1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Piata asigurarilor CASCO a avansat ...

Piata asigurarilor CASCO a avansat cu 18% in S1 2023. TOP jucatori!

Valoarea primelor brute subscrise de societățile autorizate și reglementate de ASF s-a situat la peste1,64 miliarde de lei pentru segmentul asigurărilor auto facultative (CASCO: Clasa A3), în creștere cu 18% comparativ cu semestrul I 2022 (1,4 miliarde lei). Vezi ce subscrieri au avut jucatorii din aceasta piata, conform calculelor XPRIMM!

In total sunt incluse și datele societății EUROINS România în trimestrul I 2023, înainte de retragerea autorizației de funcționare, in martie a.c.

Gradul de concentrare este ridicat și pe piața asigurărilor auto facultative (CASCO), primele 3 societăți de asigurare însumând o cotă de piață de circa 75% din perspectiva volumului de prime brute subscrise, iar primele 5 companii detind o pondere de 92,68%, conform datelor din raportul ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Liderul pietei continua sa fie OMNIASIG VIG, cu o cota de 31,20%, in S1 2023, si prime brute subscrise in valoare de circa 513 milioane de lei - conform calculelor realizate de XPRIMM Publications in baza datelor transmise de ASF. 

Locurile urmatoare sunt ocupate, la fel ca in S1 2022, de GROUPAMA Asigurari, cu o cota de piata de 27,72% si subscrieri in valoare de 456 milioane de lei, si ALLIANZ-TIRIAC Asigurari, cu o pondere de 15,62% din piata si subscrieri de aproximativ 257 milioane de lei.

Si urmatoarele doua locuri sunt neschimbate fata de aceeasi perioada a anului trecut, fiind ocupate de GENERALI Romania (9,94% / 163 milioane de lei) si ASIROM Vienna Insurance Group (8,19% / 135 milioane de lei – conform calculelor XPRIMM).

Cu ponderi mai mici, clasamentul este completat de companiile UNIQA Asigurari, ALLIANZ-TIRIAC Unit Asigurari (fosta GOTHAER Asigurari), GARANTA Asigurari (a urcat un loc fata de S1 2022, in contextul falimentului EUROINS – societate care a iesit din top 10), GRAWE Romania (a urcat 2 locuri) si SIGNAL IDUNA Asigurari  (fosta ERGO Asigurari).

In S1 2023, despăgubirile brute plătite de asiguratori pe segmentul CASCO au înregistrat o valoare de 1,1 miliarde lei în perioada analizată, un avans de 7% față de nivelul din perioada similară a anului anterior. Ca pondere în prime brute subscrise, despăgubirile brute plătite s-au situat la 64%.

Dauna medie CASCO, indicator calculat ca raportul dintre despăgubirile brute plătite și numărul dosarelor de daună lichidate sau plătite parțial în perioada de raportare, s-a situat la o valoare de 7.383 lei în semestrul I 2023, în creștere cu 8% față de perioada similară a anului precedent.

La finalul primului semestru din 2023 erau in vigoare 1.129.791 polite CASCO, potrivit ASF, in acest timp fiind incheiate 656.880 de contracte.

Prima medie pentru asigurările auto facultative (CASCO), calculată ca valoarea primelor brute subscrise de societățile autorizate și reglementate de ASF raportate la numărul de contracte încheiate în perioada de referință, s-a situat la 2.504 lei în semestrul I 2023, nivel situat mult sub cel înregistrat în aceeași perioadă a anului anterior (3.299 lei). 

Prima medie în cazul asigurărilor facultative diferă față de cea înregistrată pe segmentul asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto (RCA), având în vedere riscurile acoperite, precum și diferențele dintre sumele asigurate, respectiv limitele diferite de despăgubire între cele două produse.

De asemenea, se constată diferențe semnificative și în ceea ce privește volumele înregistrate pentru cele două categorii de asigurări. Dacă numărul contractelor încheiate pentru asigurările facultative a fost de circa 657 mii, numărul contractelor încheiate pentru RCA de societățile autorizate și reglementate de ASF a fost semnificativ mai mare, de peste 3,7 milioane, respectiv circa 3,4 milioane exprimate în unități anuale de expunere (anualizat) în semestrul I 2023 (fără a include numărul contractelor încheiate de sucursale).

Valoarea primelor brute subscrise pentru asigurările auto (clasa A3 – CASCO și asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto – RCA) s-a situat la circa 6,3 miliarde lei în semestrul I 2023, din care 27% din volum a fost subscris pentru asigurarea auto facultativă, iar 73% reprezintă subscrieri aferente asigurărilor auto obligatorii. Valoarea primelor brute subscrise pentru CASCO și RCA include și activitatea de subscriere derulată de sucursalele care desfășoară activitate pe teritoriul României în baza dreptului de stabilire (circa 53 milioane lei pentru CASCO, respectiv 606 milioane lei PBS pentru RCA).

CITITI PE ACEEASI TEMA:
Piata RCA in S1 2023: Schimbari in Top, un nou lider si o crestere de 10% a daunei medii