciilor bancare si a celor de asigurari.

Astfel, partenerii de dialog social si organizatiile patronale si profesionale de profil din sectorul financiar-bancar si de asigurari, solicita ca Guvernul sa analizaze necesitatea/oportunitatea punerii in practica a urmatoarelor masuri:

1.Asigurarea premiselor optime pentru a avea acces la echipamente de protectie si dezinfectie.

"In conditiile in care este dovedit faptul ca purtarea mastii in public reduce riscul de raspandire a virusului, iar unele localitati au impus locuitorilor sa poarte masti de protectie atunci cand sunt in public, consideram ca este absolut necesar ca lucratorii care au contact cu publicul, din toate sectoarele de activitate - alimentar, farmacii, banci, asigurari etc - sa aiba acces la astfel de mijloace de protectie, atat pentru protectia lor cat si pentru protejarea sanatatii consumatorilor. Solicitam Guvernului facilitarea accesului angajatorilor care asigura servicii publice prin intermediul activitatii pe care o desfasoara care implica contactul direct cu clientii, la materiale de protectie. Angajatorii au capacitatea de a aloca fondurile necesare, dar au nevoie de sprijin pentru a putea achizitiona materialele in conditii de siguranta, prioritate si cu celeritate. Facilitarea acestui tip de achizitii de catre Guvern ar spori siguranta cetatenilor, indiferent daca acestia sunt lucratori sau clienti".

2.In relatiile de munca, sunt necesare masuri temporare care sa tina cont de natura impactului crizei provocate de pandemia cu noul coronavirus asupra sectorului de activitate si astfel sustinem amendarea legislatiei dupa cum urmeaza:

a) In conditiile in care institutiile de credit si institutiile din domeniul asigurarilor sunt parte din Infrastructura Critica Nationala si este imperativ necesar sa poata asigura continuitatea prestarii serviciilor bancare si de asigurari catre populatie si companii in conditii optime, propunerea noastra are in vedere ca pentru angajatii institutiilor de credit si ai societatilor din domeniul asigurarilor sa se aplice beneficiul dreptului la concediu pe perioada inchiderii scolilor, conform Legii nr. 19/2020, doar dupa epuizarea optiunilor prevazute de reglementarile legale in vigoare pentru desfasurarea activitatii si sub conditia asigurarii continuitatii activitatii angajatorului.

b) Atat cu privire la Legea nr. 19/2020 cat si la prevederile OUG nr. 30/2020 (modificata prin OUG nr. 32/2020) referitoare la somajul tehnic, propunerea noastra vizeaza scutirea de la plata a impozitelor si contributiilor sociale obligatorii pentru veniturile angajatilor aferente, in timp ce din perspectiva angajatilor ar trebui sa se considere perioada de contributivitate astfel incat sa nu le fie afectate drepturile ulterioare.
Semnatarii considera ca prin asigurarea continuitatii in conditii optime a activitatii companiilor din sectorul financiar-bancar si de asigurari din Romania se creeaza premisele atat de necesare pentru relansarea economica post-criza dar se si diminueaza presiunea asupra bugetului de stat, prin mentinerea in activitate a zeci de mii de angajati si plata impozitelor si taxelor legale.

Semnatarii sunt:

- Federatia Sindicatelor din Asigurari si Banci (FSAB)
- Federatia Patronala a Serviciilor Financiare din Romania (Federatia Patronala FinBan)
- Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR)
- Patronatul Roman al Brokerilor de Asigurare-Reasigurare (PRBAR)
- Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR)
- Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania (UNSICAR)