1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Piata asigurarilor in crestere cu ...

Piata asigurarilor in crestere cu 28%. Brokerii au intermediat 75% din primele subscrise

In primele 9 luni ale anului 2022, societatile de asigurare si sucursalele prezente pe piata din Romania (FoE) au subscris prime de aproximativ 13,4 miliarde lei, in crestere cu 28% fata de perioada similara din anul precedent, potrivit raportului ASF privind evolutia pietei la 9 luni.

Volumul total al subscrierilor pentru activitatea de asigurari generale s-a situat la 10,8 miliarde lei, in crestere cu 34% fata de perioada ianuarie - septembrie 2021, detinand o pondere de 81% din valoarea totala a primelor brute subscrise (PBS) de asiguratorii autorizati si reglementati de ASF si sucursale.

Pentru segmentul asigurarilor de viata, valoarea totala a primelor subscrise a fost de 2,6 miliarde lei, in crestere cu 5% .

Despagubirile platite de asiguratorii autorizati de sucursale si de Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) au insumat 6,3 miliarde lei.

In perioada analizata, despagubirile platite pentru segmentul asigurarilor generale s-au situat la 5 miliarde lei, in timp ce pentru activitatea de asigurari de viata despagubirile platite au fost in valoare de 1,3 miliarde lei. Sumele aprobate pentru plata daunelor de catre FGA au fost in valoare totala de circa 484 milioane lei, din care aproximativ 94% reprezinta sume aprobate pentru plata daunelor RCA (455 milioane lei).

In primele 9 luni ale anului 2022, asiguratorii au subscris prime in valoare de aproximativ 12,1 miliarde lei, in crestere cu aproximativ 23% fata de valoarea inregistrata in perioada similara a anului anterior

Piata asigurarilor din Romania ramane orientata spre activitatea de asigurari generale, ce detine o pondere de 83% din totalul primelor brute subscrise de societatile de asigurare.

"Piata asigurarilor generale ramane dominata de asigurarile auto, astfel incat acestea, incluzand clasa A3 (Asigurari de mijloace de transport terestru, altele decat cele feroviare) si clasa A10 (Asigurari de raspundere civila auto, inclusiv raspunderea transportatorului), reprezinta aproximativ 77% din totalul primelor subscrise pentru activitatea de asigurari generale si 64% din totalul primelor subscrise de societatile de asigurari in primele 9 luni ale anului 2022", potrivit raportului ASF.

Volumul primelor brute subscrise pentru segmentul asigurarilor de viata a depasit nivelul de 2 miliarde lei, fiind sustinut de cresterea cu circa 7% a subscrierilor pentru clasa C1 (Asigurari de viata, anuitati si asigurari de viata suplimentare).

Asigurarile de sanatate au continuat sa inregistreze o dinamica pozitiva in primele 9 luni ale anului 2022, cu un volum al subscrierilor de peste 509 milioane lei, in crestere cu aproximativ 33% fata de aceeasi perioada a anului 2021 (384 milioane lei), detinand o pondere de 4,22% in totalul primelor brute subscrise de societatile de asigurare.

Asigurarile de garantii au inregistrat un volum al primelor brute subscrise de aproximativ 191 milioane lei in primele 9 luni ale anului 2022, in scadere cu 27% fata de aceeasi perioada a anului anterior (262 milioane lei).

"Calculate la nivelul intregii piete, ratele SCR si MCR au fost supraunitare la finalul lunii septembrie 2022. Rata SCR s-a situat la un nivel de 1,59, in scadere cu 14% fata de septembrie 2021, in timp ce rata MCR a inregistrat un nivel de 3,70, in scadere cu 18% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut", se arata in raport.

Societatile de asigurare autorizate in alte state membre UE au subscris in primele 9 luni ale anului 2022 in baza dreptului de stabilire (FOE - freedom of establishment), pe teritoriul Romaniei, prin intermediul a 14 sucursale, un volum al primelor brute subscrise de aproximativ 1,4 miliarde de lei 4 / 66 (10,2% din totalul primelor brute subscrise de societatile locale autorizate de ASF si sucursale), in crestere cu aproximativ 82% fata de aceeasi perioada a anului 2021.

Potrivit ASF, o vulnerabilitate a pietei de asigurari din Romania ramane gradul ridicat de concentrare atat din perspectiva expunerii fata de principalele clase de asigurare, cat si din punct de vedere al dimensiunii semnificative a cotelor de piata detinute de un numar relativ mic de societati de asigurare. Desi se observa o diminuare a gradului de concentrare pe piata RCA din Romania, primii doi asiguratori continua sa detina o cota de piata semnificativa (circa 52%1 ), in scadere fata de finalul anului anterior cand primii doi asiguratori detineau o cota de piata cumulata de 61%.

Din totalul primelor brute subscrise de societatile de asigurare autorizate si reglementate de ASF in primele 9 luni ale anului 2022 (12,1 miliarde lei), primele brute subscrise pe teritoriul altor state au inregistrat un volum de circa 77 milioane lei, reprezentand aproximativ 0,6% din volumul total al primelor subscrise, in scadere comparativ cu perioada similara din anul anterior (circa 214 milioane lei).

La finalul lunii septembrie 2022, valoarea totala a rezervelor tehnice brute constituite de societatile de asigurare se situa la un nivel de circa 22,1 miliarde lei, in crestere cu 7,4% fata de finalul anului 2021 (aproximativ 20,6 miliarde lei). Din valoarea totala a rezervelor tehnice brute, 59% reprezinta rezerve constituite pentru asigurarile generale, in timp ce 41% din totalul rezervelor tehnice sunt constituite pentru activitatea de asigurari de viata.

La finalul primelor noua luni ale anului 2022, atat valoarea activelor, cat si cea a obligatiilor societatilor de asigurare (masurate conform principiilor regimului Solvabilitate II) au inregistrat cresteri comparativ cu valorile inregistrate in aceeasi perioada a anului precedent. Activele totale au crescut cu 14% la nivelul intregii piete a asigurarilor, iar datoriile totale ale societatilor de asigurare au crescut cu 18% la 30 septembrie 2022 comparativ cu valoarea inregistrata la aceeasi data a anului anterior

Valoarea primelor distribuite de companiile de brokeraj s-a situat la peste 9 miliarde lei, in crestere cu aproximativ 37% fata de aceeasi perioada a anului 2021.

Potrivit raportului, dinamica pozitiva se datoreaza atat cresterii volumului de prime distribuite pentru activitatea de asigurari generale (+38%), cat si pentru segmentul asigurarilor de viata (+18%).

Astfel, companiile de brokeraj au distribuit circa 75% din volumul total al primelor brute subscrise de asiguratori pentru cele doua categorii de asigurare, ponderea cea mai mare fiind inregistrata de asigurarile generale pentru care gradul de distributie a fost de aproximativ 88%. Daca se iau in calcul doar primele distribuite pentru societatile autorizate in Romania, gradul de distributie la 30.09.2022 a fost de 67%, respectiv 78% pentru activitatea de asigurari generale si circa 13% pentru asigurarile de viata.

Ponderea veniturilor din activitatea de distributie de asigurari in volumul total de prime distribuite la nivelul pietei de brokeraj a fost de 16,4% (comision mediu), pe segmentul asigurarilor generale aceasta fiind de 15,4%, iar pe segmentul asigurarilor de viata fiind de 44,8%.

Cititi aici intregul raport privind evolutia pietei asigurarilor la 9 luni 2022.