1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Piata asigurarilor de sanatate: ...

Piata asigurarilor de sanatate: Crestere de 30% in primele noua luni din 2019. Vezi clasamentul companiilor!

Companiile de asigurari au raportat, in primele noua luni din 2019, prime brute subscrise din asigurarile de sanatate in valoare totala de 296,6 milioane de lei, in crestere cu 30% fata de perioada similara a anului anterior, cand valoarea primelor brute subscrise insuma 227,2 milioane lei, conform informatiilor publicate de ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Din total:
  • primele brute subscrise (PBS) aferente asigurarilor generale sunt in suma de 172,2 milioane lei, in crestere cu aproximativ 23% si reprezentand circa 58% din totalul PBS pentru activitatea de asigurari de sanatate;
  • primele brute subscrise aferente asigurarilor de viata sunt in suma de 124,4 milioane lei, in crestere fata de anul anterior cu circa 43%.
Numarul contractelor in vigoare la finalul lunii septembrie 2019 la nivelul intregii piete a asigurarilor de sanatate se situa la 412.988, in crestere cu circa 18% fata de numarul contractelor in vigoare la finalul lunii septembrie 2018. Cele mai multe dintre contractele in vigoare (381.869, reprezentand peste 92% din numarul total de contracte) sunt incheiate pentru asigurari de sanatate asimilabile asigurarilor generale.

De asemenea, in primele noua luni din 2019, societatile de asigurare autorizate si reglementate de ASF au raportat indemnizatii brute platite, cumulat pentru cele doua categorii de asigurari, in suma de aproximativ 162 milioane lei, astfel:

  • 108 milioane lei sunt aferente contractelor de asigurari generale, inregistrand o majorare de aproximativ 58% fata de aceeasi perioada a anului anterior;
  • 54 milioane lei reprezinta sume platite pentru indemnizatii brute aferente asigurarilor de viata, inregistrand o crestere de circa 73% fata de perioada similara din 2018.


Asigurari de sanatate asimilabile activitatii de asigurari generale

Primele brute subscrise pentru asigurarile de sanatate aferente activitatii de asigurari generale s-au situat la finalul lunii septembrie 2019 la o valoare de 172 milioane lei, in timp ce valoarea indemnizatiilor brute platite a fost de circa 108 milioane lei.

Cel mai mare jucator de pe acest segment este ALLIANZ - TIRIAC Asigurari SA, cu o cota de piata de 49,5%, fiind urmat de GROUPAMA Asigurari cu o cota de piata de 23,6%, GENERALI Romania - 12,5%, OMNIASIG VIG - 9,6% si ASITO Kapital - 2,9%, conform datelor transmise de ASF.Asigurari de sanatate asimilabile activitatii de asigurari de viata

Comparativ cu aceeasi interval a anului precedent, la finalul lunii septembrie 2019, numarul de contracte in vigoare la sfarsitul perioadei de raportare din categoria asigurarilor de viata a crescut cu circa 87%, situandu-se la un numar de 31.119 de contracte, in timp ce primele brute subscrise s-au situat la o valoare de aproximativ 124 milioane lei.

Aici, prima pozitie este ocupata de SIGNAL IDUNA Asigurare Reasigurare, cu o cota de piata de 65,7%, urmat de NN Asigurari de Viata - 20,7%, ASIROM - 11,4%, BRD Asigurari de Viata - 1,5%, BCR Asigurari de Viata VIG - 0,4%, urmata de ERGO Asigurari de Viata - 0,07%.Cu toate acestea, tara noastra inca mai are de recuperat in zona medicala, intrucat, conform celor mai recente date transmise de Eurostat, Romania se afla printre statele membre ale Uniunii Europene cu cel mai mare procentaj de cetateni care au nevoi medicale nesatisfacute pe fondul tratamentului inaccesibil.

Conform Eurostat, in Uniunea Europeana, 3,6% dintre persoanele de peste 16 ani, au raportat in 2018 nevoi nesatisfacute in domeniul examinarii sau tratamentului medical. Cel mai ridicat procentaj de cetateni cu nevoi medicale nesatisfacute deoarece tratamentul este inaccesibil se inregistra anul trecut in Grecia (8,3%), Letonia (4,2%), Romania (3,4%), Italia (2%), Belgia (1,7%), Portugalia (1,6%), Bulgaria (1,5%), Cipru (1,4%) si Polonia (1,1%). In contrast, cel mai scazut procent era in Cehia si Finlanda (aproape de zero), in timp ce in majoritatea statelor membre UE mai putin de 1% din populatie a raportat nevoi medicale nesatisfacute din motive financiare.

Cel mai frecvent motiv raportat a fost inaccesibilitatea tratamentului. 1% din persoanele de 16 ani si peste aceasta varsta au spus ca tratamentul de care aveau nevoie era prea scump. Cel mai obisnuit motiv pentru lipsa tratamentului il reprezinta existenta unei liste de asteptare (0,9%) sau faptul ca oamenii vor sa astepte si sa vada daca pot rezolva problema de la sine (0,6%).