1asig.ro
1asig.ro
Piata asigurarilor are 37.748 de ...

Piata asigurarilor are 37.748 de consultanti in asigurari, mai educati financiar si mai bine pregatiti profesional

5 min. / 1.540 cuvinte
Incepand cu 15 februarie 2020, odata cu marcarea finalizarii unei etape importante in aplicarea Legii nr. 236/2018 care transpune Directiva (UE) 2016/97 a Parlamentului European si a Consiliului privind distributia de asigurari, in piata asigurarilor exista 37.748 de distribuitori de produse de asigurare si/sau reasigurare, care au devenit, dupa indeplinirea cerintelor de formare profesionala, specialisti in intermedierea asigurarilor, in consultanta pentru clientii lor. Astfel, clientii vor putea avea parte de servicii de o calitate mai ridicata, personalizate nevoilor lor.

PROMO


"Institutul de Studii Financiare s-a implicat alaturi de membrii sai la construirea unui sistem european de formare profesionala, sincronizat cu reteaua europeana de certificare financiara EFICERT, a contribuit la formarea a zeci de mii de oameni care pot deservi consumatorii in calitate de consultanti, de specialisti in gestionarea riscurilor clientilor. Distribuitorii sunt punctul central al sistemului nervos al asigurarilor, activitatea lor dand incredere in sistem, realizand educatie financiara, servind nevoilor de siguranta financiara, de bunastare ale clientilor", este de parere Calin RANGU, Presedintele Institutului de Studii Financiare - ISF.

In evidentele ISF sunt inregistrati 33.374 intermediari in asigurari persoane fizice, 2.514 angajati societate, 1.533 conducatori ai intermediariarilor secundari persoane juridice, 327 conducatori executivi ai intermediarilor principali, care ating standardele solicitate de directiva europeana.

"Certificarea si formarea profesionala continua a distribuitorilor de produse de asigurare este si o modalitate de a creste gradul de educatie financiara, acesta fiind unul din obiectivele principale ale ISF. Este nevoie de ceva mai mult decat simpli vanzatori, avem nevoie de consultanti, avem nevoie de persoane care sa aiba competentele necesare de a oferi consumatorului produsele de asigurare potrivite si care sa ofere asistenta inclusiv post-vanzare", a declarat Catalin CAMPEANU, Director General Adjunct al ISF .

"Obiectivul principal al legislatiei de distributie este protectia consumatorilor pe durata de viata a produsului, de la conceperea, testarea si lansarea lui, trecand prin consultanta si vanzare, pana la o solutionare corecta a eventualelor cereri de despagubire. Noua legislatie pune accentul pe asigurarea unei conduite corecte a distribuitorilor, care trebuie sa aiba competente, cunostinte si aptitudini dovedite, transparenta, limitarea conflictelor de interese, informare, deservire corecta a clientilor. Legea nr. 236/2018 mentioneaza expres ca distribuitorii de asigurari (asiguratori si intermediari) trebuie sa actioneze intotdeauna onest, corect si profesionist, astfel incat sa corespunda cel mai bine intereselor clientilor", a explicat Calin RANGU.

Institutul de Studii Financiare, aflat in subordinea Autoritatii de Supraveghere Financiara, este un centru de excelenta in domeniul studierii pietelor de profil si derularii programelor de educatie financiare pentru asigurarea competentelor, aptitudinilor si cunostintelor personalului institutiilor financiare si a personalului ASF si pentru cresterea nivelului de educatie financiara al consumatorilor de servicii si produse financiare non-bancare.

Pe termen lung, ISF isi propune alinierea activitatii la cerintele europene, trecerea de la acumularea de cunostinte la acumularea si evaluarea de competente, furnizarea de programe de formare profesionala pentru domeniul financiar nebancar adaptate noilor procese organizationale, determinate de cerintele legislative, de dinamica pietei si a cadrului european, contribuind la maturizarea pietei financiare nebancare din Romania, la crearea capacitatii acesteia de a face fata concurentei induse de globalizare sau efectelor crizelor economice.

2.446 accesari