Primul trimestru al programului cu 4 zile de lucru pe saptamana, implementat la nivelul intregii companii ING Bank Romania, a convins deja peste 500 de angajati sa aleaga modelul flexibil de organizare a timpului. Interesul crescut pentru acest program vine ca o continuare a celor 9 luni de testare din 2022.
Potrivit ING, 88% dintre angajatii inscrisi in programul pilot au spus ca noua structura a avut un impact semnificativ asupra sanatatii emotionale deoarece isi pot planifica mai usor timpul pentru pasiuni sau familie.
Noul model de organizare a programului presupune ca timp de 4 zile pe saptamana sa se adauge o ora in plus in fiecare zi de lucru, ceea ce conduce fie la optiunea de a avea o jumatate de zi libera in a 5-a zi, fie o zi intreaga libera o data la doua saptamani.
"Ne-am bucurat sa vedem rezultatele proiectului pilot implementat pe parcursul anului 2022 si ca multi dintre colegi au optat voluntar pentru acest model de lucru. Pentru noi, saptamana de lucru redusa inseamna o rearanjare a timpului care se bazeaza pe comunicarea transparenta intre membrii echipelor si manageri, pe incurajarea autonomiei, dar si pe pasiunea oamenilor din ING pentru inovare si dezvoltare continua. Flexibilitatea este noua cultura a muncii, construita pe incredere, responsabilitate si adaptabilitate. Scopul nostru este sa lucram bine unii cu altii, sa pastram acea energie pozitiva care ne caracterizeaza, astfel incat sa gasim impreuna echilibrul dintre nevoile de business si viata personala", a declarat Mihaela Ionita, Director de Resurse Umane in cadrul ING Bank.
Anul trecut, programul flexibil a fost testat in doua etape, iar criteriile urmarite pentru stabilirea succesului proiectului au vizat echilibrul dintre viata profesionala si cea personala, productivitatea sau gradul de incarcare. Sondajul intern a aratat ca angajatii au putut planifica mai bine sarcinile de lucru si timpul alocat proiectelor, avand, in acelasi timp, optiunea de a reveni la programul standard daca doresc. Acest cadru flexibil este optional, respecta legislatia in vigoare si asigura norma de lucru de 40 ore/saptamana, conform Codului Muncii.
Potrivit sursei citate, saptamana de lucru scurta completeaza stilul de lucru hibrid dupa pandemie, cu o zi pe saptamana de la birou, in medie, si 4 zile de acasa. Stabilirea programului de lucru se face de catre fiecare echipa in functie de sarcinile de lucru, obiectivele profesionale si nevoile individuale. Angajatii au si posibilitatea de a alege ora de inceput de program, intre 7:30 si 10:30, iar acesta se poate incheia incepand cu ora 16.00.